Σβάρα Γιόγκα,η επιστήμη των ρουθουνιών

Γράφει η Ιππολύτη Μηλιώνη,
Υoga instructor

Η ανθρώπινη συνείδηση είναι το προϊόν του εγκεφάλου,και ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι το υψηλότερο προϊόν της συνείδησης μέσα στο φαινομενικό κόσμο.Ο εγκέφαλος έχει δυο μέρη: τον κατώτερο και τον ανώτερο εγκέφαλο.
Ο κατώτερος εγκέφαλος αποτελείται από τον πρωτόγονο ερπετοειδή εγκέφαλο και το σύμπλεγμα -R.
Ο ανώτερος εγκέφαλος έχει επίσης δύο μέρη:το αριστερό και δεξιό ημισφαίριο. Εδώ σε αυτό το ζεύγος αντιθέσεων, βρίσκεται η αιτία κάθε διχοτόμησης μέσα στον άνθρωπο.Το δεξιό ημισφαίριο είναι κυρίως υπεύθυνο για την αναγνώριση των προτύπων,τη διαίσθηση,,την ευαισθησία και τις καλλιτεχνικές εμπνεύσεις. Είναι η θηλυκή πλευρά.
Το αριστερό ημισφαίριο κυβερνά τη λογική, αναλυτική κριτική σκέψη. Είναι η αρσενική πλευρά.

Αυτές οι δύο αντίθετες δυνάμεις δε συνεργάζονται , παρά μόνο όταν η σκέψη συνδυάζεται με μια αντίδραση από ένα κινητήριο νεύρο.
Ο κατώτερος εγκέφαλος είναι πολύ ξεροκέφαλος και δεν θέλει να αλλάξει. Ο ανώτερος εγκέφαλος είναι πολύ ανοιχτός και δέχεται την αλλαγή με ετοιμότητα ,αν είναι πεπεισμένος και στις δύο πλευρές του, δηλαδή και συναισθηματικά και λογικά. Η συναισθηματική πλευρά είναι πιο ισχυρή. Ακόμη κι αν δεν είναι διαθέσιμη μια λογική εξήγηση, εάν η συναισθηματική πλευρά είναι πεπεισμένη ,νιώθει ικανοποιημένος.
Όμως ,ακόμη κι αν ο ανώτερος εγκέφαλος αποδέχεται κάτι, ο κατώτερος δεν πείθεται εύκολα να αγνοήσει τις βιολογικές του ανάγκες και επιθυμίες. Ακολουθεί τη γλώσσα του S.Caps ,του γενετικού κώδικα. Η γιόγκα δίνει στο άτομο την ικανότητα να υπερβεί τους περιορισμούς του γενετικού κώδικα.

Οι σοφοί του Τάντρα έπρεπε να εφεύρουν μεθόδους που θα υπότασσαν τον ερπετοειδή εγκέφαλο,γιατί παρατήρησαν μέσα τους μια αδιάκοπη πάλη μεταξύ του ανώτερου και του κατώτερου εγκεφάλου.Δεν ήταν τόσο ακριβείς όσο οι νευρολόγοι ,όμως επειδή οραματιζόταν την αλήθεια ,είδαν πως μια αυστηρή μεθοδολογία ήταν η μόνη λύση γι’αυτό το συνεχές πρόβλημα της δυαδικότητας.Δεν είχαν επίγνωση των ειδικών λειτουργιών των δύο ημισφαιρίων,όμως γνώριζαν πως τα ανθρώπινα όντα λειτουργούν τόσο μέσα από τις λέξεις όσο και μέσα από την όραση.
Περιέγραψαν αυτή τη δυαδική φύση με τον όρο μαμαρούπα, όνομα και μορφή. Η διάρκεια της μνήμης οπτικής ή λεκτικής,δημιουργεί συνεχώς αρνητικά και θετικά συναισθήματα και τα ανθρώπινα πλάσματα ,τα καλύτερα δημιουργήματα της φύσης,κλυδωνίζονται μεταξύ της κατάθλιψης και της έμπνευσης.Η μόνη λύση είναι η ένωση (γιόγκα) του ανώτερου και του κατώτερου εγκεφάλου και της αριστερής και δεξιάς πλευράς του εγκεφάλου.

Η Σβάρα γιόγκα η επιστήμη των ρουθουνιών προσφέρει μια πρακτική μέθοδο χρήσης του δεξιού και αριστερού ημισφαιρίου του εγκεφάλου κατά βούληση. Η Σβάρα γιόγκα μας λέει πως δεν αναπνέουμε και από τα δύο ρουθούνια ταυτόχρονα.Το ένα ή το άλλο ρουθούνι,κυριαρχεί πάντα,όπως το ένα ημισφαίριο είναι πάντα κυρίαρχο.Οι ερευνητές που έχουν μελετήσει τον κιρκάδιο Ρυθμό λένε πως η κυριαρχία των ρουθουνιών εναλλάσσεται κάθε δύο ώρες(τα παιδιά κάθε μία).Σύμφωνα με τους ειδικούς στη Σβάρα γιόγκα όμως, αυτή η αλλαγή θα έπρεπε να συμβαίνει κάθε μία ώρα.Πρόσφατα ανακαλύφθηκε πως υπάρχει σχέση μεταξύ των ρουθουνιών και των ημισφαιρίων του εγκεφάλου.Δηλαδή,όταν ένα ρουθούνι είναι κυρίαρχο ,το αντίθετο ημισφαίριο είναι επίσης κυρίαρχο.Έτσι,τα ρουθούνια μας δίνουν ένα σημαντικό και πρακτικό κλειδί για να μπορέσουμε να ρυθμίσουμε τη συμπεριφορά μας σύμφωνα με την ενέργεια που υπάρχει μέσα στο σώμα μας. Εδραιώνουν τη σχέση μας με τον ήλιο και τη σελήνη.

Τα ρουθούνια υπακούν τον ήλιο ως προς το ότι αλλάζουν περίπου μισή ώρα πριν από την ανατολή .Το ίδιο ρουθούνι που αρχίζει την ημέρα το ίδιο την τελειώνει το ηλιοβασίλεμα.
Κάθε ρουθούνι σχετίζεται με συγκεκριμένες πράξεις ,που μπορούν να εκτελεστούν καλύτερα όταν το συγκεκριμένο ρουθούνι είναι σε λειτουργία. Πρέπει να κατανοήσουμε τα παρακάτω σημεία:

1. Το σώμα είναι διαιρεμένο σε δύο ίσα μέρη:την ηλιακή ,αρσενική πλευρά και τη σεληνιακή θηλυκή πλευρά.
2.Το δεξιό ρουθούνι είναι συνδεδεμένο με τη δεξιά πλευρά του σώματος ,και το αριστερό είναι συνδεδεμένο με την αριστερή πλευρά του σώματος.
3. Η δεξιά πλευρά του σώματος και το δεξί ρουθούνι είναι συνδεδεμένα με το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφαλικού φλοιού,ενώ το αριστερό ρουθούνι και να αριστερή πλευρά του σώματος είναι συνδεδεμένα με το δεξί ημισφαίριο.

4.Όλες οι δραστηριότητες που απαιτούν σωματική δύναμη είναι ασχολίες του δεξιού ρουθουνιού, εν’ω όλες οι δραστηριότητες που απαιτούν συναισθηματική δύναμη είναι ασχολίες του δεξιού ρουθουνιού.
5. Η κυριαρχία του δεξιού ρουθουνιού κατά τη διάρκεια της νύχτας και η κυριαρχία του ρουθουνιού κατά τη διάρκεια της ημέρας κάνουν το άτομο υγιές, πλούσιο και σοφό και φέρνουν μακροζωία.
6. Ένα ρουθούνι δεν θα έπρεπε να λειτουργεί για περισσότερο από δυο ώρες , εκτός κι αν κάποιος ασκεί Σβάρα γιόγκα και θέλει να έχει το αριστερό ρουθούνι ενεργό κατά τη διάρκεια της ημέρας και το δεξί τη νύχτα.

7.Ο φυσιολογικός ρυθμός αναπνοής δε θα πρέπει να είναι παραπάνω από 15 αναπνοές το λεπτό.’Ετσι θα πρέπει να αναπνέουμε 21.600 φορές σε 24 ώρες. Σύμφωνα με το Τάντρα, η διάρκεια της ανθρώπινης ζωής δεν είναι υπολογισμένη σε χρόνια αλλά σε αριθμούς αναπνοών, κι αν ζει κανείς σύμφωνα με τους νόμους της Σβάρα γιόγκα,θα μπορέσει να ζήσει κανείς μια ευτυχισμένη, υγιή και εμπνευσμένη ζωή μέχρι τα 120 χρόνια του-933.120.000 αναπνοών.

Πως να αλλάξουμε ρουθούνι :
Για να εξακριβώσουμε ποιο ρουθούνι κυριαρχεί, εκπνέουμε από τη μύτη πάνω σε έναν καθρέφτη ή τζάμι.Η υγρασία θα μας δείξει ποιο ρουθούνι είναι ανοιχτό.Με την εξάσκηση μπορούμε επίσης να νιώσουμε μια κρύα αίσθηση στο ρουθούνι που κυριαρχεί κατά την εισπνοή.
Για να αλλάξουμε το ρουθούνι που είναι σε λειτουργία , μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια από τις δυο εύκολες μεθόδους.

1. Ξαπλώνουμε κάτω , στο ίδιο πλευρό με το κυρίαρχο ρουθούνι. Βάζουμε ένα μικρό μαξιλάρι κάτω από τη μασχάλη και το πιέζουμε με το βάρος τους σώματός μας. Ή καθόμαστε κάτω ήσυχα και κοιτάζουμε προς την ίδια μεριά μ αυτήν του ρουθουνιού που δεν λειτουργεί.Η πρώτη μέθοδος είναι πιο αποτελεσματική και ο καθένας μπορεί την εφαρμόσει για να αλλάξει το κυρίαρχο ρουθούνι.

Γιατί και πότε να αλλάξουμε ρουθούνι :
1. Το ρουθούνι της ημέρας δεν είναι το ίδιο με το ρουθούνι που λειτουργεί.
2. Πρόκειται να υπάρξει μια αλλαγή στις δραστηριότητες μας.
3.Παρατηρήσαμε κάποιο σημάδι ασθένειας ή ψυχολογικής διαταραχής.
4. Το ίδιο ρουθούνι συνεχίζει και λειτουργεί πάω από δυο ώρες

Συνεχίζεται…

Πηγές: Εργαλεία για το Τάντρα.
ΧΑΡΙς ΓΙΟΧΑΡΙΣ.

* Insta: ippoyoga / Akasha_place
Facebook: akasha place
Στούντιο Γιόγκα,
Περ/κη Οδός Άρτα
Τηλ.6972676341