Σημαντική ανακοίνωση του Αλ. Καχριμάνη για το Διοικητήριο Άρτας. Έτοιμοι να υπογράψουμε

Και πρόταση για τη στέγαση του Μουσικών Σπουδών

Οι πολύχρονες προσπάθειες της Περιφέρειας Ηπείρου, τόσο του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη, όσο και του Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Ψαθά, για την παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου «Παπακώστα» της Άρτας για την ανέγερση διοικητηρίου, το οποίο στερείται η πόλη και η Περιφερειακή Ενότητα, φτάνουν στην τελική ευθεία.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, ανακοίνωσε χθες, πως όλα είναι έτοιμα για να πέσουν οι τελικές υπογραφές σχετικά με το χώρο που θα ανεγερθεί το Διοικητήριο.
Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2020 έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα για κατασκευή Διοικητηρίου στην Άρτα, όταν υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση παραχώρησης της αιτούμενης έκτασης από τους Υπουργούς Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο. Όπως είχε ανακοινωθεί μετά την υπογραφή της Κ.Υ.Α. θα ακολουθούσε η υπογραφή του συμβολαίου μεταξύ Περιφέρειας και Ταμείου Εθνικής Άμυνας και στη συνέχεια θα δρομολογούνταν οι διαδικασίες για την κατασκευή ενός σύγχρονου διοικητηρίου που έχει ανάγκη και δικαιούται η πόλη της Άρτας.
Όπως υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης στο τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ART TV, υπήρξαν σοβαρά εμπόδια από την γραφειοκρατία του Ελληνικού κράτους που «είναι τεράστια».

Πρόκειται για την ίδια τη γραφειοκρατία που έβαζε εμπόδια και οι προσπάθειες που έγιναν κατά καιρούς για κατασκευή Διοικητηρίου απέβαιναν άκαρπες.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως εδώ και πάνω από μία πενταετία, υπήρξε αίτημα από τον Αντιπεριφερειάρχη Άρτας Βασίλη Ψαθά, να παραχωρηθεί έκταση από το παροπλισμένο Στρατόπεδο Παπακώστα, για την κατασκευή Διοικητηρίου. Ενώ οι προσπάθειες έφθαναν σε καλό σημείο, κάτι συνέβαινε και τελικά οι υποσχέσεις των εκάστοτε αρμόδιων του Υπουργείου Άμυνας παρέμεναν υποσχέσεις. Τελευταίο παράδειγμα αυτό του Υπουργού Άμυνας επί κυβέρνησης Τσίπρα, του Πάνου Καμμένου, που παρότι βεβαίωνε τον Αντιπεριφερειάρχη Άρτας για την παραχώρηση, τελικά αυτό δεν υλοποιήθηκε.

Η απόκτηση Διοικητηρίου της Άρτας, που θα στεγάσει τις δημόσιες και άλλες υπηρεσίες, που βρίσκονται διάσπαρτες στην πόλη, σε ενοικιασμένα κτίρια, ακατάλληλα πολλές φορές, με αποτέλεσμα οι πολίτες να ταλαιπωρούνται προσπαθώντας να εξυπηρετηθούν, έμοιαζε με άπιαστο όνειρο.

Μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης επανήλθε στο αίτημα και τελικά απέσπασε την δέσμευση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, της παραχώρησης της απαιτούμενης για Διοικητήριο έκτασης στο στρατόπεδο Παπακώστα. Πρόκειται για επιφάνεια 12.319,66 τ.μ. εντός του οποίου υπάρχει διατηρητέο κτίσμα 300 τ.μ. με προοπτική μίσθωσης 50 ετών και επιδιωκόμενη επταετή περίοδο χάριτος.

Υπογραφές
Τελικά, αυτή τη φορά, η γραφειοκρατία δεν μπόρεσε να ακυρώσει τα σχέδια. Μιλώντας για το θέμα του Διοικητηρίου, ο Αλέξανδρος Καχριμάνης και στην ερώτηση εάν έχει μείνει στάσιμο το θέμα αυτό είπε: «Δεν έχει μείνει τίποτα στάσιμο, αλλά η γραφειοκρατία του Ελληνικού κράτους είναι τεράστια. Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τότε που πήγαμε, βάλαμε τα πράγματα πήραμε τις αποφάσεις, εκεί είχαμε την παρέμβαση του πρωθυπουργού αλλιώς δεν τελειώναμε καμιά φορά, όπως δεν είχαμε τελειώσει και τα προηγούμενα πέντε έξι χρόνια.
Τώρα έχουμε τελειώσει και με τις εφορίες και με όλα και είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε τη σύμβαση εντός των ημερών».

Στέγαση για το Μουσικό Σπουδών

Μιλώντας στον ART TV, και στη Βίκυ Ευαγγελίου, ο Αλέξανδρος Καχριμάνης, προχώρησε και σε μια ακόμη ανακοίνωση, που μπορεί να δρομολογήσει λύση για την στέγαση του Τμήματος Μουσικών Σπουδών.
Ερωτηθείς ο Περιφερειάρχης Ηπείρου σχετικά με τα Τμήματα της Άρτας που πρόσφατα αναβαθμίστηκαν σε Πανεπιστημιακά και που με τις ανακοινώσεις Κεραμέως μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα είπε: τα τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου, όταν μπήκαν στο Πανεπιστήμιο, είχα πεί, με μια κουβέντα ότι πρέπει να ανεβάσουμε το επίπεδο. Αν είναι απλώς να τα ονομάσουμε δεν κάνουμε τίποτα. Και σε ένα τομέα που αναφέρεται στον πρωτογενή Τομέα αυτές οι Σχολές εγώ έχω απαίτηση να ανεβούν κατηγορία. Πρέπει να ανέβει επίπεδο το Τμήμα Γεωπονίας. Αν δεν ανέβει επίπεδο, θα κινδυνεύει. Αυτή είναι η δικιά μου η θέση. Δεν μπορούμε, να λέμε πως είμαστε ΑΕΙ, πρέπει να είμαστε και ΑΕΙ».
Στη συνέχεια μιλώντας για το θέμα του τμήματος Μουσικών Σπουδών για το οποίο εδώ και καιρό είχε προκληθεί αναστάτωση, ο Περιφερειάρχης είπε: «Ακούστηκε πως θέλουμε να το φέρουμε στα Γιάννενα. Εγώ ποτέ δεν είπα τέτοιο πράγμα. ¨έχω κάνει επιστολή στον Δήμαρχο, που του λέω πως υπάρχει ένα κτίριο και θα το πώ. Υπάρχει ένα κτίριο συγκεκριμένο, ου το συζητούσαμε για Διοικητήριο παλιότερα, αλλά μου είπαν πως είναι για πολιτιστικό κέντρο. Είναι οι αποθήκες της παλιάς Ενώσεως Γεωργικών Συνεταιρισμών στη Γέφυρα. Εγ’ω είμαι στη διάθεση του Δημάρχου, εάν η Άρτα θέλει να το διαθέσει για το Τμήμα Μουσικών Σπουδών. Με λόγια δεν κάνουμε τίποτα. Εδώ είναι το μέλλον. Επειδή αυτό το κτίριο είναι χαρακτηρισμένο για πολιτιστικούς σκοπούς, είπα, από τόσα κτίρια που είναι για πολιτιστικούς σκοπούς, εκεί πέρα να στεγασθεί η Σχολή Μουσικών Σπουδών. Αυτή είναι η δικιά μου η σκέψη και την έχω προτείνει και στον Δήμαρχο Αρταίων γραπτώς».
Μετά την πρόταση αυτή του Περιφερειάρχη Ηπείρου, αναμένεται η θετική ανταπόκριση από την πλευρά του Δήμου Αρταίων, ώστε να υπάρξει χώρος για να στεγασθεί το Τμήμα Μουσικών Σπουδών, πράγμα το οποίο και η Πανεπιστημιακή Κοινότητα το έχει θέσει προς κάθε αρμόδιο.
Ο χώρος που προτείνει ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, βρίσκεται δίπλα στο θρυλικό Γεφύρι της Άρτας και η στέγαση του Τμήματος Μουσικών Σπουδών εκεί, σίγουρα θα αναβαθμίσει τόσο ολόκληρη την περιοχή, αλλά και μπορεί να αποτελέσει μαγνήτη για κάθε επισκέπτη της περιοχής.