Σε αναμμένα κάρβουνα οι κτηνοτρόφοι για ΟΣΔΕ και βοσκοτόπια

Γιώργος Στύλιος στη βουλή: κανονικά η διαδικασία πληρωμής των επιδοτήσεων

Αναστάτωση με τον υπολογισμό δικαιωμάτων στα μικρά ζώα

Οι διαβεβαιώσεις Γιώργου Στύλιου ότι προχωρά κανονικά η διαδικασία για την πληρωμή των επιδοτήσεων, ακούγονται καθησυχαστικές, παρότι οι παραγωγοί ανησυχούν μετά τα όσα λέγονται σχετικά με την πληρωμή της προκαταβολής τσεκ, το σύστημα διαχείρισης του ΟΣΔΕ και την κατανομή των βοσκοτόπων.
Ο Αρτινός υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανέφερε πληρωμές για το τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Σταύρου Αραχωβίτη.
«Έχουμε, λοιπόν, το πληροφοριακό σύστημα», ανέφερε την Δευτέρα στη βουλή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος, επισημαίνοντας:

«Τρέχουμε αυτές τις τεχνικές διαδικασίες. Εκ μέρους, λοιπόν, της Κυβέρνησης σας λέω υπεύθυνα ότι είμαστε σε δοκιμαστική λειτουργία στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ και μπορεί να ανταπεξέλθει το σύστημα να γίνει η πληρωμή. Συνεπώς, ο παραγωγός γνωρίζει τι περιμένει να λάβει, όπως έλαβε και τα προηγούμενα χρόνια. Άρα, έτσι θα προχωρήσουμε για την πληρωμή το επόμενο διάστημα. Ως προς τον χρόνο καταβολής της βασικής ενίσχυσης, σας υπενθυμίζω ότι όπως προβλέπει το άρθρο 75, παράγραφος 1 του Κανονισμού 1306/2013 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι πληρωμές στο πλαίσιο των καθεστώτων στήριξης πραγματοποιούνται από την 1η Δεκεμβρίου ως τις 30 Ιουνίου του επόμενου ημερολογιακού έτους, ενώ τα κράτη μέλη μπορούν υπό προϋποθέσεις να καταβάλουν προκαταβολές έως 70% όσον αφορά τις άμεσες ενισχύσεις πριν την 1η Δεκεμβρίου, αλλά όχι πριν τη 16η Οκτωβρίου. Βρισκόμαστε σήμερα στις 18 Οκτωβρίου 2021… Θέλω να σας θυμίσω τα εξής και να μας ακούσουν και οι παραγωγοί.

Το 2020 το 70% της βασικής ενίσχυσης του έτους πληρώθηκε στις 21 Οκτωβρίου. Το 2019 πληρώθηκε στις 24 Οκτωβρίου.
Το 2018 -δική σας θητεία- πληρώθηκε στις 26 Οκτωβρίου.
Το 2017 πληρώθηκε στις 24 Οκτωβρίου.
Το 2016 πληρώθηκε 27 Οκτωβρίου.
Σήμερα, λοιπόν, σας λέω ότι είμαστε έτοιμοι. Θα τρέξει το σύστημα και οι πληρωμές θα γίνουν κανονικά το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου του τρέχοντος μήνα. Ξαναθυμίζω ότι έχουμε ήδη σε εξέλιξη τον διαγωνισμό για να αναδειχθεί ο σύμβουλος που θα υποστηρίξει το πληροφοριακό σύστημα και για τις δηλώσεις του 2022. Άρα, είμαστε προετοιμασμένοι. Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένας λόγος να ανησυχούμε τους παραγωγούς και να λέμε ότι θα υπάρξουν μειώσεις και θα υπάρξουν προβλήματα στην καταβολή των ενισχύσεων και των επιδοτήσεων. Αυτό διότι δεν το επιτρέπουμε εμείς, η Κυβέρνηση, στον εαυτό μας να συμβεί, να γίνουν λάθη διαχείρισης και να μην πάρει ο Έλληνας γεωργός και κτηνοτρόφος τα χρήματα τα οποία δικαιούται και του αναλογούν», κατέληξε ο Αρτινός βουλευτής.

Παρόλα αυτά οι κτηνοτρόφοι κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα καθώς τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι από τον νέο τρόπο κατανομής αδικημένοι είναι οι νέοι κτηνοτρόφοι και γενικότερα οι κάτοχοι κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που επιλέγουν να ανανεώνουν το ζωικό τους κεφάλαιο.

Ερώτηση Αραχωβίτη
«Οι αγρότες βιώνουν μία από τις χειρότερες περιόδους αυτή τη σεζόν, ιδιαίτερα από την αρχή της άνοιξης μέχρι τώρα. Με την πανδημία να μην λέει να υποχωρήσει, με τα καιρικά φαινόμενα από τους παγετούς στους πρώιμους της άνοιξης, με τους καύσωνες του καλοκαιριού και τις τελευταίες κακοκαιρίες έχουμε πάρα πολύ μεγάλες καταστροφές στην παραγωγή. Αυτό που περιμένει ο παραγωγός τώρα είναι η ρευστότητα που θα του δώσει η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης. Αντί, όμως, να έχουμε αισιόδοξα μηνύματα ότι την επόμενη βδομάδα θα γίνει η πληρωμή ομαλά για τους αγρότες, έχουμε μία ραγδαία διάλυση του συστήματος ευρωπαϊκών πληρωμών και, μάλιστα, με την περίφημη εξαγγελθείσα εξυγίανση του Οργανισμού βλέπουμε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα» σημείωσε στην επίκαιρη ερώτηση ο Σταύρος Αραχωβίτης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Είμαστε λίγες μέρες πριν από την καταβολή, ως είθισται τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια, της προκαταβολής του Οκτωβρίου. Αυτές τις μέρες δεν έχει ενεργοποιηθεί το σύστημα για τις διοικητικές πράξεις, ούτε έχει αποσαφηνιστεί ο τρόπος κατανομής των βοσκοτόπων, που χρειάζεται για να προχωρήσει η προκαταβολή της πληρωμής.
Αντίθετα, κύριε Υπουργέ, βλέπουμε να εκδίδεται μία ΚΥΑ για τα βοσκοτόπια, που αλλάζει όλο το στάτους ιδιαίτερα για τους νέους αγρότες που επέλεξαν να μπουν ως κτηνοτρόφοι, αλλά και αυτούς που επένδυσαν ως κτηνοτρόφοι… Ποια μέτρα έχετε λάβει και σε ποιες προβλέψεις έχετε προχωρήσει έτσι ώστε η πληρωμή της επόμενης εβδομάδας να είναι πλήρης και να είναι ομαλή;» είπε ο Αραχωβίτης.