Σε ετοιμότητα οι υπηρεσίες του Δήμου Αρταίων για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών

Σύγκλιση του Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας

Συγκλήθηκε την Τρίτη 30 Απριλίου 2024, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, το Τοπικό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΤΕΣΟΠΠ) Δήμου Αρταίων, με θέμα τον Σχεδιασμό και τις δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών της αντιπυρικής περιόδου 2024.
Στην σύσκεψη παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Χριστόφορος Σιαφάκας, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Μιχάλης Κοτσαρίνης, ο Προϊστάμενος του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου κ. Θεόδωρος Τζουβάρας καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς οι οποίοι υλοποιούν τις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας.

Στη συνεδρίαση των Φορέων συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την εκτέλεση προγραμμάτων προληπτικού καθαρισμού βλάστησης για τη μείωση του κινδύνου, σε περιοχές ιδιαίτερης προστασίας (άλση, πάρκα, κατασκηνώσεις, κλπ) αρμοδιότητάς τους, την απομάκρυνση των υπολειμμάτων καθαρισμού της βλάστησης που ενεργείται από ιδιοκτήτες οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών, προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς, την εκτέλεση έργων και εργασιών προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης από τους Δήμους καθ’ υπόδειξη και συνεργασία με τις κατά τόπους αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες κυρίως στη ζώνη μίξης δασών – πόλεων και οικισμών για λόγους αντιπυρικής προστασίας των πολεοδομικών τους συγκροτημάτων, την ετοιμότητα του δυναμικού και μέσων για διάθεση προς υποβοήθηση του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος στην καταστολή δασικών πυρκαγιών,

Όπως υπογραμμίζεται και σε σχετική ανακοίνωση, επιπροσθέτως, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στη διασφάλιση της επικοινωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, φορέων και οργάνων σε επίπεδο Δήμου για την απρόσκοπτη ροή πληροφοριών το συντονισμό σε τοπικό επίπεδο της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και διαχείρισης των συνεπειών που προκαλούνται από τις δασικές πυρκαγιές, στα πλαίσια εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών «ΙΟΛΑΟΣ» και την αξιοποίηση των Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας που δραστηριοποιούνται σε επίπεδο Δήμου σε δράσεις επιτήρησης δασών.

Συζητήθηκε ενδελεχώς η προετοιμασία, αλλά και ο βαθμός ετοιμότητας των φορέων για πρόληψη και αντιμετώπιση ενδεχόμενου κινδύνου από πυρκαγιές, η ενίσχυση της ασφάλειας και η συνεργασία στα πλαίσια της προστασίας των πολιτών.
Το λόγο πήραν οι φορείς, που με τη σειρά τους, αναφέρθηκαν και ενημέρωσαν για το βαθμό ετοιμότητας στον οποίο βρίσκονται, καταθέτοντας ταυτόχρονα και τις παρατηρήσεις τους, που αφορούν στη βελτίωση της ενίσχυσης Ασφαλείας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, λόγω πυρκαγιών.

Από την πλευρά της η Δημοτική Αρχή ενημέρωσε ότι έχουν γίνει τα κάτωθι:
1)Καθαρισμός Δημοτικών οικοπέδων με ίδια μέσα.
2)Έχουν σταλεί επιστολές σε ιδιώτες για καθαρισμούς των χώρων τους.
3)Έχουν καταρτιστεί μητρώα μηχανημάτων Δήμου και ιδιωτών για υποστήριξη πυροσβεστικού έργου.
4)Έχουν ξεκινήσει καθαρισμοί αντιπυρικών ζωνών και οδών δασοπυρόσβεσης με ίδια μέσα.
5)‘Έχουν προγραμματισθεί νέες διανοίξεις ζωνών και οδών με ιδιώτες εργολήπτες.
6)Έχει προγραμματισθεί η μίσθωση υπηρεσιών εναέριας επιτήρησης – πυροπροστασίας (drones με θερμικούς ανιχνευτές).
7)Έχουν συντηρηθεί και είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τα μέσα του Δήμου.
8)Έχει ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση του Σχεδίου Οργανωμένης Προληπτικής Απομάκρυνσης λόγω εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς.

Δέσμευσή της, να επικαιροποιηθούν τάχιστα τα σχέδια αντιμετώπισης κινδύνων, σύμφωνα με τα οριζόμενα από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Η σύγκλιση αυτή της πολιτικής προστασίας ενισχύει τη συνοχή και την ανταλλαγή καλών πρακτικών, προωθώντας ένα περιβάλλον ασφαλέστερο και προστατευμένο για τους πολίτες.