Πρώτη κατοικία: Τον Σεπτέμβρη οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Μεγάλος είναι ο κίνδυνος να χαθεί η πρώτη κατοικία από Σεπτέμβρη, σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Δικηγόρος, που μίλησε επί του θέματος σήμερα στο Open TV, τονίζε ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος να χάσει ο κόσμος την πρώτη κατοικία. Σύμφωνα με την κ. Φραγκάκη στο e-auction έχουν ήδη αναρτηθεί 72.455 πλειστηριασμοί οι οποίοι θα γίνουν μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2021 και σε αυτούς περιλαμβάνονται και πρώτες κατοικίες. Όπως είπε, ο νόμος Κατσέλη δεν ισχύει πια για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ισχύει μόνο για ρύθμιση με εκποίηση.

Ο επόμενος νόμος που υπήρχε για προστασία πρώτης κατοικίας ήταν ο 4605/2019 και αφορούσε την ηλεκτρονική πλατφόρμα που έληξε στις 31 Ιουλίου και το μόνο που υπάρχει αυτή τη στιγμή για την προστασία της πρώτης κατοικίας είναι το πρόγραμα «Γέφυρα». Σύμφωνα με το πρόγραμμα «Γέφυρα», «για δύο μήνες μπορούμε να κάνουμε αίτηση ώστε να προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία, αλλιώς από Σεπτέμβρη θα αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο να βρεθούμε χωρίς την πρώτη κατοικία μας», πρόσθεσε η κ. Φραγκάκη.

Η δικηγόρος υπογράμμισε ότι από Σεπτέμβρη αναμένεται ο νέος πτωχευτικός κώδικας και θα έχουμε μια νέα πραγματικότητα, αφού πλέον οι πλειστηριασμοί είναι fast track, δηλαδή γίνονται γρήγορα και δύο μέρες πριν τον πλειστηριασμό ο ενδιαφερόμενος θα δώσει την εγγύηση που ορίζει ο νόμος με πολύ εύκολες διαδικασίες. Ο μόνος τρόπος προστασίας σύμφωνα με την κ. Φραγκάκη είναι η ένταξη στο πρόγραμμα «Γέφυρα», αν πληρούν τις προϋποθέσεις, αν ήταν δηλαδή συνεπείς μέχρι τις 29/2/2020.
Χαρίτσης: «κανένα νέο πλαίσιο προστασίας»

Για «μια ακόμη απόπειρα πολιτικής εξαπάτησης» στη χθεσινή κοινοβουλευτική διαδικασία, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αλέξης Χαρίτσης αναφερόμενος στα ζητήματα της πρώτης κατοικίας, των αναδρομικών των συνταξιούχων και την οικονομία γενικότερα. Είπε ότι η κυβέρνηση περνά αντικοινωνικές ρυθμίσεις στα κρυφά, εξαπατά τους πολίτες και ευτελίζει το κοινοβούλιο.

Σε συνέντευξη του στον ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «πέρα από την επιδότηση ενοικίου, η κυβέρνηση δεν παρουσίασε κανένα νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, παρόλο που το υφιστάμενο καθεστώς λήγει μόλις αύριο», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία «ώστε να υπάρξει συνέχιση της προστασίας της πρώτης κατοικίας το επόμενο διάστημα με διευρυμένη μάλιστα προστασία για να αποφευχθούν οι πλειστηριασμοί για δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά».

Μιλώντας ευρύτερα για την οικονομία ο κ. Χαρίτσης υποστήριξε ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά όμως «παρακολουθήσαμε εμβρόντητοι τον πρωθυπουργό να μας διαβεβαιώνει ότι όλα βαίνουν καλώς στην οικονομία, σε μια συγκυρία πολύ δύσκολη και με τους πολίτες να βρίσκονται σε κατάσταση απόγνωσης». Τόνισε ότι η κρίση θα είναι πολύ βαθιά και η ανάκαμψη πολύ πιο αργή για την Ελλάδα από ό,τι για άλλες χώρες της Ευρωζώνης, όμως «παρ’ όλα αυτά ο κ. Μητσοτάκης πανηγύριζε για το Ταμείο Ανάκαμψης και αποσιώπησε πλήρως το γεγονός ότι τα ποσά που θα λάβει η χώρα μας είναι πολύ μικρότερα από αυτά που αναμένονταν αρχικά».