Πρόταση της Ιεράς Συνόδου για τη λειτουργία των εκκλησιών τις ημέρες του Πάσχα

ΑΝΑΣΤΑΣΗ στις πλατείες

Πέριξ των ναών η λιτανεία του Επιταφίου

Αύξηση των πιστών στους ναούς

Την αύξηση των πιστών στους ναούς ζητά η Ιερά Σύνοδος με πρόταση προς το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τη λειτουργία των εκκλησιών τις ημέρες του Πάσχα.Ειδικότερα, η Εκκλησία της Ελλάδος σύμφωνα με πληροφορίες, ζητά να αλλάξουν οι προβλέψεις από την Κυριακή των Βαΐων έως και τη Δευτέρα του Πάσχα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προτείνεται ο αριθμός των πιστών να αλλάξει σε ένα άτομο ανά 15 τετραγωνικά μέτρα κλειστού χώρου. Η ΔΙΣ δικαιολογεί την πρότασή της για ένα άτομα ανά 15 τ.μ. λέγοντας ότι το ύψος των ναών και ο καλός καιρός του Πάσχα θα επιτρέψει τον πολύ καλό εξαερισμό των ναών.
Επίσης, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», η Ιερά Σύνοδος ζητεί από την κυβέρνηση να δώσει το πράσινο φως οι πιστοί να παραμένουν στους αύλειους χώρους και στις πλατείες των ναών, πρόταση άλλωστε που έχει υποστηρίξει και μερίδα λοιμωξιολόγων. Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, είπε ότι η απόσταση των πολιτών στους εξωτερικούς χώρους των εκκλησιών θα πρέπει να είναι πάνω από δύο μέτρα, ενώ προσέθεσε ότι «μία φορά μπορούμε να μην φιληθούμε στην Ανάσταση».

Πιο συγκεκριμένα, σε δύο άξονες κινείται η πρόταση της Εκκλησίας για το φετινό Πάσχα, την Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση και η πρόταση στην οποία έχει καταλήξει η Εκκλησία είναι, σύμφωνα με την Καθημερινή, η Ανάσταση στις πλατείες και η αύξηση του αριθμού των πιστών ανά τετραγωνικό μέτρο.
Το Πάσχα φέτος πέφτει στις 2 Μαΐου και η Εκκλησία προσβλέπει στον καλό καιρό που πιθανότατα θα επικρατεί τις ημέρες εκείνες –– και άρα θα επιτρέπει την παραμονή των πιστών στους εξωτερικούς χώρους των εκκλησιών και των μοναστηριών.
Η ΔΙΣ προτείνει, επίσης, σημαντικές θείες λειτουργίες όπως για παράδειγμα η τελετή της Αποκαθήλωσης την Μεγάλη Παρασκευή να γίνουν σε αύλειους χώρους και τις πλατείες των ναών. Ειδικά, δε, για τον Επιτάφειο προτείνεται η λιτανεία, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, να γίνει πέριξ των ναών.

Τα σενάρια για εστίαση
Παρόλα αυτά, ειδικά οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων και κυρίως της Αθήνας, αναζητούν απαντήσεις, όπως αν θα κάνουν Πάσχα στο χωριό, πότε θα μπορέσουν να μετακινηθούν ξανά εκτός των ορίων του νομού και πότε ακριβώς θα επισκεφτούν τα εμπορικά μαγαζιά χωρίς SMS και ραντεβού.
Εκείνο πάντως που ακούγεται είναι πως ο τουρισμός θα «ανάψει ξανά τις μηχανές του» στις 14 Μαΐου, και μέχρι τότε πρέπει να έχει ξεκινήσει η άρση όλων των παραπάνω μέτρων, καθώς είναι δεδομένα πως μαζί με την τουριστική πρέπει να ανοίξει και η οικονομική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα προσχέδιο που υπάρχει στο τραπέζι της κυβέρνησης, αναφέρει:
-Malls, κέντρα αισθητικής και φροντιστήρια μόνο όμως για τους μαθητές Λυκείου αναμένεται να σηκώσουν ρολά στις 19 Απριλίου.
– Σάββατο 24 Απριλίου, ενδέχεται να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση του λιανεμπορίου και οι καταναλωτές θα μπορούν να ψωνίζουν κανονικά, δίχως click away και click in shop / click inside.

Ενώ σύμφωνα με το MEGA, η εστίαση θα ανοίξει την Τρίτη του Πάσχα 4 Μαΐου, μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με τραπεζάκια και θα συνοδεύεται από αυστηρά μέτρα προστασίας τόσο για εργαζομένους όσο και για πελάτες.
Η απόφαση για επαναλειτουργία του κλάδου που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία θα γίνει με γνώμονα και την τουριστική περίοδο η οποία ανοίγει επισήμως στις 14 Μαΐου, γεγονός που σημαίνει ότι η εστίαση δεν μπορεί να είναι κλειστεί με τουρίστες στην χώρα.

Οι κανόνες αναμένεται να είναι αυστηροί με το άνοιγμα της εστίασης αφού η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι οι εργαζόμενοι και στην εστίαση θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και αν βρίσκονται θετικοί να το δηλώνουν στην αντίστοιχη πλατφόρμα που έχει δημιουργεί και λειτουργεί ήδη για τα σχολεία. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να ελέγξει τη διασπορά του ιού αφού ακόμη και τον Μάιο εκτιμάται ότι δεν θα έχει καμφθεί πλήρως το κύμα της επιδημίας στη χώρα μας.