Σε πορεία οριστικής επίλυσης το πρόβλημα του Μαύρου Ακανθώδη Αλευρώδη Βρέθηκε το ωφέλιμο έντομο-θηρευτής
Καθοριστική η συμβολή του βουλευτή Γιώργου Στύλιου
Έφερε αποτέλεσμα η έρευνα από το Μπενάκειο Ινστιτούτο
Την είχε χρηματοδοτήσει ως Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
Προς οριστική λύση οδεύει το σοβαρό ζήτημα του Μαύρου Αλευρώδη Ακανθώδη που ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια τους καλλιεργητές εσπεριδοειδών τόσο στην περιοχή της Άρτας όσο και σε άλλες περιοχές, καθώς βρέθηκε το ωφέλιμο έντομο-θηρευτής που τον αντιμετωπίζει.
Το ωφέλιμο παράσιτο εντοπίστηκε μέσω επιστημονικής έρευνας του Μπενάκειου που είχε χρηματοδοτηθεί το 2021 από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά τη θητεία του Γιώργου Στύλιου ως Υφυπουργού. Να σημειωθεί πως ο βουλευτής Άρτας, ανέδειξε το πρόβλημα με ερωτήσεις και αναφορές από το 2016 και μέχρι σήμερα παρακολούθησε από κοντά το σχετικό ερευνητικό πρόγραμμα.
Σύμφωνα με ενημέρωση που του παρείχαν από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο το έντομο, που προκαλεί σοβαρές ζημιές σε εσπεριδοειδή, και άλλες καλλιέργειες, στην Άρτα, την Ήπειρο και την υπόλοιπη Ελλάδα, θα αντιμετωπίζεται πλέον με τη χρήση ενός παρασιτοειδούς, το οποίο εντοπίστηκε μέσω επιστημονικής έρευνας του Μπενάκειου.
Το έντομο-θηρευτής
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ενημέρωση από το Ινστιτούτο, σε πορεία οριστικής επίλυσης βρίσκεται το πρόβλημα του Μαύρου Ακανθώδη Αλευρώδη, που ταλαιπωρεί τους παραγωγούς εδώ και χρόνια, καθώς βρέθηκε το ωφέλιμο παράσιτο δηλαδή το έντομο-θηρευτής που μπορεί να αντιμετωπίσει, καταπολεμήσει και περιορίσει το Μαύρο Ακανθώδη Αλευρώδη. Στη συνάντηση που είχε ο Βουλευτής Άρτας ΝΔ, Γιώργος Στύλιος, με τον Διευθυντή του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου Dr. Παναγιώτη Μυλωνά, του παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας, που δίνουν πλέον οριστική λύση στο σοβαρό αυτό ζήτημα.
Το έντομο, που προκαλεί σοβαρές ζημιές σε εσπεριδοειδή, και άλλες καλλιέργειες, στην Άρτα, την Ήπειρο και την υπόλοιπη Ελλάδα, θα αντιμετωπίζεται πλέον με τη χρήση ενός παρασιτοειδούς, το οποίο εντοπίστηκε μέσω επιστημονικής έρευνας του Μπενάκειου. Η έρευνα αυτή είχε χρηματοδοτηθεί το 2021 από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά τη θητεία του Γιώργου Στύλιου ως Υφυπουργού.
Το πρόγραμμα
Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο «Περιορισμός της εξάπλωσης του Μαύρου Ακανθώδη Αλευρώδη Aleurocanthus spiniferus (Quintance) με βιολογικές μεθόδους» που είχε συνολικό προϋπολογισμό 228.000 ευρώ. Η διάρκεια του προγράμματος ήταν τριετής. Το πρόγραμμα στόχευε στη μόνιμη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του εντόμου μέσω της εφαρμογής της μεθόδου της κλασικής βιολογικής καταπολέμησης.
Η έγκριση της χρηματοδότησης είχε αποτελέσει στρατηγική επιλογή του Υπουργείου, με τον Γιώργο Στύλιο να δηλώνει ότι ήταν προσωπική πολιτική επιλογή η έγκριση χρηματοδότησης του συγκεκριμένου προγράμματος και η υλοποίηση του από το καλύτερο ερευνητικό ινστιτούτο της χώρας. Ο Γιώργος Στύλιος παρακολουθούσε και ενημερώνονταν συνεχώς σε όλα τα στάδια εξέλιξης της έρευνας και εργαζόταν εντατικά για την υποστήριξη της έρευνας του συγκεκριμένου έργου. Ως υφυπουργός χρειάστηκε να δώσει πολλές φορές απαντήσεις σε ερωτήσεις απλές ή επίκαιρες στη Βουλή, για τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες του ΥΠΑΑΤ σχετικά με την αντιμετώπιση του Μαύρου Ακανθώδη Αλευρώδη.
Να σημειωθεί ότι το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), που εποπτεύεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ). Αποτελεί θεματοφύλακα της ποιότητας, της ασφάλειας και της αειφορίας στη γεωργία, παρέχοντας εξειδικευμένες υπηρεσίες σε θέματα φυτοϋγείας, φυτοπροστασίας, ασφάλειας γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, υποστηρίζοντας παράλληλα την ελληνική κοινωνία και οικονομία.
Η έρευνα
Η έρευνα κατά του Μαύρου Αλευρώδη είχε να αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες. Οι μέχρι τώρα προσπάθειες που είχαν γίνει για την εισαγωγή θηρευτών από το εξωτερικό είχαν αποτύχει αφού έπρεπε να διασφαλιστεί ότι δεν θα επηρεαστεί η εγχώρια χλωρίδα και πανίδα. Χρειάστηκαν συνεργασίες με πολλές χώρες της Νότιας Ασίας, τη Χαβάη, την Ιαπωνία προκειμένου να ληφθούν δείγματα από διαφορετικά είδη εντόμων θηρευτών κατά του μαύρου αλευρώδους. Παράλληλα, ο θηρευτής έπρεπε να προσαρμοστεί στο κλίμα της Ελλάδας και να μπορεί να αναπαράγεται αποτελεσματικά. Επιπλέον, τα διαθέσιμα εντομοκτόνα δεν ήταν αποτελεσματικά κατά του Μαύρου Αλευρώδη, ενώ η υπερβολική ή λανθασμένη χρήση τους θα μπορούσε να επιβαρύνει το περιβάλλον και να οδηγήσει σε αύξηση άλλων επιβλαβών εντόμων.
Η λύση που βρήκαν οι ερευνητές του Μπενάκειου είναι ασφαλής για το οικοσύστημα. Παράλληλα αξιοποιεί τα εγκαταλειμμένα κτήματα, τα οποία μέχρι τώρα λειτουργούσαν ως εστίες ανεξέλεγκτου πολλαπλασιασμού του Μαύρου Αλευρώδη, για τον ανάπτυξη ικανών πληθυσμών του ωφέλιμου παρασιτοειδούς θηρευτή.
Ημερίδα ενημέρωσης
Ωστόσο, η ορθή ενημέρωση των παραγωγών αποτελεί κρίσιμο βήμα για την επιτυχία του εγχειρήματος της καταπολέμησης του μαύρου αλευρώδους. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζεται ημερίδα τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο, ώστε οι αγρότες να ενημερωθούν πλήρως και μαζί με τις τοπικές υπηρεσίες της Περιφέρειας ΔΑΟΚ να συνεργαστούν με τους επιστήμονες για την εφαρμογή της λύσης στα κτήματά τους. Η σωστή ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των καλλιεργειών.
Όπως είναι γνωστό, ο Γιώργος Στύλιος, εδώ και χρόνια, είχε επισημάνει την ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος. Ήδη από το 2016, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ως Βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είχε αναδείξει το θέμα στη Βουλή, καταθέτοντας ερωτήσεις και ζητώντας άμεσα μέτρα. Στη συνέχεια, ως Υφυπουργός, εργάστηκε για τη χρηματοδότηση της συγκεκριμένης έρευνας, που σήμερα δίνει στους παραγωγούς τη λύση που τόσο περίμεναν.
Το τελευταίο μόνο διάστημα είχε καταθέσει στη Βουλή δύο (2) ερωτήσεις και μια αναφορά (Αρ. πρωτ. ερωτήσεων: 5798/12-07-24, 5800/12-7-24, αρ. πρωτ. αναφοράς 381/15-11-24) ζητώντας άμεσα ενισχύσεις για τους παραγωγούς λόγω προσβολής των καλλιεργειών τους από τον Μαύρο Ακανθώδη. Μέσω της λύσης στο ζήτημα του Μαύρου Αλευρώδη, αναδεικνύεται ο καθοριστικός ρόλος του Βουλευτή και πρώην υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη στήριξη του Πρωτογενή τομέα και στη συγκεκριμένη περίπτωση στα εσπεριδοειδή. Με συστηματική δουλειά, όραμα και συνεργασία, ο Γιώργος Στύλιος απέδειξε για ακόμη μία φορά ότι είναι δίπλα στους παραγωγούς, φροντίζοντας για την επίλυση των προβλημάτων τους.
Η δήλωση Στύλιου
Με αφορμή το επίτευγμα των ερευνητών του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, ο Βουλευτής Άρτας ΝΔ, δήλωσε: «Η λύση στο πρόβλημα του Μαύρου Ακανθώδη Αλευρώδη είναι ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των παραγωγών και την ενίσχυση της παραγωγής εσπεριδοειδών που είναι σημαντικό μέρος της αγροτικής οικονομίας της Άρτας, της Ηπείρου και της Ελλάδας. Από το 2016, όταν ανέδειξα το θέμα στη Βουλή, είχα επισημάνει την ανάγκη άμεσων μέτρων, και ως Υφυπουργός συνέβαλα ουσιαστικά στη χρηματοδότηση της έρευνας και εργάστηκα για την υλοποίηση του προγράμματος που σήμερα αποδίδει καρπούς. Η προσπάθεια δεν ήταν εύκολη. Χρειάστηκαν χρόνος, συνεργασία με άλλες χώρες καθώς και επιστημονική εξειδίκευση και συντονισμός.
Συγχαρητήρια στους ερευνητές και το προσωπικό του Μπενάκειου Ινστιτούτου για τη σημαντική δουλειά τους. Ευχαριστώ προσωπικά τον διευθυντή του Μπενάκειου ερευνητή Dr. Παναγιώτη Μυλωνά για τη συνεργασία μας και το συντονισμό της ερευνητικής ομάδας. Η λύση είναι οικολογική και αποτελεσματική, σχεδιασμένη για τις ανάγκες της υπαίθρου μας. Θα συνεχίσω να στηρίζω τους παραγωγούς με πράξεις, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου, βιώσιμου αγροτικού τομέα».