Ριζόπουλος: Διακυβέρνηση Αποτυχίας, Πολιτική Προστασία, Φορείς Διαχείρισης και Ιόνια Οδός

Την πλήρη αποτυχία του μοντέλου με το οποίο λειτουργεί η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου επιβεβαίωσαν για μια ακόμα φορά οι καταστροφικές συνέπειες της κακοκαιρίας που έπληξε την Περιφέρειά μας το Δεκέμβριο.
Τις ευθύνες αλλά και το μέγεθος της ανυπαρξίας της Περιφερειακής Αρχής στον συγκεκριμένο τομέα ανέδειξε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου, Σπύρος Ριζόπουλος, μαζί με τους συντονιστές της παράταξης, Μιχάλη Νάτση κι Άλκη Λάνταβο καθώς και το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής, Δημήτρη Παππά.

«Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το μοντέλο της πολιτικής προστασίας στην Ήπειρο δεν δουλεύει. Δεν λαμβάνει υπόψη τα νέα δεδομένα, δεν αντιλαμβάνεται την κλιματική αλλαγή και λειτουργεί με βάση το ρουσφέτι. Ενώ οι βροχές είναι όλο και πιο συχνές στην Ήπειρο έχουμε προβλήματα άρδευσης. Η πραγματικότητα αυτή θα αλλάξει με τους Ορίζοντες Ηπείρου γιατί έχουμε εντάξει στο δυναμικό μας έναν παρασημοφορημένο υπηρεσιακό παράγοντα με τον οποίο εκπονούμε από την αρχή ένα ολιστικό σχέδιο λύσης», είπε ο κ. Ριζόπουλος.
Είχε προηγηθεί η παρέμβαση του Επικεφαλή των Συντονιστών κ. Μιχάλη Νάτση ο οποίος ανέλυσε με λεπτομέρεια την πλήρη εικόνα των ζημιών που άφησε πίσω του το πέρασμα της κακοκαιρίας από την Ήπειρο.
«Το χρονικό διάστημα που αφήσαμε να περάσει μετά τις καταστροφές είχε ως σκοπό να δώσουμε χρόνο στην πολιτική προστασία της περιφέρειας και να δούμε στην πράξη την αντίδραση της, έστω και με τη λογική του θεραπεύειν. Δυστυχώς όμως με το υλικό που συγκεντρώσαμε αποδεικνύουμε με αδιάσειστα στοιχεία την απόλυτη αδιαφορία της Περιφερειακής Αρχής και Πολιτικής Προστασίας», είπε ο κ. Νάτσης και αναφέρθηκε επιγραμματικά στα προβλήματα που παραμένουν άλυτα σε ολόκληρες περιοχές, οικισμούς, στάνες, καλλιέργειες και επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου, ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου, αναφέρθηκε και σε θέματα επικαιρότητας.

Ο κ. Ριζόπουλος υπογράμμισε αρχικά ότι μετά την χθεσινή ανανέωση θητειών της προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής είμαστε πλέον σε προεκλογική περίοδο, προσθέτοντας πως ότι ακούγεται από εδώ και πέρα θα πρέπει να περάνει από το φίλτρο των εκλογών.
«Ίσως ήταν η πιο αποτυχημένη διετία της περιφερειακής αρχής καθώς δεν ξεκίνησε κανένα μεγάλο έργο από εκείνα που υποσχέθηκε προεκλογικά», είπε ο κ. Ριζόπουλος.
Μένοντας στα ενεργειακά, ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου, χαρακτήρισε ως διττό το θέμα της αιθαλομίχλης στα Γιάννενα, λέγοντας ότι από την μια πλευρά οφείλεται στην ενεργειακή κρίση και τις αστοχίες της Περιφέρειας Ηπείρου λόγω έλλειψης στρατηγικής, από την άλλη όμως είναι και θέμα ατομικής ευθύνης καθώς «οι γιαννιώτες έχουν μια κακή νοοτροπία να καίνε ότι βρούνε».
Τέλος, ο κ. Ριζόπουλος δήλωσε πως η κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης είναι πολύ κακή εξέλιξη για την Ήπειρο, υπενθυμίζοντας ότι πρότασή του ήταν να παραμείνουν ως όργανα της Περιφέρειας, ενώ σε ότι αφορά την Ιόνια οδό, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του ότι ήδη η δημοπράτηση του έργου φαίνεται πως δεν θα γίνει το 2022 κι ότι ήδη μιλάμε για έναν ανοιχτό κι όχι κλειστό αυτοκινητόδρομο.