Πρώτη δικαστική απόφαση για αιολικό στο «ΓΕΡΑΜΠΗ»

Η πρώτη δικαστική απόφαση που απαγορεύει την κατασκευή αιολικού στο βουνό Γεραμπή, του Δήμου Γεωργίου Καραισκάκη, ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ. Το δικαστήριο έκρινε ΕΝΑ από τα επιχειρήματα των προσφευγόντων, αυτό της ιδιοκτησίας, οι οποίοι κάνουν λόγο για σωρεία παρατυπιών από τις αδειοτοδούσες αρχές.

Συγκεκριμένα το Ειρηνοδικείο Άρτας έκρινε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του «Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Διαχειρίσεως Συνιδιοκτησίας Δάσους και Χορτονομής Βελεντζικού» κατά της ανώνυμης εταιρίας «ΓΕΡΑΜΠΗ Α.Ε.», η οποία αδειοδοτήθηκε να κατασκευάσει βιομηχανικό πάρκο στη θέση Γεραμπή, στα όρια των Τοπικών Κοινοτήτων Βελεντζικού, Μεγαλόχαρης και σε ένα μικρό μέρος της Σκουλικαριάς για την οδοποιία και δικαιώνει εν μέρει τον «Αναγκαστικό Συνεταιρισμό», ως νομέα και κάτοχο (ιδιοκτήτη, κατά τους συνεταιριστές) μέρους της έκτασης όπου προορίζεται να κατασκευαστεί το αιολικό.
Στο σκεπτικό της απόφασης γίνεται ειδική αναφορά στο ότι η εταιρεία ενήργησε «χωρίς προηγουμένως να εξασφαλίσει την συναίνεση του αιτούντος για τις παρεμβάσεις της σε εκτάσεις του…»!

Επίσης στην απόφαση αναδεικνύονται τα ειδικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης περιοχής εγκατάστασης του αιολικού πάρκου και λαμβάνει υπόψη παραμέτρους που μέχρι σήμερα, όπως προκύπτει, δεν είχαν αξιολογηθεί από τις Υπηρεσίες κατά την αδειοδότηση και κατασκευή του αιολικού.

Σύμφωνα με την απόφαση το Δικαστήριο:
1ο. ΔΕΧΕΤΑΙ ΕΝ ΜΕΡΕΙ την αίτηση ασφαλιστικών του «Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Διαχειρίσεως Συνιδιοκτησίας Δάσους και Χορτονομής Βελεντζικού»
2ο.ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ τον αιτούντα συν/σμό προσωρινά νομέα έκτασης 21.285,30 τμ. στη θέση ΓΕΡΑΜΠΗ και οι μισές ανεμογεννήτριες δεν θα κατασκευαστούν μέσα στην ιδιοκτησία του Συνεταιρισμού, παρά τα τοπογραφικά διαγράμματα της εταιρείας, τα οποία έσπευσε να θεωρήσει με πράξη του το Δασαρχείο Άρτας. ( για τα υπόλοιπα στρέμματα ο συνεταιρισμός θα διεκδικήσει την νομή).

3ο. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ στην εταιρεία κάθε ενέργεια (κατασκευή εσωτερικής οδοποιίας, εργασίες κατασκευής χώρων προσωρινής εναπόθεσης υλικών, εργασίες κατασκευής πλατειών εγκατάστασης ανεμογεννητριών) στην παραπάνω έκταση!
4ο. ΑΠΕΙΛΕΙ κατά της εταιρείας χρηματική ποινή για κάθε μελλοντική διατάραξη της νομής αυτού στην παραπάνω έκταση και για κάθε παραβίαση της απόφασης.