«Πυροβολούν» τον Κασσελάκη

Με ένα βαρύ κατηγορώ, ο Νίκος Καρανίκας ανακοίνωσε το διαζύγιό του με τον Στέφανο Κασσελάκη, κάνοντας λόγο για «φράξιες» και παράδοση του «Κινήματος Δημοκρατίας» στην ομάδα της «ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ».
«Το μόνο που έμαθε ο Στέφανος Κασσελάκης από τον λίγο χρόνο του στο ΣΥΡΙΖΑ είναι η συγκάλυψη και να βάζει το πρόβλημα κάτω από το χαλί», αναφέρει στην ανάρτησή του και σημειώνει: «Αποφάσισα να μην είμαι ο νεροκουβαλητής της “ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ” και των παρασιτικών τυχοδιωκτών της και ενώ ψηφίζω Κίνημα Δημοκρατίας και Στέφανο Κασσελάκη να βγαίνει “ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ” με τον Κατακο και την παρέα του που τριγυρνάνε στα κόμματα κάνοντας εισοδισμό από το 2015».
Σημειώνεται πως την αποχώρησή του από το Κίνημα Δημοκρατίας προανήγγειλε και ο Ευάγγελος Αντώναρος, κατηγορώντας επίσης τον Στέφανο Κασσελάκη για «κουκούλωμα» και «δημοκρατικό έλλειμμα» και κάνοντας και αυτός λόγο για «φράξια» της «ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ των Κατάκου και Νικηφόρου».
Στη δική του ανάρτηση, ο Ευάγγελος Αντώναρος μιλάει για «τηλεφωνήματα και μηνύματα όλο το βράδυ από μέλη του Κινήματος ΔΗΘΕΝ Δημοκρατίας», υποστηρίζοντας πως «εννιά στους δέκα θέλουν να φύγουν». «Δεν είμαι από αυτούς που δίνουν οδηγίες προς ναυτιλλομένους, αλλά οι εξελίξεις είναι προσβλητικές για τους πολλούς».

Γέφυρες στο «κόμμα του ράσου»

Επίσκεψη ενταγμένη στο σχέδιο να κλείσουν οι πληγές που άνοιξε με την Εκκλησία ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Άγιο Όρος. Μόνο τυχαία δεν είναι η επίσκεψη, την προσεχή Παρασκευή (4/7), επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άγιο Όρος. Το ταξίδι του πρωθυπουργού στο «περιβόλι της Παναγιάς» αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας του Μεγάρου Μαξίμου για σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας.
Ο λόγος της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άγιο Όρος έχει ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές κι αφορά στο «κόμμα του ράσου» ή αν θέλετε στο «κόμμα της Εκκλησίας». Στους εκκλησιαστικούς κύκλους, δηλαδή, που μπορούν να διαμορφώσουν, να καθοδηγήσουν, να επηρεάσουν ένα ικανό ποσοστό ψήφων που μπορεί στο τέλος να είναι αυτό που θα κάνει τη διαφορά. Είτε αυτή αφορά στον στόχο της αυτοδυναμίας ή έστω να διαμορφώσει μια μεγαλύτερη «ψαλίδα» από το δεύτερο κόμμα.
(iEidiseis)

Και επιδότηση λόγω Ουκρανίας

Επιδότηση και εξαιτίας των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έλαβε ο Ανδρέας Στρατάκης, ο γνωστός πλέον «χασάπης», το όνομα του οποίου εμπλέκεται τις τελευταίες ημέρες στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Πρόκειται για κάτι που προκύπτει από τα δεδομένα που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ, σχετικά με την δημοσιοποίηση ποσών επιδότησης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).Σύμφωνα με αυτή τη βάση δεδομένων, ο Ανδρέας Στρατάκης, φέρεται να έχει λάβει μεταξύ άλλων επιδοτήσεων, για το οικονομικό έτος του 2023, το ποσό των 598 ευρώ.
Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι όπως αναγράφεται, το καθεστώς της συγκεκριμένης επιδότησης, αφορά την «έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία».
Σημειώνεται πως όπως έχει ήδη αποκαλύψει το iEidiseis.gr, ο Ανδρέας Στρατάκης συνδέεται με κουμπαριά με τον Μάκη Βορίδη, καθώς ο -πρώην πλέον- υπουργός, έγινε νονός του εγγονού του «χασάπη».

Μπαλωθιές

Νέοι διάλογοι που ήρθαν στο φως την Τρίτη στο πλαίσιο του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, «καίνε» και κυβερνητικό στέλεχος εκτός από στελέχη του οργανισμού, καθώς σε έναν από αυτούς, ο Γιώργος Ξυλούρης κάνει αναφορά στον γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες σε έναν από τους διαλόγους, που περιλαμβάνονται στην ογκώδη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή και η οποία οδήγησε στις εκπαραθυρώσεις του Μάκη Βορίδη και τριών υφυπουργών, ο γνωστός με το προσωνύμιο «φραπές» Γιώργος Ξυλούρης, συνομιλεί στις 21/12/2024 με πρόσωπο με τα αρχικά Κ.Π. κάνοντας αναφορά στον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του ΥπΑΑΤ, Κωνσταντίνο Μπαγινέτα.

Στη θέση αυτή βρίσκεται από τον Ιούλιο του 2019, όταν ορίστηκε με απόφαση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη.
Η συνομιλία-φωτιά:
Γ. ΞΥΛΟΥΡΗΣ: Δευτέρα, Τρίτη να… και κάτι του’ πα για τον Μπαγινέτα ότι με έκοψε και μου λέει “έχω πολλά παράπονα απ’όλους”, μου λέει. Αυτός μου λέει άμα δεν τα πάρει, δε φτιάχνει δουλειά.
Κ.Π.: Α να μπράβο, ωραίος, ρε μου το πε κι εμένα αυτό ρε.
Γ. ΞΥΛΟΥΡΗΣ: Και του λέω, είναι δυνατόν να τα πάρει από μένα του λέω; Μόνο καμιά γεμιστήρα του λέω μπορεί να πάρει ο Μπαγινέτα. (γέλια).

Δικαιώματα

Κι άλλοι αποκαλυπτικοί διάλογοι που αποτυπώνουν τον μηχανισμό του σκανδάλου που είχε στηθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ έρχονται στο φως. Οι νέοι διάλογοι περιλαμβάνονται στην ογκώδη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή και η οποία οδήγησε στις εκπαραθυρώσεις του Μάκη Βορίδη και τριών υφυπουργών.
Σύμφωνα με πληροφορίες σε έναν από τους διαλόγους ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Ελευθέριος Ζερβός φέρεται να φέρνει σε επαφή τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου Γιώργο Βενιεράκη με τον ιδιοκτήτη του Κέντρου Υποδοχής (ΚΥΔ) στη Λάρισα Ηλία Καλφούντζο.
ΕΛ. ΖΕΡΒΟΣ : Αυτός είναι φίλος του Λευτέρη. Κανονικός φίλος του Λευτέρη
Γ. ΒΕΝΙΕΡΑΚΗΣ : Να πεις στον Καλφούντζο να πάρουν οι Ζωνιανοί τα δικαιώματα με 10 ευρώ και να σου κανονίσω εγώ να τα πουλήσουν με 30 ευρώ.
ΕΛ. ΖΕΡΒΟΣ : Μιλήστε μαζί και κανονίστε τα όλα.

« Γκεσταμπίτης»

Σε άλλο διάλογο με ημερομηνία 15/11/2024 ο γνωστός με το προσωνύμιο «φραπές» Γιώργος Ξυλούρης συνομιλεί με τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Ελευθέριο Ζερβό.
Γ. ΞΥΛΟΥΡΗΣ : Αν εθαρείται, εγώ επί ΣΥΡΙΖΑ, επάλευα.
ΕΛ. ΖΕΡΒΟΣ : Εγώ σου είπα να κάνω τον έλεγχο;
Γ. ΞΥΛΟΥΡΗΣ : Γιατί ήθελες εσύ να μου κάνουν έλεχγο, επειδή είμαι κοντά στον υπουργό; Να γαμηθεί ο υπουργός και όλοι. Και καταστράφηκα απίς και μηκε ο Αυγενάκης. Με βάνει και κάνω της Τυχεροπούλου μήνυση. Ο Παπαδάκης Γρύλλος ο γκεσταμπίτης με έδωσε.

 

Κι από κοντά το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να «ηγηθεί» της αντιπολιτευτικής πίεσης στην κυβέρνηση για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και ειδικά στο μέτωπο της Βουλής, σε σχέση με τη δικογραφία. Ο Ανδρουλάκης πάντως είναι έξαλλος με τις φήμες που εμπλέκουν τον κουμπάρο του, Μανώλη Χνάρη στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ και χθες έδωσε απάντηση. Ο ίδιος ο Χνάρης – κτηνοτρόφος στο Ρέθυμνο, πέρα από βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – έκανε επίσης μία σκληρή ανάρτηση, διαψεύδοντας ότι το όνομά του αναφέρεται στη δικογραφία. «Αν υπάρχει εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ από το ΠΑΣΟΚ, θα βρεθεί εκτός παράταξης. Αν μου αποδείξετε ότι το ήξερα και το κάλυψα, θα αναλάβω προσωπικά την ευθύνη» διαμήνυσε πάντως ο Ανδρουλάκης.

ΠΑΣΟΚοΣΥΡΙΖΑ

Πολλά στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, είναι στις πρώτες θέσεις των εκλογών για την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γιάννης Ραγκούσης εκλέγεται πρώτος τελικά στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα της Κουμουνδούρου δυο μέρες μετά την «υβριδική» ψηφοφορία της Κυριακής. Στην κάλπη για την ανάδειξη της Κεντρικής Επιτροπής ψήφισαν συνολικά 20.145 μέλη (14.166 με φυσική παρουσία και 5.979 με την ηλεκτρονική διαδικασία).

Αν και τα αποτελέσματα από την ηλεκτρονική ψηφοφορία την Κυριακή το βράδυ έδειχναν πρώτη τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τελικώς, μετά και από την ενσωμάτωση των σταυρών από την δια ζώσης ψηφοφορία ο Γιάννης Ραγκούσης προηγήθηκε κατά 30 ψήφους, έναντι της κ. Ξενογιαννακοπούλου η οποία ήρθε τελικώς δεύτερη. Στην πρώτη δεκάδα της σταυροδοσίας λοιπόν βρίσκονται οι Γιαννης Ραγκούσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Κώστας Ζαχαριάδης, Γιάννης Μουζάλας, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Μαντζουράνης, Γιάννης Μπουλέκος, Στέργιος Καλπάκης, Γιώργος Μπαλάφας και Τρύφων Αλεξιάδης.

Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από την ΗΠΕΙΡΟ εκλέγονται οι εξής:
1. ΤΣΙΡΚΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ 563
2. ΣΤΕΦΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 547
3. ΜΙΧΑΣ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ 383
4. ΝΤΑΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 311
5. ΤΣΙΓΓΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ (ΝΙΝΑ) 262
6. ΣΙΑΠΑΤΗ ΒΙΚΥ 219
7. ΜΠΡΙΣΕΝΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ 154
8. ΚΟΛΟΚΟΥΡΗ ΕΛΕΝΗ 149

Η «αντιπολίτευση της γαλοπούλας»

Προκαλεί μειδιάματα η απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων να προσφύγει άμεσα σε εκλογές. Στην πραγματικότητα αντί να τον αποσταθεροποιεί, κάνει – στα μάτια μιας μεγάλης ομάδας πληθυσμού – τους αντιπάλους του να μοιάζουν με γαλοπούλες που βιάζονται να φτάσουν τα Χριστούγεννα.
Η έφεση του Ανδρουλάκη, από τις προηγούμενες εκλογές, της Κωνσταντοπούλου, του Φάμελλου, ακόμη και του Τσίπρα πλέον, να εμφανίζονται ως επί θύραις νικητές των εκλογών, μάλλον τους εκθέτει.
Για να είναι κάποιος εν δυνάμει πρωθυπουργός, πρέπει να ηγηθεί πλειοψηφικού ρεύματος και αυτό δεν μπορεί να το διεκδικήσει κανείς. Γιατί η δημόσια παρουσία τους δεν έχει αντίστοιχο αντίκρισμα στην κοινωνία.
Αντίθετα, ο Μητσοτάκης έχει τρία πλεονεκτήματα.

Το ένα είναι η εμφανής υπεροπλία του σε χρήμα, μιντιακά εργαλεία , οικονομική και επικοινωνιακή ισχύ, διασυνδέσεις, αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με τους μεγιστάνες του πλούτου. Καμιά άλλη πολιτική δύναμη δεν μπορεί να τον ανταγωνιστεί σε αυτά τα πεδία. Τουλάχιστον όσο δεν υπάρχει επικεφαλής κόμματος να κατανικήσει, με τη δύναμη της δημόσιας παρουσίας του, αυτά τα «εργαλεία» κινητοποιώντας την κοινωνία. Ο Τσίπρας που είχε τις προϋποθέσεις, τις ανατίναξε αυτοβούλως και ανιστόρητα με την αναποφασιστικότητα και την αδυναμία για πολιτικές αναμετρήσεις.

Το δεύτερο είναι η ισχυρή παραταξιακή συνείδηση στη βάση της Ν.Δ. Την πιστώνεται ως αρχηγός της και πρωθυπουργός όσο δεν εμφανίζεται επί σκηνής ισχυρός αντίπαλος εσωτερικός πόλος που να τον αμφισβητεί άμεσα και πριν από τις εκλογές. Η Δεξιά, με εξαίρεση την κάμψη του Μαΐου του 2012, είναι συμπαγής και τροφοδοτεί επαρκώς τον πολιτικό φορέα της. Αντίθετα, η Δημοκρατική Παράταξη, μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου έχασε τον συνεκτικό ιστό της.

Το τρίτο είναι οι αδίστακτες πρακτικές που χρησιμοποιεί – σχεδόν από τη φύση του – το «σύστημα Μητσοτάκη» με πυρήνα την οικογένεια Μητσοτάκη. Ο σημερινός επικεφαλής της, περισσότερο από επαγγελματικό και λιγότερο από πολιτική οξυδέρκεια, επιδεικνύει περισσότερα από την κουλτούρα «επικράτησης» – ακόμη και ως κληρονομικό δικαίωμα – που τον διακρίνει. Δεν διστάζει να προσφύγει σε αθέμιτες πρακτικές, δίκην μήλου που έπεσε κάτω από τη μηλιά.

Μία από αυτές αναδείχθηκε με την τάση του για άδηλες επεμβάσεις στο εσωτερικό άλλων κομμάτων, που ενίοτε καταλήξουν φανερές. Όπως οι απόπειρες να θέσει υπό έλεγχο την ηγεσία του …ΠΑΣΟΚ στις αρχαιρεσίες του οποίου έχει επέμβει δύο φορές, εμφανέστατα. Μια άλλη είναι οι σχέσεις του με την Aκροδεξιά και τα τιμάριά της.
(ο Γιώργος Λακόπουλος στο IEIDISEIS.GR)