ΠΩΛΕΙΤΑΙ Ο Α.Σ.Ε.Α. Σε Ισπανούς!

ΠΡΟΤΑΣΗ της Cool Kiwi για εξαγορά του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εκμεταλλεύσεως Ακτινιδίων Άρτας

Οι όροι και οι προϋποθέσεις για την υλοποίηση της συμφωνίας

Ποιες υποχρεώσεις θα αναλάβουν τα μέλη του Συνεταιρισμού

Σε νέα εποχή φαίνεται να εισέρχεται η εμπορία του ακτινιδίου στην Άρτα. Ένας από τους παλαιότερους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς της Άρτας, (έτος ίδρυσης 16-12-1987) ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εκμεταλλεύσεως Ακτινιδίων Άρτας, γνωστός ως Α.Σ.Ε.Α., σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για εξαγορά από την Ισπανική εταιρεία Cool Kiwi, που εδρεύει στο CARRETERA ALBALATE, ZAIDIN, HUESCA, SPAIN.
Όπως αναφέρεται στο Wikipedia, ο Zaidín ή Saidí είναι δήμος που βρίσκεται στην επαρχία Huesca της Αραγονίας της Ισπανίας. Η Ουέσκα ( ισπανικά: [ˈweska], Αραγωνικά : Uesca ) είναι μια πόλη στη βορειοανατολική Ισπανία, εντός της αυτόνομης κοινότητας της Αραγονίας. Ήταν η πρωτεύουσα του Βασιλείου της Αραγονίας μεταξύ 1096 και 1118. Είναι επίσης η πρωτεύουσα της ομώνυμης ισπανικής επαρχίας και της κομάρκας Hoya de Huesca. Το 2009 είχε πληθυσμό 52.059 κατοίκους, σχεδόν το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού της επαρχίας. Η πόλη είναι μια από τις μικρότερες επαρχιακές πρωτεύουσες της Ισπανίας. Το El Zaidín είναι μια περιοχή που βρίσκεται στα νότια της πόλης της Γρανάδας.

O Α.Σ.Ε.Α ( Αγροτικός Συνεταιρισμός Εκμετάλλευσης Ακτινιδίων ), ιδρύθηκε το 1987 με 35 μέλη και βρίσκεται στο δημοτικό διαμέρισμα Αγίου Σπυρίδωνα Φιλοθέης Άρτας. Το 1997 δημιουργήθηκε το συσκευαστήριο του συνεταιρισμού, με τις εγκαταστάσεις και τους εξοπλισμούς του.
Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία από τον ίδιο τον Α.Σ.Ε.Α η έκταση που καλλιεργείται και βρίσκεται σε παραγωγή είναι 560 στρέμματα ενώ έχουν φυτευτεί και θα βρίσκονται σε μελλοντική παραγωγή άλλα 230 στρέμματα. Το συσκευαστήριο καλύπτει έκταση 5.625 μ., ενώ οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του διαθέτουν 2.300 τ.μ. ψυκτικών χώρων.

Το Συμφωνητικό
Όπως αναφέρει το ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ από την Cool Kiwi, «Μέσω αυτής της επιστολής κάνουμε πρόταση αγοράς στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εκμεταλλεύσεως Ακτινιδίων της Άρτας µε επωνυμία ‘Αγροτικός Συνεταιρισμός Εκμεταλλεύσεως Ακτινιδίων Άρτας».
Στην πρόταση αναφέρονται μεταξύ άλλων, πως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ εταιρεία που προτείνεται από την Cool Kiwi θα εκτιμήσει «το σύνολο εκτάσεων και εγκαταστάσεων µε ότι αυτό συμπεριλαβαίνετε και τα οποία ανήκουν στον Συνεταιρισμό της Άρτας, το κόστος των οποίων (σ.σ. εκτιμήσεων) θα αναλάβει η Cool Kiwi.
Στο συμφωνητικό αναφέρεται πως σύμφωνα με την εκτίμηση θα καθοριστεί η τιμή των ακινήτων ιδιοκτησίας του Συνεταιρισμού Άρτας.

Η πληρωμή
Σε ότι αφορά την μέθοδο πληρωμής προβλέπονται μεταξύ άλλων και τα εξής:
– Η Cool Kiwi θα αναλάβει το τραπεζικό δάνειο που έχει ο Συνεταιρισμός στην Τράπεζα Πειραιώς (περίπου 700 χιλιάδες €)
-Επίσης η Cool Kiwi θα πληρώσει τους πιστωτές του Συνεταιρισμού της Άρτας μέχρι το ανώτατο όριο των 400.000 €.
-Τέλος η Cool Kiwi θα πληρώσει το υπόλοιπο της τιμής μέχρι το ποσό που καθορίζεται από την συνολική εκτίμηση της αξίας των ακινήτων του Συνεταιρισμού από την ανεξάρτητη εταιρεία που θα αναλάβει την αποτίμησή τους.

Υποχρεώσεις μελών
Σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις των μελών του Α.Σ.Ε.Α., προκειμένου να υλοποιηθεί η συμφωνία, αναφέρονται τα εξής:
-Όλα τα µέλη του συνεταιρισμού θα αναλάβουν εγγράφως την παράδοση των ακτινιδίων αποκλειστικότητα στην Cool Kiwi SL για τα επόμενα 5 χρόνια. Θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για αυτή η συμφωνία η οποία θα πρέπει να υπογραφεί από τους … (αναφέρονται τρία ονόματα συνεταίρων) και όπου’ αυτοί θα εξασφαλίζουν _
τουλάχιστον 2.000.000 κιλά ακτινιδίων κάθε χρόνο.
Προβλέπεται στο συμφωνητικό πως μόλις υπογραφεί αυτή η πρόταση, θα προχωρήσουν στην κατάρτιση νομικής Σύμβασης στα Ελληνικά και τα Ισπανικά, το κόστος των οποίων θα βαρύνει την Cool Kiwi.

Ρήτρες
Όμως υπάρχουν και πρόσθετες ρήτρες (πέραν της παράδοσης 2.000.000 κιλά ακτινιδίων κάθε χρόνο) για τα μέλη του Συνεταιρισμού μεταξύ των οποίων και τα εξής:

– Η τιμή των φρούτων θα πληρώνεται στο τέλος της σεζόν, κατά το μήνα Μάιου του επόμενου έτους. Η Coolkiwi θα προχωρήσει σε 0,10/ kg € τον Δεκέμβριο και 0,10/ kg € τον Φεβρουάριο.

– Οι συνέταιροι του Συνεταιρισμού θα ακολουθούν τις οδηγίες της CoolKiwi για την διαχείριση των εκμεταλλεύσεών τους με σκοπό να επιτευχθεί η απαιτούμενη από την CoolKiwi ποιότητα.

– Σε περίπτωση που οι συνέταιροι του Συνεταιρισμού παραδώσουν λιγότερο από 2.000.000 κιλά ανά σεζόν, θα βαρύνονται με ποινή €0,50 για κάθε κιλό που δεν παραδόθηκε μέχρι 2.000.000 κιλά, ανάλογα με τα κιλά που έχει παραδώσει ο κάθε ένας κατά το προηγούμενο έτος. Ακτινίδια με ποσοστό βιομηχανίας από 10% δεν θα γίνονται δεκτά.

– Αν λόγω ανωτέρας βίας (χαλάζι, παγετός, κλπ) δεν παραλαμβάνονται τουλάχιστον 2.000.000 κιλά ακτινιδίων κάθε χρόνο, δεν θα επιβληθεί ποινή αλλά θα επεκταθεί η δέσμευση παράδοσης των ακτινιδίων αποκλειστικά στην Cool Κiwi SL για ένα ακόμα έτος.

– Η Cool Kiwi δύναται να μειώσει εν μέρει ή εξ ολοκλήρου την πληρωμή εντός 24 μηνών που καθορίζεται στο συμφωνητικό σε περίπτωση μη εκπλήρωσης όσων αναφέρονται στα σημεία ii και iii, δηλαδή, αν δεν ακολουθούν τις οδηγίες της Cool Kiwi και δεν παραδώσουν λιγότερο από 2.000.000 κιλά ανά σεζόν.
Να σημειωθεί πως την συγκεκριμένη συμφωνία καλούνται τα μέλη του Συνεταιρισμού να την επικυρώσουν μέσα σε διάστημα περίπου 15 ημερών από την ενημέρωσή τους.