
Σε δημόσια διαβούλευση ο νέος αναπτυξιακός
Τα 12 καθεστώτα κρατικής ενίσχυσης
Σε ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση βρίσκεται μέχρι και τις 2 Μαΐου ο νέος αναπτυξιακός του υπουργείου Ανάπτυξης, «Βιώσιμη ανάπτυξη, παραγωγικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας – Τροποποίηση διατάξεων του αναπτυξιακού νόμου 4887/2022 Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη – και λοιπές διατάξεις».
Το σχέδιο νόμου αφορά, μεταξύ άλλων, στη θέσπιση νέων καθεστώτων ενίσχυσης και την τροποποίηση υφιστάμενων, τη θέσπιση κινήτρου ταχείας αδειοδότησης, αλλά και τη βελτίωση της διαδικασίας αξιολόγησης και ελέγχου.
Υπάρχει ειδική πρόβλεψη αναφορικά με την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων που υλοποιούνται στις περιοχές της χώρας οι οποίες αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα και ειδικότερα σε παραμεθόριες περιφερειακές ενότητες στα βόρεια σύνορα της χώρας ή περιοχές που το κατά κεφαλή Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν ανέρχεται στο 70% ή εντοπίζεται πληθυσμιακή συρρίκνωση λόγω των δυσμενών οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών αλλά και για περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.
Σκοπός του σχετικού σχεδίου νόμου είναι η προσαρμογή στις νέες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας μέσω της πρόβλεψης νέων καθεστώτων για τη χορήγηση ενισχύσεων και κινήτρων.
Ο νέος αναπτυξιακός προβλέπει δώδεκα καθεστώτα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων σε επενδυτικά σχέδια, που αφορούν στους τομείς : σύγχρονες τεχνολογίες , πράσινη μετάβαση και περιβαλλοντική αναβάθμιση επιχειρήσεων, καθεστώς κοινωνικής επιχειρηματικότητας και χειροτεχνίας, καθεστώς περιοχών ειδικής ενίσχυσης, αγροδιατροφή – πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων – αλιεία και υδατοκαλλιέργεια, μεταποίηση και εφοδιαστική αλυσίδα, επιχειρηματική εξωστρέφεια, ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων, εναλλακτικές μορφές τουρισμού, μεγάλες επενδύσεις, ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας, και επιχειρηματικότητα 360ο.
Τα επενδυτικά αυτά σχέδια θα μπορούν να λάβουν δάνεια, βραχυπρόθεσμα έναντι της επιχορήγησης ή μακροπρόθεσμα για την υλοποίηση της επένδυσης, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου από το Ταμείο Εγγυοδοσίας (DeLFI GF) ή εναλλακτικά από άλλο ενισχυόμενο χρηματοδοτικό εργαλείο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Όπως επισημαίνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προβλέπεται επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, με κάλυψη από το Δημόσιο μέρους του μισθολογικού κόστους των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται και συνδέονται με το επενδυτικό σχέδιο και για τις οποίες δεν θα λαμβάνεται καμία άλλη κρατική ενίσχυση καθώς και χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου με επιδότηση επιτοκίου δανείων μειωμένης εξασφάλισης ή των εξόδων ασφάλισης των δανείων υψηλού κινδύνου. Προβλέπεται επίσης κίνητρο ταχείας αδειοδότησης ειδικά για μεγάλες επενδύσεις και περιοχές ειδικής ενίσχυσης. Η απαιτούμενη άδεια ή έγκριση για την εκτέλεση έργων, την εγκατάσταση ή τη λειτουργία επενδύσεων θα εκδίδεται εντός δυο μηνών ενώ η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων θα εκδίδεται εντός τριών μηνών. Παράλληλα θα υπάρχει και πρόνοια κίνητρου παροχής δανείων με την εγγύηση ή ενίσχυση του Ελληνικού Δημοσίου για επενδυτικά σχέδια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία λαμβάνουν απόφαση υπαγωγής στο Καθεστώς Ενίσχυσης των μεγάλων επενδύσεων.