Σε κατάσταση ασφυξίας οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις

Πάνω από 15.000 παραγωγοί δεν πήραν το 2%!

ΣΕΚ: ΟΧΙ διακοπές ρεύματος σε αγρότες και κτηνοτρόφους

Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται η κτηνοτροφία αφού το κόστος ζωοτροφών, ηλεκτρικού ρεύματος, πετρελαίου συνεχίζουν να δημιουργούν κατάσταση ασφυξίας στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
Βοοτροφία, αιγοπροβατοτροφία, χοιροτροφία και πτηνοτροφία βρίσκονται σε δραματική θέση και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), εκφράζει την κραυγή αγωνίας των παραγωγών του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει τα μέλη του Συνδέσμου, κάθε εβδομάδα πάνω από 600 παραγωγικές αγελάδες πηγαίνουν για σφαγή, παραγωγοί αιγοπροβατοτροφίας μειώνουν τα παραγωγικά ζώα για να μπορέσουν να κρατήσουν το υπόλοιπο κοπάδι ενώ τους πρώτους μήνες του 2022 η μείωση παραγωγής του γάλακτος και του κρέατος είναι σημαντική.

Παράλληλα, όπως επισημαίνουν από τον ΣΕΚ, η πίεση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στους κτηνοτρόφους για τις οφειλές τους είναι «συνεχής και καταστροφική. Ιδιαίτερα όσοι φρόντισαν μετά το 2000 να επενδύσουν σε εγκαταστάσεις και ζωϊκό κεφάλαιο, αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα γιατί οι σημερινή κατάσταση δεν δημιουργεί συνθήκες βιωσιμότητας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Ο ΣΕΚ επαναλαμβάνει την ανάγκη για ενίσχυση των κτηνοτρόφων, ενώ καταθέτει εκ νέου τις προτάσεις του, οι οποίες περιλαμβάνουν:

-Η χρηματοδότηση στο 2% επί του τζίρου της προηγούμενης χρονιάς, εντάσσεται -σύμφωνα με τον ΣΕΚ- στην κατηγορία της «κοροϊδίας». Απαιτούνται τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ πέραν των 37 που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα.
-Στα 200 ευρώ ανά αγελάδα γαλακτοπαραγωγής και αγελάδα παραγωγής κρέατος.
-20 ευρώ ανά προβατίνα και γίδα, στις εκμεταλλεύσεις που παρέδωσαν το 2021, 5.000 κιλά γάλα σε εγκεκριμένα τυροκομεία, 2.500 κιλά για τα νησιά και για όσες δεν παρέδωσαν γάλα, αλλά παρέδωσαν επαρκή αριθμό αρνο-κάτσικων για σφαγή.
-Για την χοιροτροφία, που πέραν του κόστους παραγωγής έχει υποστεί μεγάλη πίεση στην αγορά, να δοθούν επί πλέον των 12 εκατ. που ήδη έχουν δοθεί:
– 5 εκατ. ευρώ σε όσους χοιροτρόφους έμειναν χωρίς ενίσχυση
– 70 ευρώ ανά χοιρομητέρα
*Κι ακόμη: Άμεση πληρωμή των περίπου 15.000 απλήρωτων παραγωγών που δεν πήραν το 2%.
-Σημαντική ενίσχυση της κτηνοτροφίας μέσω της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Είναι ένα από τα κλειδιά της διατήρησης της βιωσιμότητας και της αναπαραγωγικής δραστηριότητας τόσο στην αγελαδοτροφία όσο και στην αιγοπροβατοτροφία.
-ΟΧΙ διακοπές ρεύματος σε αγρότες και κτηνοτρόφους, αφορολόγητο πετρέλαιο και πραγματικές ρυθμίσεις κτηνοτροφικών οφειλών.
-ΟΧΙ τραπεζικές απειλές κατασχέσεων σπιτιών και σταβλικών εγκαταστάσεων κτηνοτρόφων

«Η ενίσχυση της κτηνοτροφίας δεν έχει κόστος. Συμβάλλει στην ανάπτυξη, κρατά τον κόσμο στην ύπαιθρο. Δίνει προστιθέμενη αξία. Συμβάλλει θετικά στο εμπορικό ισοζύγιο. Κρατά μακρυά την επισιτιστική κρίση, ενισχύοντας την διατροφική επάρκεια. Η μείωση της κτηνοτροφίας έχει ανυπολόγιστο κόστος. Μέτρα στήριξης στην κτηνοτροφία τώρα. Δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθούν κόποι ολόκληρης ζωής. Γιατί δίπλα στην κτηνοτροφία είναι οι άνθρωποι και σ’ αυτόν τον τομέα δεν πρέπει να έχουμε άλλα δράματα», τονίζει ο ΣΕΚ.
Αυξήσεις σοκ στα τυριά!
Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στην κτηνοτροφία, οι αυξήσεις στα τυριά, εκτροχιάζουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό καθώς η ακρίβεια κάνει τα τυριά απλησίαστα και οι καταναλωτές ούτε που το σκέφτονται πια να περάσουν από τον πάγκο με τα τυριά.
Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του in.gr, οι αυξήσεις στα τυριά, χωρίς υπερβολές, μπορούν να εκτροχιάσουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Και πρόταση για τους εργάτες γής
Στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά, έστειλε επιστολή ο ΑΣ Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων, ωστε να γίνει απλούστερη και σύντομη η διαδικασία για τους μετακλητούς εργάτες γης και να παραμείνουν στην χώρα όλοι όσοι είναι διαθέσιμοι.
Στην πρόταση των 7 σημείων που κατέθεσε ο ΑΣ Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων αναφέρονται τα εξής:
«Εν όψει των καθημερινών προβλημάτων που ερχόμαστε αντιμέτωποι με τους
εργάτες γης έχουμε καταγράψει κάποια από τα σημαντικότερα προβλήματα που
πρέπει άμεσα να επιλυθούν.
Για τον λόγο αυτό, σας παραθέτουμε παρακάτω τις προτάσεις μας και τα
βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν και που πρέπει να λάβετε σοβαρά
υπόψιν σας.

1. Αρχικά, βασική προϋπόθεση είναι η κατοχή διαβατηρίου και η άμεση
καταγραφή των παράτυπα διαμενόντων με την έκδοση ΑΦΜ και ΑΜΚΑ.
2. Λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα.
3. Η άμεση εγγραφή στον ΟΓΑ και η καταβολή 50€ για το παράβολο.
4. Έκδοση τραπεζικού λογαριασμού για να κόβονται τα εργόσημα.
5. Προσωρινή άδεια παραμονής.
6. Τα πρώτα 2 χρόνια ανανέωση-χωρίς δακτυλικά αποτυπώματα- ανά έτος και
έπειτα κάθε 3 χρόνια για να μπορεί να φύγει maximum 3 μήνες(ελεγχόμενης
εξόδου από Ελλάδα-μοντέλο Ιταλίας) με ελάχιστα εργόσημα 700€ ετησίως
(εισφορές-εκκαθαρίσεις ανά έτος).
7. Όλα τα παραπάνω τα γίνονται ηλεκτρονικά μέσω Gov.gr αφού θα υπάρχουν
και τα στοιχεία του εργοδότη