Στο παρελθόν συνέλαβε τον Τσοχατζόπουλο και προφυλάκισε τον Κοντομηνά!
Με εγγυήσεις-«μαμούθ» οι κατηγορούμενοι για την σύμβαση 717 αφήνονται ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους στην Ευρωπαία Ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα και την αρμόδια εντεταλμένη Ευρωπαία Εισαγγελέ Πόπη Παπανδρέου, που υπογράφει τα κατηγορητήρια που έχουν συνταχθεί για την επίμαχη σύμβαση μετά την έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας .
Ο τρίτος κατηγορούμενος από την ΕΡΓΟΣΕ έφυγε από τα δικαστήρια ελεύθερος με απαγόρευση εξόδου, αλλά και την υποχρέωση -εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος- να καταβάλει ποσό εγγυοδοσίας 700 χιλιάδων ευρώ. Είχαν προηγηθεί την Πέμπτη 21 Μαρτίου, οι απολογίες των δύο πρώτων από τους 23 κατηγορούμενους για τη σύμβαση 717 που αφορά τη σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση του σιδηροδρομικού δικτύου. Μετά την απολογία τους η ανακρίτρια από κοινού με την εντεταλμένη ευρωπαία εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου επέβαλαν στους κατηγορούμενους υψηλές εγγυήσεις, 500.000 ευρώ στον έναν και 600.000 στο δεύτερο και επιπλέον απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
Η Αρτινή Εισαγγελέας
Γεννημένη στην Άρτα και μεγαλωμένη στην Λαμπρινή, στην Αθήνα, η κα Παπανδρέου τελείωσε με άριστα το Αρσάκειο, συνέχισε (πάντοτε αριστούχος) στην Νομική και στην Σχολή Δικαστών και μπήκε από πολύ νέα στα “βαθιά”, αφού πριν από 10-12 χρόνια ανέλαβε βοηθός Εισαγγελέας Διαφθοράς, δίπλα στην κα Ελένη Ράικου.
Η κα Παπανδρέου είναι η Εισαγγελέας που πήγε με αστυνομικό κλιμάκιο και συνέλαβε στο σπίτι της Ηρώδου Αττικού τον Άκη Τσοχατζόπουλο!
Και είναι η ίδια, που προφυλάκισε τον Δημήτρη Κοντομηνά, συγκρουόμενη με έτερο συνάδελφό της και προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις στο επιχειρηματικό κατεστημένο της χώρας.
Η Πόπη Παπανδρεόυ κάποια στιγμή παραιτήθηκε από τα καθήκοντά της, γιατί αισθάνθηκε ότι δεν μπορούσε να κάνει την δουλειά της, όπως εκείνη πίστευε. Μετά την παραίτηση της αναζήτησε διέξοδο στο εξωτερικό. Συνέπεσε η αναζήτηση αυτή να βρει μπροστά της μια εκδήλωση ενδιαφέροντος από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για νέα στελέχη. Στις σχετικές δοκιμασίες αρίστευσε. Και έτσι βρέθηκε μπροστά στο έγκλημα των Τεμπών.
Η Πόπη Παπανδρέου έχει γεννηθεί στις Συκιές Άρτας, έχει μεγαλώσει στην περιοχή της Λαμπρινής, στα Πατήσια, έχει τελειώσει το Αρσάκειο, αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών το 1999 με άριστα, είναι κάτοχος διπλώματος μεταπτυχιακών σπουδών στο Ποινικό Δίκαιο-Ποινική Δικονομία, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2006-2007 τελείωσε πρώτη, και με διαφορά (σε σύνολο 35 δικαστικών λειτουργών), τη Σχολή Δικαστών ενώ έχει διδάξει σε σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας.
Σε δημοσιεύματα αναφέρονται οι επιλογές της σε υποθέσεις προβεβλημένων πολιτικών και επιχειρηματιών. «Έπρεπε να σας έχω πει ότι θα έλθω να σας συλλάβω;» ρώτησε σύμφωνα με έγκυρες πηγές τον διαμαρτυρόμενο και αιφνιδιασμένο Ακη Τσοχατζόπουλο, όταν εισέβαλε στο νεοκλασικό της Διονυσίου Αρεοπαγίτου συνοδεία αστυνομικών το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης του 2012.
Όπως σημείωνε ρεπορτάζ της εφημ ΒΗΜΑ με την Ελευθερία Κόλλια στις 18.01.2014 «Αν και μικρή το δέμας, η κυρία Παπανδρέου αναμετρείται με μεγέθη πολιτικά, επιχειρηματικά, κοινωνικά που θα τρόμαζαν άλλους εισαγγελείς. Σαν Δαβίδ εναντίον Γολιάθ, είναι προφανές ότι αντλεί εμπιστοσύνη από την ίδια της τη δουλειά, γνωρίζει καλά άλλωστε ότι είναι νομικό «αστέρι». Το παραδέχονται ακόμη και «εχθροί» της, κυρίως συνάδελφοι που της καταμαρτυρούν «σύνδρομο υπεροχής».
Διά ζώσης, η 37χρονη (και εμφανίσιμη) εισαγγελέας είναι εύχαρις, ευγενής, με κοφτερή γλώσσα, επιλέγει ωστόσο κάποιες φορές να μην είναι ιδιαίτερα προσιτή –«για να μην αναπτύσσει εξαρτήσεις και καταδυναστεύεται από βαρίδια» λένε όσοι τη γνωρίζουν.
Δεν υπάρχει δικαστικός που να μην παραδέχεται ότι είναι «άφθαστη νομικά», «προσηλωμένη στο αντικείμενό της», «ακαταπόνητη».
Αυτή είναι η Πόπη Παπανδρέου, μια Αρτινή, που γράφει τη δική της ιστορία στο ιδιαίτερα ευαίσθητο δικαστικό κλάδο, ειδικά αυτή την περίοδο, που όλα και όλοι αμφισβητούνται.