Σε κλίμα βαθιάς οδύνης η κηδεία του Μωυσή Ελισάφ

Πλήθος κόσμου στην κηδεία του

Πλήθος κόσμου παρέστη στην κηδεία του δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, για το ύστατο χαίρε, που έγινε στην Εβραϊκή Συναγωγή Ιωαννίνων, παρουσία και της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου.
Η σορός του δημάρχου Ιωαννίνων προτού καταλήξει στην Εβραϊκή Συναγωγή, σταμάτησε για τελευταία φορά έξω από το δημαρχείο της πόλης.
Ο Μωυσής Ελισάφ πέθανε σε ηλικία 68 ετών. Το τελευταίο διάστημα έδωσε άνιση μάχη με την ασθένεια που αντιμετώπιζε. O καθηγητής Ιατρικής Μωυσής Ελισάφ, υπήρξε ο πρώτος Εβραίος δήμαρχος που εξελέγη στην Ελλάδα.
Το «παρών» έδωσαν επίσης ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ο βουλευτής Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη καθώς και η Όλγα Γεροβασίλη.

Ο Μωυσής Ελισάφ πέρα από την θητεία του στην αυτοδιοίκηση έχει αφήσει το στίγμα του και σπουδαίο έργο στην Ιατρική την οποία είχε υπηρετήσει με πάθος.
Σε κλίμα βαθιάς θλίψης και οδύνης συνεδρίασε εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στον Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ που έφυγε από τη ζωή.
Το έδρανο του δημάρχου στην αίθουσα συνεδριάσεων γέμισε με λευκά τριαντάφυλλα που εναπόθεσαν δημοτικοί σύμβουλοι και συνεργάτες του.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στην πορεία του Δημάρχου, το όραμά του για την πόλη, την παρακαταθήκη που αφήνει.
«Η πόλη θρηνεί την απώλεια ενός ανθρώπου που δίδαξε ήθος και έθεσε όλες του τις δυνάμεις στην υπηρεσία της… Ο Μωυσής θεωρούσε το αξίωμα του Δημάρχου το σημαντικότερο και πιο τιμητικό και η επιλογή του να το διεκδικήσει έγινε από αίσθηση προσφοράς και χρέους…. Ήταν μία προσωπικότητα παγκόσμιας εμβέλειας που ανέδειξε την πόλη με την εκλογή του.. Ήταν παρών στα δρώμενα μέχρι και την τελευταία του στιγμή. Αισθανόμαστε βαθιά την ευθύνη να συνεχίσουμε το έργο του, να διατηρήσουμε την παρακαταθήκη και το υπόδειγμά του.. Οφείλουμε μία υπόσχεση στη μνήμη του.. Δουλειά, ενότητα, συνεργασία, όραμα και σχέδιο για να συμβάλλουμε στον κοινό στόχο, να καταστούν τα Γιάννενα μία ευρωπαϊκή πόλη», ανέφερε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του και υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης της Εβραϊκής Κοινότητας των Ιωαννίνων.

Ο επικεφαλής της Ενότητας Πολιτών Θωμάς Μπέγκας αποχαιρέτησε τον Δήμαρχο Ιωαννίνων επισημαίνοντας ότι «άφησε έντονο το αποτύπωμα του ως γιατρός και πανεπιστημιακός, ως αυτοδιοικητικός και ως επικεφαλής της Ισραηλιτικής Κοινότητας. Η παράταξή μας εκφράζει την θλίψη της..» σημείωσε.
Η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Τατιάνα Καλογιάννη σημείωσε ότι «μία ηγετική προσωπικότητα για τα Γιάννενα περνά στην ιστορία της πόλης. Άφησε ισχυρό αποτύπωμα και πλούσια παρακαταθήκη. Θα τον θυμόμαστε με αγάπη».
Το Δημοτικό Συμβούλιο κράτησε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του Δημάρχου Ιωαννίνων.
Στην ισόγεια αίθουσα του Δημαρχείου μέχρι και το απόγευμα της Κυριακής παρέμεινε ανοιχτό το βιβλίο συλλυπητηρίων.
Να σημειωθεί πως ο τριήμερος εορτασμός για την 110η Επέτειο Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων ματαιώθηκε λόγω της απώλειας του Δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ.

ΨΗΦΙΣΜΑ από Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, μετά την θλιβερή είδηση του θανάτου του Δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ συνήλθε εκτάκτως σήμερα Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023, προκειμένου να του αποτίσει τον απαιτούμενο φόρο τιμής.
Τα μέλη του Σώματος εξήραν τη συνέπεια, το ήθος του, την πίστη στις αξίες της Δημοκρατίας και το υψηλό αίσθημα ευθύνης που τον διέκρινε κατά τη διάρκεια της θητείας ως Δημάρχου, αλλά και κατά το παρελθόν από άλλα αξιώματα στο Δήμο Ιωαννιτών. Ανέδειξαν την μεγάλη προσφορά του στην Ιατρική Επιστήμη, ως ιατρού και πανεπιστημιακού δάσκαλου και ομόφωνα αποφάσισαν:
-Να εκφράσει το Περιφερειακό Συμβούλιο τη θλίψη του για την απώλεια του αειμνήστου Δημάρχου Ιωαννίνων Μωϋσή Ελισάφ
-Να παραστεί αντιπροσωπεία του στην κηδεία του
-Να κατατεθεί στεφάνι στη μνήμη του.
-Να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους συνεργάτες του
-Να δημοσιευτεί στις Ημερήσιες και Εβδομαδιαίες Εφημερίδες των Ιωαννίνων.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΠΡΑΪΜΗ- ΜΠΟΤΣΗ

ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ 

Η απώλεια του Δημάρχου Ιωαννίνων Μωϋσή Ελισάφ, προκαλεί μεγάλη θλίψη και δημιουργεί ένα μεγάλο κενό στην κοινωνία της πόλης. Υπηρέτησε με πάθος την ιατρική επιστήμη, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο μέχρι την ημέρα της εκλογής του στο αξίωμα του Δημάρχου.
Είχα τη χαρά να συνεργάζομαι μαζί του επί πολλά χρόνια, για θέματα που αφορούσαν την Εβραϊκή κοινότητα της οποίας αποτελούσε το βασικό στήριγμά της για πολλές δεκαετίες.
Στα 3 χρόνια της Δημαρχιακής του θητείας, είχα τη δυνατότητα να διαπιστώσω τη μεγάλη αγάπη και τον οραματισμό του για την πόλη και την αγωνιστικότητα του για την επίλυση προβλημάτων και τη δρομολόγηση σημαντικών παρεμβάσεων για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Δυστυχώς, πρώτα για τον ίδιο και μετά για την πόλη, έφυγε νωρίς αφήνοντας ανεκπλήρωτα τα σχέδια και τα όνειρά του για ένα καλύτερο μέλλον, όπως ο ίδιος το είχε φανταστεί.
Συλλυπητήρια στους οικείους του.

Π.Ε.Δ. Ηπείρου
Το Διοικητικό Συμβούλιο και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ηπείρου κ. Χρήστος Ντακαλέτσης εκφράζουν την βαθύτατη θλίψη για την απώλεια του δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ.
Ο Μωυσής Ελισαφ στη μακρά του πορεία στην τοπική αυτοδιοίκηση, είτε ως δημοτικός σύμβουλος, είτε ως πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων, κυρίως όμως ως δήμαρχος Ιωαννίνων, υπηρέτησε με προσήλωση, ανιδιοτέλεια και οραματισμό την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση, προωθώντας με συνέπεια τα συμφέροντα των δημοτών.
Ταυτόχρονα, διακόνησε με πάθος και αφοσίωση την ιατρική επιστήμη.
Το κενό στην Αυτοδιοίκηση και στην Ιατρική θα παραμείνει δυσαναπλήρωτο.
Ο πρώτος Εβραίος δήμαρχος της χώρας, σε όλη του τη ζωή πάλευε για να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη των Ρωμανιωτών Εβραίων των Ιωαννίνων που σχεδόν αφανίστηκαν από το Ολοκαύτωμα, πάλευε για να δικαιωθούν τα θύματα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Ηπείρου, σεβόμενο την επιθυμία των οικείων του δημάρχου, θα παραστεί στην κηδεία και αντί στεφάνου θα καταθέσει δωρεά υπέρ της Ιεράς Συναγωγής.

Ολγα Γεροβασίλη

Αποχαιρετώ με θλίψη τον συνάδελφο γιατρό, καθηγητή Παθολογίας και Δήμαρχο Ιωαννιτών Μωυσή Ελισάφ, που έχασε σήμερα το απόγευμα τη μάχη με τον καρκίνο. Ο Μωυσής Ελισάφ, ο πρώτος Εβραίος Δήμαρχος της χώρας ήταν ο από τους τελευταίους συνδετικους κρίκους ανάμεσα στις ισραηλιτικες κοινότητες των Ιωαννίνων και της Άρτας. Τα συλλυπητήρια μου στη σύζυγο του και στους δικούς του ανθρώπους.
Επίσης ψηφίσματα εξέδωσαν αυτοδιοικητικές παρατάξεις, σύλλογοι και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Ευάγγελος Βενιζέλος
Αποχαιρετισμός στον Μωϋσή Ελισάφ. Ιερά Συναγωγή Ιωαννίνων, 19 Φεβρουαρίου 2023

Αναρωτιέμαι αν αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή του αποχαιρετισμού, υπάρχει κάτι που να μας παρηγορεί.
Σκεφτόμουν πολύ τον Μωυσή σ’ αυτήν τη δύσκολη πορεία προς τον θάνατο και έβλεπα την αξιοπρέπεια, την ευγένεια, τη στοχαστικότητα με την οποία αντιμετώπιζε την κοινή ανθρώπινη μοίρα.
Τι μας παρηγορεί; Μας παρηγορεί ότι ο Μωυσής ως διανοούμενος, ως λόγιος, ως ένας φιλόσοφος της ζωής, της ιστορίας, της ανθρώπινης μοίρας ήταν έτοιμος από καιρό, από πολύ νωρίς.
Ως γιατρός, ως επιστήμονας, ως ερευνητής, είχε όλη τη γνώση, πλήρη συνείδηση της κατάστασης.
Ως μελετητής της ιστορίας, ως λόγιος, ως ένας άνθρωπος που θεολογούσε βαθιά – ήταν στην πραγματικότητα ένας πολιτικός θεολόγος και ένας θρησκειολόγος γιατί με την ίδια άνεση που μιλούσε ως εβραίος μιλούσε και ως ορθόδοξος, με βαθιά κατανόηση της παράδοσης και του δόγματος- ο Μωυσής ήξερε ποια είναι η μοίρα του.
Ήξερε ότι η μοίρα του ήταν το όνομά του, Μωυσής. Ο βιβλικός Μωυσής ήταν ένας πράος ηγέτης χωρίς μόρφωση, χωρίς την κατάρτιση και την επιστημοσύνη του δικού μας Μωυσή που ήταν ένας σύγχρονος πράος ηγέτης.
Μοίρα του ήταν το θρήσκευμά του, εβραίος, ρωμανιώτης.

Μοίρα του ήταν η σχέση με τον εβραϊσμό, με το Ισραήλ ως πολιτειακή οντότητα.
Μοίρα του ήταν η ιστορία της οικογένειάς του, το ολοκαύτωμα ως βίωμα.
Μοίρα του ήταν τα Γιάννενα, μοίρα του ήτανε η Ελλάδα.
Και βέβαια μοίρα του ήταν η σχέση με το επέκεινα που ένας άνθρωπος σαν τον Μωυσή το αντιλαμβανόταν ως σχέση με την ιστορία και ως σχέση εντέλει με το άγνωστο, που προσπαθούσε να το προσεγγίσει.
Αφήνει πολλά ο Μωυσής, δεν είναι η στιγμή να τα πούμε. Τεράστια παρακαταθήκη. Έχει υψώσει τον πήχη πάρα πολύ. Δύσκολα μπορεί κανείς να τον ξεπεράσει, αλλά νομίζω ότι αυτό που κυρίως προσέφερε είναι το παράδειγμα της ζωής του, η στάση του.
Έδωσε την ευκαιρία στους πολίτες των Ιωαννίνων να τον ψηφίσουν και να τον καταστήσουν Δήμαρχό τους. Αυτή είναι η μεγάλη προσφορά του Μωυσή στα Γιάννενα, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην πολιτική ζωή, στον δημόσιο βίο. Αυτό το μήνυμα που ο Μωυσής με τον τρόπο του άντλησε από την κοινωνία των πολιτών, των Ιωαννιτών. Αυτή είναι μια ανυπέρβλητη προσφορά. Ανύψωσε τα Γιάννενα οικουμενικά. Αυτή είναι επιπλέον μια μεγάλη προσφορά στην Ελλάδα, στην εξωτερική πολιτική, στο κύρος της χώρας, μιας χώρας ευρωπαϊκής, δυτικής, πολιτισμένης, ανοιχτής, κάτι που δεν είναι καθόλου μα καθόλου αυτονόητο και απαιτεί καθημερινή προσπάθεια και διαρκή αντίσταση απέναντι σε προκλήσεις που εμφανίζονται εκεί που δεν τις περιμένεις.
Πρέπει να είναι πάρα πολύ υπερήφανοι η αγαπημένη του σύζυγος, όλοι του οι κοντινοί άνθρωποι, το δημοτικό συμβούλιο και όλα τα στελέχη του δήμου και εμείς οι φίλοι του που μας είχε κάνει αυτή την πολύ μεγάλη εύνοια να μας θεωρεί φίλους του.

Ήταν πάντα πιστός και τρυφερός ο Μωυσής, πάντα, πριν γίνει αυτός ο Μωυσής ο πασίγνωστος και διάσημος που το άξιζε, όταν ήταν πιο ιδιωτικός, πιο προσωπικός.
Δεν είχε να αποδείξει σε κανέναν τίποτα ο ίδιος. Αλλά έπρεπε να αποδείξει πολλά πράγματα για τους ομοθρήσκους του, για τους συμπολίτες του και βέβαια για τους Έλληνες συμπατριώτες του που είμαστε όλοι εμείς οι συναγμένοι εδώ στην Ιερά Συναγωγή των Ιωαννίνων σήμερα.
Καλό σου ταξίδι Μωυσή.
Από όποια θρησκεία και αν δει κανείς το θέμα και από όποια φιλοσοφική πεποίθηση, κοινή είναι η μοίρα και κοινή μπορεί να είναι και η προσδοκία και η ελπίδα.