Σε εξέλιξη βρίσκεται η Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2021 της ΕΛ.ΣΤΑΤ

Ο ερευνητής χτυπά την πόρτα μας

Πως γίνεται η Ηλεκτρονική Αυτοαπογραφή

Στα γραφεία της Στατιστικής Άρτας ο Δήμαρχος Αρταίων

Χρήστος Τσιρογιάννης: Συμμετέχουμε στην Απογραφή – Όλοι μετράμε.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2021, η οποία διενεργείται από την Ελληνική
Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) σε ολόκληρη τη Χώρα, με ημερομηνία αναφοράς την 22α Οκτωβρίου 2021.
Μέσω της Απογραφής γίνεται η καταμέτρηση του Πληθυσμού της Ελλάδας σε κάθε Περιφερειακή
Ενότητα, Δήμο ή Κοινότητα και αυτοτελή οικισμό, καλύπτοντας όλη την Επικράτεια (ηπειρωτική Ελλάδα,
νησιά, παραμεθόριες περιοχές), ενώ παράλληλα συγκεντρώνονται στοιχεία για τα δημογραφικά και
κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού και τις συνθήκες στέγασής του.
Οι Γενικές Απογραφές διενεργούνται λαμβάνοντας υπόψη τις πρωτόγνωρες συνθήκες εξαιτίας της
πανδημίας της νόσου του Κορωνοϊού COVID-19 και βάσει κοινών μεθοδολογικών αρχών, κανόνων και
προδιαγραφών σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ενωσιακό δίκαιο (Κανονισμός ΕΚ 763/2008) καθώς και
στο Νόμο 4772/2021 (Α’ 17).

Επισημαίνεται ότι η συμμετοχή στην Απογραφή είναι υποχρεωτική και τα στοιχεία που συλλέγονται
είναι εμπιστευτικά, δεν διαβιβάζονται ή κοινοποιούνται σε οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα
και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων. Σημειώνεται
ότι στο πλαίσιο της Απογραφής δεν συλλέγονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Τρόπος διενέργειας
Η απογραφή γίνεται ως εξής:
-Απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ αφήνει στην κατοικία έναν κλειστό ανώνυμο φάκελο που περιέχει τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» της κατοικίας.
-Ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού, έχοντας τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» και τον κωδικό του στο taxisnet μπορεί μέσω της ψηφιακής πύλης του δημοσίου τομέα www.gov.gr να απογράψει την κατοικία και όλα τα μέλη του νοικοκυριού.
-Όσοι πολίτες δεν μπορέσουν, για οποιονδήποτε λόγο, να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά έως και τις 26 Νοεμβρίου, θα απογραφούν από τον απογραφέα της περιοχής τους με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.
-Τα άτομα που διαμένουν σε συλλογικά καταλύματα, όπως καταυλισμούς, στρατόπεδα, μοναστήρια, δομές φιλοξενίας μεταναστών/προσφύγων και ασυνόδευτων ανηλίκων, Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών/προσφύγων, οίκους ευγηρίας, οικοτροφεία, άσυλα, κλινικές χρονίων νοσημάτων, δομές φιλοξενίας αστέγων κ.λπ. απογράφονται από ειδικούς απογραφείς με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.

Μας χτυπούν τη πόρτα
Κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, οι περίπου 60.000 απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ, φέρουν, εκτός από την αστυνομική τους ταυτότητα, ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ. Τέλος, είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της νόσου.

Σκοπός της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών είναι:
– η καταμέτρηση του Μόνιμου Πληθυσμού της Χώρας, δηλαδή των κατοίκων που διαμένουν μόνιμα σε κάθε Περιφέρεια, Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο, Δημοτική Ενότητα, Κοινότητα και αυτοτελή οικισμό, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και καθεστώτος διαμονής,
-η καταμέτρηση του Νόμιμου Πληθυσμού της Χώρας, δηλαδή των δημοτών κάθε Δήμου και Δημοτικής Ενότητας, βάσει του οποίου γίνεται η κατανομή των βουλευτικών εδρών στις επιμέρους εκλογικές περιφέρειες, κατά τις βουλευτικές εκλογές (άρθρο 54 του Συντάγματος),
-η συλλογή στοιχείων για τον αριθμό των κατοικιών, κατά είδος (κανονικές ή μη κανονικές κατοικίες), και η συλλογή στοιχείων αναφορικά με τα κύρια χαρακτηριστικά και τις ανέσεις τους,
-η συλλογή στοιχείων για τον αριθμό και τη σύνθεση των νοικοκυριών και των πυρηνικών οικογενειών,
-η συλλογή στοιχείων για τα δημογραφικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του Μόνιμου πληθυσμού της Χώρας,
-η καταγραφή στοιχείων σχετικών με την μετανάστευση (εισερχόμενη και εξερχόμενη μετανάστευση).
Σημειώνεται ότι, τα στοιχεία της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών 2021 πρόκειται να αξιοποιηθούν για την κατάρτιση Στατιστικών Μητρώων Κτιρίων και Πληθυσμού, σύμφωνα με το νέο ευρωπαϊκό μεθοδολογικό πλαίσιο, το οποίο προβλέπει την παροχή στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) δημογραφικών στοιχείων απογραφικού τύπου, σε ετήσια βάση.

Στα γραφεία της Στατιστικής Άρτας ο Δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης

Τα γραφεία της Περιφερειακής Υπηρεσίας Στατιστικής Άρτας, επισκέφτηκε προχθές το πρωί ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης προκειμένου, να επιδώσει στην Προϊσταμένη της Υπηρεσίας κα. Βικτωρία Μάστορα την αριθμ. 180/2021 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία αφορά Γενικές Απογραφές Κτιρίων και Πληθυσμού-Κατοικιών έτους 2021 και διαδικασία καθορισμού Αυτοτελών Οικισμών των Δήμων.
Σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση δεν έχουν επέλθει μεταβολές. Καμία μεταβολή από την Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών έτους 2011 (συγχωνεύσεις, καταργήσεις, αναγνωρίσεις νέων οικισμών, Κ.λπ.) στους οικισμούς του Δήμου Αρταίων. Επιπλέον ο κ. Τσιρογιάννης επεσήμανε στην κα. Μάστορα ότι ο Δήμος θα είναι αρωγός της προσπάθειας που καταβάλει η Υπηρεσία, για την απογραφή του πληθυσμού του Δήμου Αρταίων.
Όλοι μας μπορούμε να αντιληφθούμε τη σημασία που έχει για τους Δήμους και τις τοπικές μας κοινωνίες, η διαδικασία της απογραφής Πληθυσμού και Κατοικιών που διεξάγεται κάθε δέκα χρόνια στη χώρα μας.
Από την απογραφή αυτή εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό η χάραξη πολιτικών, έργων και δράσεων στις περιοχές μας τα επόμενα χρόνια, μέχρι και το ύψος της χρηματοδότησης των Δήμων μας από την Πολιτεία. Είναι λοιπόν σημαντικό να συμμετάσχουμε ενεργά στο να πετύχει η Απογραφή του 2021, γιατί είναι μια διαδικασία που αφορά το μέλλον μας.

Και για το μέλλον αυτό, όλοι μετράμε.
Όπως τόνισε και ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης «Η Άρτα μας χρειάζεται όλους στην Απογραφή πληθυσμού 2021, που ήδη ξεκίνησε. Μέσα από αυτήν ο Δήμος μας και ο Νομός μας ευρύτερα, θα έχει ένα ακόμη “όπλο” στη διάθεσή του για να διεκδικήσει συμμετοχή σε προγράμματα, χρηματοδοτικά εργαλεία, ευκαιρίες. Σε αυτή την απογραφή λοιπόν, δίνουμε όλοι το παρών. Απογραφόμαστε, ηλεκτρονικά και με υγειονομική ασφάλεια, όλοι, που είτε διαμένουμε, είτε έλκουμε την καταγωγή μας από την Άρτα και ανεξάρτητα του που ασκούμε τα εκλογικά μας δικαιώματα.
Απογραφόμαστε, δίνουμε δύναμη στον τόπο μας».