Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή Ερώτηση Αμπελογιάννη στο 4ο Δημοτικό Συμβούλιο Λογοδοσίας

Η Βασιλική Αμπελογιάννη – Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Αρταίων – Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή, κατέθεσε ερώτηση κατά το 4ο Δημοτικό Συμβούλιο Λογοδοσίας για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων του Δήμου Αρταίων.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, σχετικά με την ερώτηση αναφέρει αναλυτικά τα εξής:
«Σήμερα 11 Σεπτεμβρίου 2024, είναι η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Ευχόμαστε σε όλες τις μαθήτριες και τους μαθητές, στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς καλή αρχή, δύναμη, κουράγιο και αισιοδοξία!

Στο 4ο Δημοτικό Συμβούλιο Λογοδοσίαςτου Δήμου Αρταίων που πραγματοποιήθηκε μόλις δυο μέρες πριν, στις 9 Σεπτεμβρίου 2024, καταθέσαμε ερώτηση σε σχέση με την λειτουργία των σχολικών μονάδων οι οποίες πλέον μετά και την κατάργηση των σχολικών επιτροπών, περνάνε στην αρμοδιότητα του Δήμου ως προς τις υποδομές τους, την συντήρηση τους, τους λογαριασμούς κλπ κλπ.

Ρωτήσαμε την Δημοτική Αρχή λοιπόν τα εξής:

1.Έχει γίνει προληπτική συντήρηση και έλεγχος των κτηριακών υποδομών του συνόλου των σχολικών μονάδων του Δήμου Αρταίων περιλαμβανομένων και των δομών παιδικών σταθμών; Υπάρχουν αντίστοιχα πιστοποιητικά καταλληλότητας για κάθε σχολικό κτήριο; Αν υπάρχουν θα θέλαμε να μας προσκομιστούν.

2.Έχει γίνει προσεισμικός έλεγχος έτσι όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία για τα σχολικά συγκροτήματα; (νόμος 5037/2023, KYA (Β΄2943/2023))

3.Σε σχέση με την λειτουργία του Ειδικού Σχολείου, πρόκειται αυτό να λειτουργήσει στο νέο κτήριο κατά την φετινή σχολική χρονιά ή όχι;

4.Σε σχέση με την ασφαλή πρόσβαση στα σχολεία και στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου κατά την προσέλευση/αποχώρηση των μαθητών, υπάρχει σχεδιασμός για επιπλέον μέτρα ασφάλειας; Το ρωτάμε καθώς έχει περιέλθει σε γνώση μας ότι υπάρχουν σύλλογοι γονέων που έχουν ζητήσει να ανοίξουν και άλλες είσοδοι στα σχολεία προκειμένου να είναι περισσότερο ασφαλής η προσέλευση/αποχώρηση των μαθητών ( 6ο Δημοτικό, 9ο Δημοτικό κλπ ) κυρίως επειδή οι κύριοι είσοδοι βρίσκονται πάνω σε δρόμους μεγάλης έντασης κυκλοφορίας.

5.Μετά την κατάργηση των σχολικών επιτροπών πως θα λειτουργήσουν τα σχολεία σε σχέση με τις τρέχουσες καθημερινές ανάγκες; ( καύσιμα, λογαριασμοί, γραφική ύλη, μικροεπισκευές κλπ κλπ) Επαρκεί η κεντρική χρηματοδότηση ή προτίθεται ο Δήμος να χρηματοδοτήσει επιπλέον για τις ανάγκες λειτουργίας των σχολικών μονάδων;

6.Πόσα τμήματα μαθητών θα κάνουν μάθημα σε κοντεινερς κατά την φετινή σχολική χρονιά;

7.Σε σχέση με την αναστολή λειτουργίας των παιδικών σταθμών Κωστακιών και Καμπής, ποιος είναι ο σχεδιασμός από την πλευρά του Δήμου Αρταίων; Υπάρχει το προσωπικό να λειτουργήσουν οι μονάδες αυτές ή η έλλειψη προσωπικού και χρηματοδότησης είναι ο κύριος λόγος αναστολής λειτουργίας τους;

8.Κλείνουν με την νέα σχολική χρονιά 13 σχολικές μονάδες στην Ήπειρο. Ειδικά στον Δήμο Αρταίων κλείνουν τα νηπιαγωγεία: 7ο Νηπιαγωγείο Άρτας, Νηπιαγωγείο Κεραματών και Νηπιαγωγείο Ροδαυγής καθώς και το Δημοτικό Σχολείο Αμμοτόπου. Πόσοι μαθητές φοιτούσαν ή/και προοριζόταν να εγγραφούν σε αυτές τις σχολικές δομές; Η Δημοτική Αρχή είναι σύμφωνη με την πολιτική του 27 μαθητές ανά τμήμα; Προτίθεται ή έχει ήδη διαμαρτυρηθεί εμπράκτως για το κλείσιμο σχολικών μονάδων;

9.Έχει ο Δήμος Αρταίων πρόθεση και σχεδιασμό να συνδράμει με δικά του μέτρα και πρωτοβουλίες την εκπαιδευτική κοινότητα κυρίως στο ζήτημα της στέγης και της μετακίνησης από σχολείο σε σχολείο για την συμπλήρωση ωραρίου; Ο μισθός των νεοδιόριστων/αναπληρωτών καθηγητών και δασκάλων είναι στο ύψος των 780 ευρώ ανά μήνα και είναι προφανές ότι και το ζήτημα της στέγης, και το ζήτημα της υποχρεωτικής μετακίνησης είναι δυσβάσταχτο στις σημερινές συνθήκες.

Απαντήσεις
Δυστυχώς οι απαντήσεις που πήραμε επιβεβαιώνουν την άποψη μας ότι απαιτείται δύναμη και κουράγιο και αγώνας διαρκείας απέναντι στις πολιτικές που διαλύουν την δημόσια παιδεία.
Και αυτό γιατί όπως μας απαντήθηκε, πιστοποιητικά καταλληλότητας δεν υπάρχουν για το σύνολο των σχολικών υποδομών, προσεισμικός έλεγχος δεν έχει γίνει, οι υπηρεσίες του Δήμου αναλαμβάνουν την όλη λειτουργία και τα σχολεία πλέον αντιμετωπίζονται όπως όλα τα υπόλοιπα δημοτικά κτήρια, η κεντρική χρηματοδότηση δεν επαρκεί και μάλιστα ζητήθηκε διπλασιασμός της, σχεδιασμός για χρηματοδότηση από πόρους του Δήμου για την λειτουργία των σχολικών μονάδων δεν υπάρχει, αν και είναι προφανές ότι είναι αναγκαίος, 160 μαθητές θα κάνουν μάθημα σε κοντείνερ φέτος, στο 5ο Γυμνάσιο και στο Μουσικό Σχολείο, αντίθεση απέναντι στο κλείσιμο μονάδων και στην συγχώνευση τμημάτων δεν υπήρξε από τη Δημοτική Αρχή, μάλλον προς την αντίθετη κατεύθυνση κινείται και τέλος σχέδιο για συνδρομή στο ζήτημα της στέγης και των μετακινήσεων των εκπαιδευτικών των 800 ευρώ δεν έχει η Δημοτική Αρχή.

Εμείς δηλώνουμε ότι θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να σταθούμε αρωγοί στο δύσκολο έργο των δασκάλων των παιδιών μας, των μαθητριών και των μαθητών στα σχολεία του Δήμου μας, των γονιών και των οικογένειων τους.

Είμαστε πάντα δίπλα στα δικαία αιτήματα του συνόλου της σχολικής κοινότητας και θα παλέψουμε μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο για το σταμάτημα της διάλυσης του δημόσιου σχολείου. Το δημόσιο αγαθό της παιδείας, η μόρφωση, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός είναι δικαιώματα όλου του λαού».