Σε καραντίνα γιατροί και νοσηλευτές

Κορονοϊός: μέτρα προφύλαξης μετά το κρούσμα στο Νοσοκομείο Άρτας

-Να τηρούνται οι οδηγίες, λένε οι αρμόδιες υπηρεσίες

-Τσιόδρας: Τα πραγματικά κρούσματα υπολογίζονται μεταξύ 2.000 έως 3.000.

Σε καραντίνα άρα και εκτός μάχης βρίσκονται 40 γιατροί και νοσηλευτές του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας, μετά το επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού. Νοσηλευτές και γιατροί, κάποιοι σε κρίσιμες μονάδες του Νοσοκομείου, τέθηκαν σε απομόνωση αφού σύμφωνα με πληροφορίες μόλις τελείωσε ο πρώτος συναγερμός από την εμφάνιση κορωνοιού σε ασθενή του Νοσοκομείου έγινε μια πρώτη ιχνηλάτηση των ανθρώπων που ήρθαν μαζί του σε επαφή και τέθηκαν εκτός υπηρεσίας για προληπτικούς λόγους.

Το Νοσοκομείο βρίσκεται σε απόλυτο συντονισμό και συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας, ενώ μετά τη γνωστοποίηση του περιστατικού το Νοσοκομείο δέχεται επισκέψεις μόνο για τα επείγοντα περιστατικά και εξετάσεις αιμοκάθαρσης. Να σημειωθεί πως ο ασθενής που προσβλήθηκε από τον κορονοϊό διασωληνώθηκε στο νοσοκομείο και διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό των Ιωαννίνων.
Να σημειωθεί πως ο 70χρονος, ασθενής που βρέθηκε θετικός στον covid-19, ενώ νοσηλεύτηκε στο ΓΝ Άρτας για τρεις ημέρες, ενώ στις 20 Φεβρουαρίου έκανε εγχείρηση κοιλιακής αορτής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Ακολούθως ταξίδεψε και έμεινε για λίγες μέρες στην Αθήνα όπου όπως εκτιμάται, μολύνθηκε.

Τα πραγματικά κρούσματα
Διευκρινίσεις για όσα διακινούνται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας έδωσε ο καθηγητής παθολογίας και υπεύθυνος για τη νόσο COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, Σωτήρης Τσιόδρας. “Δεν έχουμε λίγα κρούσματα στη χώρα μας επειδή τα κρύβουμε”, τόνισε ο καθηγητής κ. Τσιόδρας, απαντώντας σε δηλώσεις επιστημόνων ή νέα που διακινούνται μέσω internet. “Υπάρχει σημαντική υποδήλωση των κρουσμάτων παγκοσμίως και δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα”, τόνισε χαρακτηριστικά ο ειδικός. Επεσήμανε, επίσης, ότι βάση ειδικών επιδημιολογικών μοντέλων και εργαλείων που έχουν στη διάθεσή τους οι έλληνες επιστήμονες και συγκεκριμένα το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών που εκπονεί συγκεκριμένη σχετική μελέτη, τα πραγματικά κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα υπολογίζονται μεταξύ 2.000 έως 3.000.

Κορονοϊός: Συναγερμός στα νοσοκομεία
Εν τω μεταξύ όσο περνούν οι μέρες δοκιμάζονται και οι αντοχές του υγιειονομικού συτήματος αφού μπαίνουν και οι υγειονομικοί υπάλληλοι σε καραντίνα! Είναι χαρακτηριστικό ότι το νοσοκομείο Σωτηρία, όπως αποκαλύπτει με ρεπορτάζ του το ethnos.gr, εκκενώνεται την επόμενη βδομάδα για να μετατραπεί ουσιαστικά σε νοσοκομείο μόνο για τον κορονοϊό.
Την ίδια ώρα, μάλιστα, πανικός εξακολουθεί να επικρατεί από την Τετάρτη, καθώς στο Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς διαπιστώθηκε ότι τόσο ο διοικητής του νοσοκομείου όσο και τουλάχιστον έξι εργαζόμενοι έχουν προσβληθεί από τον ιό. Όλες οι υπηρεσίες είναι επί ποδός δεδομένου ότι το Νοσοκομείο Γεννηματάς είναι από εκείνα που υποδέχονται ύποπτα περιστατικά, ενώ η μεγαλύτερη διασπορά του ιού μέσα στο νοσηλευτικό ίδρυμα θα μπορούσε να το θέσει ουσιαστικά εκτός μάχης.

Ήδη όμως έχουν προκληθεί σοβαρές δυσλειτουργίες στο νοσοκομείο, δεδομένου ότι όλες τις αρμοδιότητες έχει αναλάβει η Υποδιοικήτρια, η οποία καλείται από το πρωί της Τετάρτης να σηκώσει μόνη της όλο το βάρος των ασθενών και των διοικητικών υπηρεσιών.
Από την πλευρά της η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει πως νοσούν 48 υγειονομικοί υπάλληλοι, ενώ 300 έχουν τεθεί σε καραντίνα. Μάλιστα, μόνο μέχρι την Τρίτη είχαν βρεθεί θετικοί στον ιό και τρεις εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Αγία Ολγα, ενώ 10 άτομα έχουν τεθεί σε καραντίνα. Ακόμη, πέντε εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Αγιος Σάββας έχουν εντοπιστεί θετικοί στον ιό ενώ και στο νοσοκομείο Καστοριάς η κατάσταση είναι δραματική.

Μήνυμα στους ετεροδημότες
Από το άλλο μέρος, καταγράφεται άλλη ανησυχητική τάση, ανθρώπων που ζούν κυρίως στην Αθήνα ή τα μεγάλα αστικά κέντρα και προσπαθούν να επιστρέψουν στα χωριά τους θεωρώντας πως θα αποφύγουν την μόλυνση από τον κορωνοϊό!
Ήδη ο Δήμαρχος Γεωργίου Καραισκάκη, Περικλής Μίγδος, με ανάρτηση του απευθύνεται στους ετεροδημότες συγχωριανούς, ζητώντας να «μείνουν σπίτι» και να μην επισκέπτονται τα χωριά είτε για να μείνουν, είτε επειδή υπάρχουν πίσω ηλικιωμένοι γονείς. μέσω των κοινωνικών δικτύων απευθύνεται στους απόδημους συμπατριώτες του.
«Φίλοι συνδημότες που ζείτε στην Αθήνα και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα.

Απευθύνομαι σε εσάς πού λαχταράμε και λαχταράτε να ρθείτε το Πάσχα , το Καλοκαίρι , τα Χριστούγεννα αλλά και πιο συχνά αν ήταν δυνατόν στο Δήμο μας να γεμίσουν χαρά και χαμόγελα τα σπίτια και οι γειτονιές κάθε χωριού μας !
Εμπιστευθείτε μας και στηριχθείτε σε εμάς για την παροχή βοήθειας και στήριξης των δικών σας εδώ αγαπημένων ανθρώπων !
Κάνω έκκληση και σας παρακαλώ να σεβαστείτε και να ακολουθήσετε την συμβουλή ” Μένουμε Σπίτι ” και μόνο για πολύ σοβαρό λόγο να επιλέξετε τον ερχομό σας στο χωριό.
Οι μεγάλες ηλικίες και οι ευπαθείς ομάδες του Δήμου μας θα σας ευγνωμονούν και στο πέρασμα των δυσκολιών μοναδική εκδήλωση αγάπης και αμέτρητες αγκαλιές θα σας περιμένουν !
Με βαθύτατο αίσθημα ευθύνης και με στενάχωρη διάθεση γνωρίζοντας την αξία της σχέσης γονιού και παιδιού σας απευθύνω αυτή την έκκληση !» αναφέρει ο Περικλής Μίγδος.