Τρία χρόνια μετά τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου και του υπ. Παιδείας αντίστοιχα για το λουκέτο στην Εκκλησιαστική Ακαδημία με ιστορία ενός αιώνα και πλέον και βαρύ αποτύπωμα στην εκπαιδευτική, εκκλησιαστική και όχι μόνο διαδρομή της Ηπείρου, η Σχολή Μαθητείας κάνει τα πρώτα της βήματα μετά και την ολοκλήρωση των αποφάσεων της Ιεράς Συνόδου και της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Παιδείας.
Μία από τις τελευταίες αποφάσεις με την υπογραφή του υπουργού κ. Πιερρακάκη αναφέρεται στην τοποθέτηση του Πρωτοσύγκελου της Μητρόπολης Ιωαννίνων πατ. Θωμά Ανδρέου έχοντας προσωρινά καθήκοντα διευθυντή της Σχολής Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών. Την Πέμπτη το απόγευμα στη Σχολή Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών στη Βελλά βρέθηκε η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα, που ευχήθηκε καλές σπουδές στους 23 σπουδαστές και καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο του διευθυντή της Σχολής και των εκπαιδευτικών. Ο επίσημος Αγιασμός για την έναρξη λειτουργίας της Σχολής θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, με την παρουσία εκπροσώπου από το υπ. Παιδείας.
Η έναρξη λειτουργίας της Σχολής καθυστέρησε για ένα δίμηνο λόγω κάποιων γραφειοκρατικών περισσότερο διαδικασιών μέχρι τις υπογραφές των οριστικών αποφάσεων από τον Αρχιεπίσκοπο και τον υπ. Παιδείας αντίστοιχα, όμως εδώ και λίγες ημέρες οι 23 εισακτέοι πήραν κανονικά τις θέσεις τους.
Όπως εξήγησε μιλώντας στην «Ε» ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος πρόκειται για 23 σπουδαστές, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων προέρχεται και κατάγεται από τη Βορειοδυτική Ελλάδα. «Τα μαθήματα έχουν ξεκινήσει με εντατικό ρυθμό για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος λόγω της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση των διαδικασιών όμως όλα εξελίσσονται ομαλά». Ο κ. Μάξιμος έκανε λόγο για μία «παραγωγική Σχολή» με την έννοια πως αυτοί που έχουν επιλέξει να σπουδάσουν, έχουν αποφασίσει να γίνουν κληρικοί.
Το εκπαιδευτικό προσωπικό βρίσκεται επίσης στις θέσεις του και πρόκειται είτε για πανεπιστημιακούς που υπέβαλλαν αίτηση ενδιαφέροντος να διδάξουν στη Σχολή είτε για αποσπασμένους εκπαιδευτικούς από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι σπουδαστές της Σχολής διαμένουν υποχρεωτικά βάσει του Πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας εντός της Βελλάς στις Εστίες, παρακολουθώντας και το εκπαιδευτικό περιεχόμενο των σπουδών τους, όπως όμως και τα Λειτουργικά Μαθήματα που γίνονται στο καθολικό της μονής της Παναγίας της Βελλαΐτισσας. Επίσης, κανονικά λειτουργεί από την πρώτη ημέρα και η κουζίνα της Σχολής.
Οι υποψήφιοι κληρικοί θα παρακολουθήσουν τον διετή κύκλο σπουδών που παρέχει η Σχολή και στη συνέχεια θα λάβουν την σχετική πιστοποίηση από το υπ. Παιδείας.
ΠΗΓΗ: EPIRUS Online