Σίμος Δανιηλίδης: Οι ολιγάρχες της ενέργειας και η τρικλοποδιά στους ΟΤΑ

H παραδοχή από πλευράς του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της παρουσίας του στην 88η ΔΕΘ ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτε για τις υψηλές τιμές της ενέργειας γι’ αυτό «αναθέτει» την επίλυση του προβλήματος -στο οποίο αποδίδει ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά- στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, δικαιώνει τη θέση που ανέπτυξε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκέων Σίμος Δανιηλίδης για τις ληστρικές τιμές της κιλοβατώρας από τους ολιγάρχες της ηλεκτρικής ενέργειας.

Πρόκειται για μία από τις τρεις αναφορές του πρωθυπουργού που αναδεικνύουν την αδυναμία της κυβέρνησης να δώσει λύσεις για τους πολίτες αλλά και την πρόθεσή της να οδηγήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε χρεωκοπία.
Και φυσικά το ενεργειακό δεν λύνεται ούτε με επιστολές στην κ. Φον ντερ Λάιεν ούτε με υποσχέσεις για φορολόγηση των υπερκερδών των ολιγαρχών τα οποία θα επιστραφούν στο υποπολλαπλάσιο με τη μορφή των περίφημων pass στους πολίτες.

Και αυτή η εξαγγελία Μητσοτάκη όπως και ακόμη δύο που αφορούν τις συντηρήσεις σχολικών κτιρίων και τις αυξήσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων φέρνουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στον θεσμικό, λειτουργικό και οικονομικό στραγγαλισμό της.

Στην τελευταία κοινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ με τις ΠΕΔ της Βόρειας Ελλάδας ενόψει της ΔΕΘ ο κ. Δανιηλίδης τόνισε, ότι οι πέντε ολιγάρχες της ενέργειας κερδοσκοπούν σε βάρος των καταναλωτών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όπως συγκεκριμένα αποκάλυψε ο κ. Δανιηλίδης την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ καταγράφηκε ρεκόρ στην τιμή εκκαθάρισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αφού έφτασε τα 942 ευρώ η μεγαβατώρα δηλαδή σχεδόν 1 ευρώ η κιλοβατώρα, την ίδια στιγμή που το κόστος παραγωγής είναι κάτω από 5 λεπτά!

Το πρόβλημα, όπως έχει επανειλημμένως τονίσει ο δήμαρχος, θα λυνόταν με την ενεργειακή αυτονομία και αυτοτέλεια των δήμων η οποία απαιτεί έναν προγραμματισμό 5ετίας. Σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη σε αυτό χρονικό διάστημα το σύνολο των 332 δήμων της χώρας θα μπορούσαν με 50% χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και καλύπτοντας το υπόλοιπο 50% με άτοκο δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να λύσουν το πρόβλημα και να επιτύχουν στο σύνολό τους την ενεργειακή αυτονομία.