Σε ισχύ η ανατροπή Κινητικότητας Δημοτικών Υπαλλήλων

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Νόμος που περιλαμβάνει την εκπρόθεσμη Τροπολογία, η οποία όχι μόνο μπλοκάρει αποσπάσεις και μετατάξεις Δημοτικών Υπαλλήλων, αλλά οδηγεί σε ανάκληση ακόμα και Αποφάσεων που έχουν εκδοθεί και δημοσιευθεί. Πρόκειται πλέον για το άρθρο 490 του Νόμου 4781/2021 (Φ.Ε.Κ. Α’ 31/28.2.2021).

Τη Δευτέρα 1η Μαρτίου, η Κυβέρνηση εξέδωσε και κατεπείγουσα εφαρμοστική Εγκύκλιο. Στην Εγκύκλιο αποτυπώνεται το ακριβές περιεχόμενο του Νόμου, δίνονται διευκρινίσεις και ορίζονται οι άμεσες ενέργειες που πρέπει να γίνουν.
Σύμφωνα με το airetos.gr, η Τετάρτη 3 Μαρτίου είναι η τελευταία ημέρα της κρίσιμης προθεσμίας των Δημοτικών Υπαλλήλων. Αναγράφει συγκεκριμένα η Εγκύκλιος « (…) εισάγεται αποκλειστική προθεσμία για τη Διοίκηση, μέχρι και την Τετάρτη 3/3/2021, προκειμένου οι αρμόδιες Υπηρεσίες προέλευσης των Υπαλλήλων που ανήκουν οργανικά σε Δήμους με πληθυσμό έως 25.000 κατοίκους ή σε νησιωτικούς Δήμους με πληθυσμό έως 55.000 κατοίκους, να επανελέγξουν τη συνδρομή της προϋπόθεσης αυτής βάσει του νεώτερου προβλεπόμενου ποσοστού κάλυψης του οικείου κλάδου (80%) σε συνδυασμό με τις λοιπές προϋποθέσεις που θέτουν οι διατάξεις της παρ.4 του αρ.4 του ν.4440/2016, όπως ισχύει.

δ) Σε περίπτωση παρέλευσης άπρακτης της ανωτέρω αποκλειστικής προθεσμίας ή σε περίπτωση που βεβαιώνονται ότι δεν πληρούνται οι ως άνω νέες ειδικές και αποκλειστικά για τον κύκλο αυτό ισχύουσες προϋποθέσεις, οι Αποφάσεις μετακίνησης που έχουν ήδη εκδοθεί ή δημοσιευτεί, ανακαλούνται με ευθύνη του Φορέα Υποδοχής και οι εκκρεμείς διαδικασίες παύουν. »
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ σημειώνει τα εξής: «Η βεβαίωση συνδρομής των προϋποθέσεων δεν επαφίεται σε καμία περίπτωση στη διακριτική ευχέρεια του αρμόδιου οργάνου του Φορέα προέλευσης, αλλά αποτελεί δέσμια αρμοδιότητά του στο πλαίσιο των προβλεπόμενων από το ν.4440/2016 διατάξεων. Η μη ανταπόκριση των Φορέων προέλευσης στην έκδοση των εν λόγω βεβαιώσεων ιδιαίτερα κατά το χρόνο έκδοσης των Αποφάσεων μετακίνησης, έχει ως αποτέλεσμα να θίγονται ενδεχομένως τα δικαιώματα των Υπαλλήλων που μετέχουν στην Κινητικότητα και έχουν επιλεγεί, καθώς χωρίς τη βεβαίωση της συνδρομής των προϋποθέσεων, οι Υπηρεσίες υποδοχής δεν δύνανται να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μετακίνησης του επιλεγέντος υπαλλήλου και αναγκαστικά πρέπει να προβούν σε αντίστοιχες διαδικασίες για τον επόμενο στη σειρά επικρατέστερο υποψήφιο.

Προκειμένου επομένως να τηρείται η αρχή της νομιμότητας, παρακαλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες προέλευσης για την αμελλητί παροχή της απαιτούμενης σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις βεβαίωσης συνδρομής των προϋποθέσεων κατά το χρόνο έκδοσης της απόφασης μετακίνησης.»