Σε 4 άξονες το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, είπε ο Χρ. Σταϊκούρας
Σε τέσσερις άξονες θα βασίζεται το νέο πλαίσιο που θα ισχύσει από την 1η Μαΐου, όταν και θα πάψει να υφίσταται ο «νόμος Κατσέλη» για την προστασία της α’ κατοικίας, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, σε τηλεοπτικές του δηλώσεις. Αναλυτικά, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα, Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ο υπουργός Οικονομικών εξειδίκευσε τους άξονες αυτούς ως εξής:
1. Ένα ενιαίο σχήμα προστασίας έναντι οκτώ σχημάτων που υπάρχουν σήμερα
2. Θα υπάρχει δεύτερη ευκαιρία για πολίτες και επιχειρήσεις που μπορούν να αντεπεξέλθουν και τα βρήκαν δύσκολα την προηγούμενη δεκαετία
3. Να βγουν στη «σέντρα» οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να τους εντοπίσουν μέσα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες της ειδικής γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους. Σύμφωνα, πάντως, με τα πρώτα στοιχεία των τραπεζών, ένας στους τέσσερις δανειολήπτες είναι στρατηγικός κακοπληρωτής ή ένας στους δύο που έχουν ενταχθεί στον «νόμο Κατσέλη».
4. Οι ειδικές πρόνοιες για ευάλωτα νοικοκυριά. Η άσκηση θα ολοκληρωθεί στα τέλη Απριλίου ή και αργότερα «όταν θα είμαστε έτοιμοι» είπε ο υπουργός, και δεσμεύτηκε να επανέλθει στο μέλλον όταν θα υπάρχουν επιπλέον στοιχεία.
Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, η προστασία της α’ κατοικίας παρατάθηκε έως τον Μάιο και «πράγματι λήγει γιατί υπάρχει και συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πλαίσιο που ψηφίστηκε το 2019 για τη λήξη της εν λόγω προστασίας, αφού δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη».
Κάλεσε τους πολίτες να κάνουν χρήση της υφιστάμενης πλατφόρμας μέσω του νέου «νόμου Κατσέλη» έως την 1η Μαΐου. Όποιος έχει πρόβλημα «να ενταχθεί στο σύστημα και να σώσει το σπίτι του», είπε. Δεσμεύθηκε πως την 1η Μαΐου θα υπάρχει ένα «πλαίσιο στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών, όχι όμως με τη σημερινή μορφή».
Για το θέμα των πλειστηριασμών είπε ότι «οι πλειστηριασμοί γίνονταν και πριν την κρίση και θα συνεχίζουν να γίνονται και στο μέλλον» και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει διαφορετική προσέγγιση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Για τον φόρο επιτηδεύματος ανέφερε ότι «δεν μπορώ να καλλιεργήσω προσδοκίες». Εξήγησε πως «δεν μπορώ να πω τίποτα με τα σημερινά δεδομένα για το 2020». Αλλά δήλωσε την πρόθεση όταν δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, το 70% να χρησιμοποιείται για μειώσεις φόρων. Οι κινήσεις αυτές, είπε, «αξιολογούνται κεντρικά», αλλά υπάρχουν και άλλα θέματα για τα οποία υπάρχουν προεκλογικές δεσμεύσεις.
Αναφορικά με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου και το νομοσχέδιο που προωθείται στη Βουλή, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι «οι πολίτες ορθώς πιστεύουν ότι υπάρχει μεγάλο κομμάτι φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου» και πως «η μείωση των φόρων αποδεικνύει ότι μειώνεται η φοροδιαφυγή». Έφερε ως παράδειγμα την εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ που αυξήθηκε από το 80% στο 85% με τη μείωσή του.
Σε ερώτηση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, απάντησε ότι είναι «ένα δύσκολο θέμα το οποίο το μελετάμε», προσθέτοντας πως «κάποια χρόνια πριν, αυτοί οι πολίτες που είχαν δανειστεί με ελβετικό φράγκο είχαν καλύτερους όρους δανειοδότησης από αυτούς που είχαν δανειστεί με ευρώ, άρα θα πρέπει να υπάρχει μία σοβαρή προσέγγιση», ενώ «δυσκολεύουν και οι δικαστικές αποφάσεις».
Ερώτηση στη Βουλή με την οποία ζητά τη θέσπιση υποχρεωτικής ενημέρωσης των δανειοληπτών για το τίμημα μαζί με όλα τα στοιχεία που αφορούν τη μεταβίβαση απαιτήσεων μέσω τιτλοποίησης των πιστωτικών ή χρηματοδοτικών ιδρυμάτων σε εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων – εταιρίες, κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής.
Με την ερώτηση η οποία απευθύνεται προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, οι βουλευτές Βασίλης Κεγκέρογλου, Μιχάλης Κατρίνης και Κώστας Σκανδαλίδης σημειώνουν πως οι επερχόμενες δραματικές εξελίξεις, μετά την κατάργηση του ν. 3869/2010, «θέτουν τους κυβερνώντες προ των ευθυνών τους».