ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ :Για τον Προϋπολογισμό 2024 του Δήμου Αρταίων

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους δημότες τον καταψηφίσαμε!

«Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς! Αυτή είναι η έκφραση που χαρακτηρίζει πλήρως τις εισηγήσεις και τις αποφάσεις της νέας Δημοτικής Αρχής για τα θεμελιώδη ζητήματα του προϋπολογισμού και του προγράμματος τεχνικών έργων του Δήμου Αρταίων!
Σε πλήρη και αγαστή ομοφωνία με την απερχόμενη Δημοτική Αρχή του κ. Τσιρογιάννη, στα Δημοτικά Συμβούλια του τελευταίου μήνα, με κατάληξη το Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 24 Ιανουαρίου 2024, η νέα Δημοτική Αρχή του κ. Σιαφάκα, εισηγείται και ψηφίζει, ίδιο πρόγραμμα τεχνικών έργων, ίδια δημοτικά τέλη, ίδιο προϋπολογισμό», τονίζεται σε ανακοίνωση για τον Προϋπολογισμό, το Τεχνικό Πρόγραμμα και τα Δημοτικά Τέλη του Δήμου Αρταίων για το 2024, από την Δημοτική Παράταξη Αρταίων ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ.

Και στην ανακοίνωση αναφέρονται: «Υποτίθεται ότι οι συγκεκριμένες ειδικές συνεδριάσεις, η συζήτηση και η λήψη απόφασης για τον Προϋπολογισμό και το πρόγραμμα Τεχνικών έργων, είναι συνεδριάσεις κορυφαίες για την λειτουργία ενός Δήμου. Γιατί δείχνουν το προς τα πού θα κινηθεί ο Δήμος, ποιες είναι οι κατευθύνσεις, ποια είναι η πρόνοια για τους δημότες, ποιες είναι οι προτεραιότητες , ποιες είναι οι πολιτικές και ποια είναι η στόχευση.
Όταν όμως δεν μπορείς ούτε καν να ψηφίσεις αρνητικά ή λευκό, όταν ότι και να ψηφίσεις αν δεν είναι ΝΑΙ, αφαιρείται από την ψηφοφορία, όταν δεν μπορείς ούτε καν μέσω της ψήφου σου να πιέσεις για αλλαγές, ΤΟΤΕ που ακριβώς βρίσκεται η έννοια και η ουσία της συζήτησης, της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και της κορυφαίας διαδικασίας;

Η παρούσα Δημοτική Αρχή κατέθεσε έναν προϋπολογισμό της τάξης των 74.000.000,00 ευρώ ίδιας φιλοσοφίας με όλους τους προηγούμενους προϋπολογισμούς ( για αυτό άλλωστε και ψηφίστηκε και από τις δύο δημοτικές παρατάξεις των Τσιρογιάννη και Σιαφάκα με διθυράμβους).
Στο τμήμα των εσόδων του, περιλαμβάνει έσοδα από χρηματοδοτούμενα έργα εκτός Προγράμματος Δημοσίων Έργων ( κεντρικής χρηματοδότησης δηλαδή) της τάξης των 40.000.000,00 ευρώ, με μερικά μάλιστα να βρίσκονται ήδη στα όρια της απένταξης ( η χρηματοδότηση για το Κάστρο και το Ξενία, έργα του Φιλόδημου κλπ). Γεγονός που σημαίνει ότι τα έσοδα αυτά είναι ως ένα σημείο υποτιθέμενα γιατί εξαρτιούνται 1ον από το αν θα υπάρχει χρηματοδότηση και 2ον από το αν θα γίνουν τα έργα. Άραγε αν μια μέρα αλλάξει ο σχεδιασμός ως προς τα Επιχειρησιακά Προγράμματα και το Ταμείο Ανάκαμψης, ποια θα είναι η οικονομική κατάσταση του Δήμου στο τμήμα των εσόδων; Θα υπάρχουν αυτά τα 40.000.000,00 ευρώ ή είναι απλά λογιστικές εγγραφές; Και το πιο σημαντικό: είναι αυτά τα έργα αναγκαία για τον τόπο και τους δημότες; Ή είναι έργα κεντρικά σχεδιασμένα που χρηματοδοτούνται οριζόντια για όλους τους Δήμους;

Επίσης περιλαμβάνει «έσοδα» από Δημοτικά Τέλη της τάξης των 3.000.000,00 ευρώ με τις βεβαιωμένες μη-πληρωμές από προηγούμενα έτη να βρίσκονται στο ύψος των 7.000.000,00 ευρώ και τους δημότες στα όρια της φτώχειας και με προφανή αδυναμία πληρωμής, γεγονός που σημαίνει ότι και αυτά τα έσοδα είναι ως ένα σημείο επίσης υποτιθέμενα.

Στο τμήμα των εξόδων περιλαμβάνει το πρόστιμο για την διαχείριση των απορριμμάτων του ΣΔΙΤ εγγυημένου εισοδήματος για τον ανάδοχο, της περιφέρειας της τάξης του 1.400.000,00 ευρώ, περιλαμβάνει δαπάνες για τα σχολεία της τάξης του 1% του προϋπολογισμού, περιλαμβάνει αμοιβές για αιρετούς της τάξης των 2.000.000,00 ευρώ σε αντίθεση και δυσαναλογία με τις αμοιβές για τους περίπου 350 εργαζόμενους του Δήμου που οι μισθοί τους είναι συνολικά για το 2024, στο ύψος των 8.900.000,00 ευρώ!

Περιλαμβάνει κεντρική χρηματοδότηση από ΣΑΤΑ στο ύψος μόλις των 700.000,00 ευρώ και αποθεματικό του Δήμο μόλις στα 70.000,00 ευρώ ενώ εισηγητικά δεν ειπώθηκε ούτε λέξη για το ποιους εξυπηρετεί και που στοχεύει ο προϋπολογισμός αυτός!
Αυτή είναι η πραγματικότητα! Είναι ένας προϋπολογισμός πλασματικός και μη υλοποιήσιμος, υπό τον έλεγχο του οικονομικού παρατηρητηρίου των ΟΤΑ.

Είναι ένας προϋπολογισμός που δεν απευθύνεται και δεν αφορά το σύνολο του Δήμου, δεν αφορά τους δημότες και τις λαϊκές ανάγκες, είναι ένας προϋπολογισμός που τάζει καθρεφτάκια στους ιθαγενείς και κλείνει το μάτι στους κρατικοδίαιτους ιδιώτες που «επιχειρούν» με το δημόσιο χρήμα, που «επιχειρούν» με τον κόπο και τον ιδρώτα του λαού.

Αυτός είναι ο προϋπολογισμός του Δήμου Αρταίων για το 2024. Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους δημότες του Δήμου Αρταίων, αυτόν τον προϋπολογισμό τον καταψηφίσαμε».