
Σε τέλμα η αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης του ΣΥΡΙΖΑ Στον αέρα τα πτυχία των πρώην ΤΕΙ
Μετά 7 χρόνια η ισοτίμηση παραμένει άλυτο ζήτημα
Απόφοιτοι περιμένουν αναγνώριση από την περίοδο 2018-2019
Ερώτηση της Μερόπης Τζούφη προς την Υπουργό Παιδείας
Η αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης την περίοδο 2018-2019 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησε στη δημιουργία νέων πανεπιστημιακών τμημάτων με τη συγχώνευση και μετεξέλιξη ΤΕΙ, παρέμεινε στη μέση!
Η αναδιάρθρωση που πραγματοποιήθηκε μέσω των νόμων 4521/2018, 4559/2018, 4589/2019 και 4610/2019, και που τοσο διαφημίστηκε από την τότε κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, οδήγησε μεν στη δημιουργία ενός νέου ακαδημαϊκού χάρτη στη χώρα, αλλά άφησε στον αέρα τους σπουδαστές των ΤΕΙ καθώς η αναγνώριση των πτυχίων των αποφοίτων, επτά χρόνια μετά, παραμένει άλυτο ζήτημα καθώς έχουν παγώσει οι διαδικασίες αντιστοίχισης και ισοτίμησης των πτυχίων των πρώην ΤΕΙ με τα αντίστοιχα πτυχία των πανεπιστημιακών τμημάτων.
Και αυτό το θέμα αφορά πρωτίστως την Άρτα, καθώς ήταν τα Τμήματα Άρτας του ΤΕΙ, που «ανωτατοποιήθηκαν» με συγχώνευση στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αλλά οι απόφοιτοι βρίσκονται στον αέρα.
Αυτά υπογραμμίζονται σε κοινοβουλευτική ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη που κατέθεσε η βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Αριστεράς, Μερόπη Τζούφη, σχετικά με τη συνεχιζόμενη απουσία διαδικασίας αντιστοίχισης και ισοτίμησης των πτυχίων των αποφοίτων των πρώην ΤΕΙ με τα πτυχία των πανεπιστημιακών τμημάτων.
Όπως τονίζει, η πρώην υπουργός επί ΣΥΡΙΖΑ και νυν βουλετής της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, η σημερινή κυβέρνηση έχει ουσιαστικά παγώσει κάθε σχετική διαδικασία αναγνώρισης των πτυχίων των αποφοίτων, διαιωνίζοντας ένα καθεστώς άνισης μεταχείρισης στην αγορά εργασίας και στον δημόσιο τομέα, μετά την αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης την περίοδο 2018-2019 οδήγησε στη δημιουργία νέων πανεπιστημιακών τμημάτων με τη συγχώνευση και μετεξέλιξη των διαφόρων Τμημάτων των ΤΕΙ.
Η βουλευτής επισημαίνει πως σε αντίστοιχες περιπτώσεις του παρελθόντος – όπως με τις Παιδαγωγικές Ακαδημίες, τα ΤΕΦΑΑ, την Ανώτατη Γεωπονική Σχολή, την ΑΣΟΕΕ και την Πάντειο – εφαρμόστηκαν διαδικασίες αντιστοίχισης και ισοτίμησης. Επιπλέον, η αναγνώριση πτυχίων της αλλοδαπής μέσω ΔΟΑΤΑΠ αποτελεί πάγια πρακτική σε εθνικό επίπεδο, ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση συστήνει τη θεσμοθέτηση τέτοιων μηχανισμών ως εργαλείο διαφάνειας και κινητικότητας στην εκπαίδευση και την εργασία.
Στο πλαίσιο αυτό, η Μερόπη Τζούφη καλεί την Υπουργό Παιδείας να προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, αίροντας τις αδικίες και τις αναχρονιστικές διακρίσεις που εξακολουθούν να υφίστανται σε βάρος των αποφοίτων ΤΕΙ.
Η ερώτηση
Η ερώτηση της κ. Μερόπης Τζούφη προς την Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με Θέμα: «Αντιστοίχιση και ισοτίμηση πτυχίων των πρώην ΤΕΙ με τα πτυχία των πανεπιστημιακών τμημάτων», αναλυτικά αναφέρει τα εξής:
«Η τελευταία ουσιαστική αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης, που πραγματοποιήθηκε μέσω των νόμων 4521/2018, 4559/2018, 4589/2019 και 4610/2019, οδήγησε στη δημιουργία ενός νέου ακαδημαϊκού χάρτη στη χώρα. Ωστόσο, επτά χρόνια μετά, παραμένει άλυτο ένα κρίσιμο ζήτημα: η θεσμοθέτηση διαδικασιών αντιστοίχισης και ισοτίμησης των πτυχίων των πρώην ΤΕΙ με τα αντίστοιχα πτυχία των πανεπιστημιακών τμημάτων.
Η εκκρεμότητα αυτή αντίκειται τόσο στις εθνικές πρακτικές του παρελθόντος όσο και στις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις. Στο παρελθόν, σε ανάλογες περιπτώσεις μετεξέλιξης ή συγχώνευσης εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, θεσπίστηκαν διαδικασίες αντιστοίχισης και ισοτίμησης των πτυχίων – όπως συνέβη με την Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών, την Πάντειο Σχολή Πολιτικών Επιστημών, τα ΤΕΦΑΑ, τις Παιδαγωγικές Ακαδημίες και άλλες περιπτώσεις. Επιπλέον, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η αναγνώριση και αντιστοίχιση τίτλων σπουδών αποτελεί πάγια και τεκμηριωμένη πρακτική. Αντίστοιχα, η χώρα μας, μέσω του ΔΟΑΤΑΠ, έχει μακρά παράδοση ισοτίμησης πτυχίων αλλοδαπής.
Η έλλειψη θεσμοθετημένης διαδικασίας για τους αποφοίτους των πρώην ΤΕΙ ενισχύει διαχρονικά ένα καθεστώς άνισης μεταχείρισης, περιορίζοντας τις επαγγελματικές και ακαδημαϊκές τους προοπτικές και συμβάλλοντας στο φαινόμενο του brain-drain. Μια σειρά από φορείς, επιστημονικές ενώσεις και πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν διαχρονικά ζητήσει τη ρύθμιση του ζητήματος, στο πλαίσιο της ισότητας και της δικαιοσύνης στην ανώτατη εκπαίδευση.
Το Υπουργείο Παιδείας, ενώ έχει ενεργοποιήσει διαδικασίες για τη ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων πρώην ΤΕΙ και για την αντιστοίχιση διπλωμάτων νέων τμημάτων με υφιστάμενες πολυτεχνικές σχολές, δεν έχει μέχρι σήμερα προβεί σε ανάλογες ενέργειες για την επίλυση του ζητήματος της ισοτίμησης των πτυχίων των πρώην ΤΕΙ, ούτε έχει παρουσιάσει σαφές χρονοδιάγραμμα ή σχετικές προτάσεις.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
1. Πρόκειται να θεσπιστεί διαδικασία αντιστοίχισης και ισοτίμησης των πτυχίων των πρώην ΤΕΙ με τα πτυχία των αντίστοιχων πανεπιστημιακών τμημάτων, κατά το πρότυπο προηγούμενων μεταβάσεων, όπως στην περίπτωση των Παιδαγωγικών Ακαδημιών, της Ανώτατης Γεωπονικής Σχολής, των ΤΕΦΑΑ;
2. Θα εφαρμοστεί πλήρως το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές συστάσεις, προκειμένου να αρθούν οι διακρίσεις του παρελθόντος μεταξύ των πτυχίων ΤΕΙ και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ιδίως ως προς την αναγνώρισή τους στον δημόσιο τομέα;».