Πρότυπη φάρμα από την «Ήπειρος ΑΒΕΕ» στην Άρτα

-Επένδυση 3 εκατ. ευρώ από την Όμιλο Παντελιάδη
-Δημιουργία προβατοτροφικής μονάδας με 2.000 ζώα

Με μια κίνηση που αλλάζει τα δεδομένα της παραγωγής γάλακτος στην Ήπειρο και την ευρύτερη περιοχή, η Όπτιμα του Ομίλου Παντελιάδη, προχωρά σε επένδυση 3 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία στην Άρτα μιας πρότυπης προβατοτροφικής μονάδας με περισσότερα από 2.000 ζώα.

Η κίνηση αυτή θα ανατρέψει δεδομένα, αφού πέραν της αυτής καθαυτής της επένδυσης, αλλάζει και τα δεδομένα της εκτροφής προβάτων και της παραγωγής γάλακτος.
Η Όπτιμα μάλιστα ετοιμάζεται να εισέλθει και στην κατηγορία των «φυτικών τυροκομικών», για τα οποία υπάρχει υψηλή ζήτηση από αγορές της Βόρειας Ευρώπης. Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Στέφανος Παντελιάδης στο πλαίσιο συνάντησης με δημοσιογράφους την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου για την παρουσίαση του «Κατίκι Δομοκού – Ορεινές Πλαγιές», σήμα που η Όπτιμα απέκτησε το 2017 από την αλλαντοβιομηχανία Νίκας.

Σύμφωνα με ypaithros.gr ο ίδιος αποκάλυψε ότι το 2018 η βιομηχανία βρέθηκε πολύ κοντά και στην εξαγορά κρητικής επιχείρησης ελαιολάδου, με τζίρο της τάξης των 8 εκατ. ευρώ, ωστόσο η συμφωνία χάλασε την τελευταία στιγμή.

Ανατροπή στην αγορά φέτας

Μάλιστα δεν είναι άσχετο με τις εξελίξεις, στην αγορά της φέτας, αφού σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Όπτιμα, Γιώργο Καραμπέτσο, στο τελευταίο τρίμηνο του 2018 η επώνυμη και συσκευασμένη φέτα Ήπειρος «εκθρόνισε» από την κορυφή τη Δωδώνη, καταγράφοντας μερίδιο 14,8% σε όγκο και 16% σε αξία, ενώ φαίνεται να διατηρεί τα ηνία και στους πρώτους μήνες του 2019. Όσον αφορά το Κατίκι Δομοκού (πραγματοποίησε το 2018 πωλήσεις 3,5 εκατ. ευρώ), στόχος της εταιρείας είναι να διπλασιάσει τους τζίρους του μέχρι το 2021, ενώ ο συνολικός κύκλος εργασιών της εταιρείας την περασμένη χρονιά διαμορφώθηκε στα 134 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ από το news247.gr η ΟΠΤΙΜΑ Α.Ε. είναι η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία στον χώρο των τυροκομικών προϊόντων. Στο portfolio της περιλαμβάνονται κορυφαία brands, όπως HΠΕΙΡΟΣ, Dirollo, Kerrygold, Adoro, Ταλαγάνι Αποστόλου, Λογάδι και Λεβέτι.
Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση το Κατίκι Δομοκού που απέκτησε από την αλλαντοβιομηχανία Νίκας, ο σχεδιασμός είναι για διπλασιασμό των πωλήσεων μέχρι το 2021. Οι πωλήσεις αυξάνονται με ρυθμό άνω του 10% και ο τζίρος του προϊόντος διαμορφώθηκε στα 3,5 εκατ. ευρώ τη χρονιά που πέρασε, όταν η συνολική αγορά των τυριών επάλειψης υπολογίζεται στα 40 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία ΔΟΜΟΚΟΣ που παράγει το Κατίκι Δομοκού – Ορεινές Πλαγιές το ίδιο διάστημα παρουσίασε λειτουργική κερδοφορία φθάνοντας τις 450.000 ευρώ από ζημιές 160.000 ευρώ. Η επένδυση της OΠΤΙΜΑ στο εργοστάσιο της ΔΟΜΟΚΟΣ έφτασε τα 2,5 εκατ. ευρώ το 2018 ποσό μεγαλύτερο της συνολικής επένδυσης που έγινε στο εργοστάσιο τα τελευταία 15 χρόνια.
Σύμφωνα με τον κ. Καραμπέτσο η διείσδυση του προϊόντος στα νοικοκυριά φθάνει στο 17% ενώ σε ποσοστό 95% των καταναλωτών που το δοκίμασαν το ενέταξαν στην καθημερινή τους διατροφή. Εκτός από την ελληνική αγορά το Κατίκι Δομοκού εξάγεται μόνο στην Αγγλία και συγκεκριμένα σε ελληνικά εστιατόρια, μέσω της “αδελφής” εταιρείας της ΟΠΤΙΜΑ, Epiros UK.

Αλλάζει την εκτροφή

Με τη μεγάλη αυτή επένδυση τόσο σε χρήματα όσο και σε ζωϊκό κεφάλαιο η ΟΠΤΙΜΑ Α.Ε., αλλάζει την αντίληψη για την προβατοτροφία και την παραγωγή γάλακτος. Η δημιουργία πρότυπης προβατοτροφικής μονάδας από τον ιδιοκτήτη της γαλακτοβιομηχανίας ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», δρομολογήθηκε πρίν από 4 περίπου χρόνια, όταν άνθρωποι της εταιρίας αναζητούσαν τον κατάλληλο χώρο για να εγκαταστήσουν το μεγάλο αυτό εγχείρημα, κοντά στην γαλακτοβιομηχανία.

Η λειτουργία της φάρμας, οποίας θα στηρίζεται σε 2.000 γαλακτοπαραγωγά πρόβατα, με τα οποία θα μπορεί να υποστηρίξει καθετοποιημένα τα προϊόντα ΠΟΠ που παράγει η γαλακτοβιομηχανία Ήπειρος.
Επίσης ένας από τους βασικούς στόχους των ιδιοκτητών της Ήπειρος είναι να μεταφέρει γνώση στους κτηνοτρόφους της περιοχής, με τους οποίους συνεργάζεται, βοηθώντας τους να βελτιώσουν τις τεχνικές στην εκτροφή και, συνακόλουθα, την ποιότητα του γάλακτος που παράγουν.

Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί, με τον προσδιορισμό του ιδανικού σιτηρεσίου των ζώων, αλλά και την ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών όσον αφορά στην υγιεινή και την ιατρική φροντίδα των ζώων.
Επί πλέον θα μπορεί να προμηθεύει με ζώα υψηλής παραγωγικότητας τους κτηνοτρόφους με τους οποίους συνεργάζεται η εταιρεία ώστε να επιτυγχάνουν ακόμη μεγαλύτερες αποδόσεις σε γάλα.
Και τούτο επειδή η απάντηση στην πτώση των τιμών του αιγοπρόβειου γάλακτος –σύμφωνα με πολλούς ανθρώπους της αγοράς- μπορεί να είναι η υψηλή παραγωγικότητα των κοπαδιών, που θα δίνουν πολλαπλές ποσότητες γάλακτος από αυτές που δίνουν τα κοπάδια σήμερα.

Τα αιτήματα

Να σημειωθεί πως τα θέματα που απασχολούν την κτηνοτροφία απασχόλησαν την συνάντηση που πραγματοποίησαν στις 13 Φεβρουαρίου τα μέλη της Ομοσπονδίας κτηνοτροφικών συλλόγων & κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΟ Νικόλαο Κατή.
Εκεί ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γκουρομπίνος Γιάννης επέδωσε στον Πρόεδρο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ προτάσεις και δράσεις ενώ έθεσαν επιτακτικά, το ζήτημα όσα τυροκομεία και γαλακτοβιομηχανίες εισάγουν αιγοπρόβειο γάλα να μην παράγουν ΠΟΠ προϊόντα.
Επίσης επανήλθαν τα θέματα που ομόφωνα είχαν αποφασίσει οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας στις 21-4-2018 στον Τύρναβο και που είναι:

-Ανεξάρτητος ΕΛΟΓΑΚ με συμμετοχή κτηνοτρόφων & τυροκόμων στο Διοικητικό συμβούλιο και όχι με δημόσιους υπαλλήλους όπως θέλει να νομοθετήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
-Αύξηση των προστίμων με ποσοστό επί του τζίρου σε όσους κάνουν παραβάσεις σε ΠΟΠ προϊόντα και σε περίπτωση δεύτερης παράβασης να κλείνει το τυροκομείο ή η γαλακτοβιομηχανία.
-Έγκριση άμεσα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας.
-Ο ΕΛΟΓΑΚ να κάνει ισοζύγιο σε όλα τα προϊόντα ΠΟΠ και μη και όχι μόνο στο αιγοπρόβειο γάλα.
-Ζητάμε να τοποθετηθούν GPS και να θεσπιστεί ηλεκτρονικό τιμολόγιο σε όλα τα οχήματα μεταφοράς γάλακτος.
-Να γίνουν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προσλήψεις τόσο για τον ΕΛΟΓΑΚ όσο και στις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών.