Σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου

Συζήτηση και Πρόταση από το Περιφερειακού Συμβουλίου

Διατήρησαν ζωντανές τις διεκδικήσεις για σύνδεση της Ηπείρου στο Περιφερειακό Συμβούλιο στην συνεδρίαση του την Παρασκευή (15/5/) και αποφάσισαν να αποσταλεί η πρόταση στο Υπουργείο Υποδομών. για την σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου.
Όπως όμως εκτιμούν πρόσωπα από όλες τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, η πρόταση που αποστάλθηκε περισσότερο κινείται σε οραματικό επίπεδο, παρά αναμένεται ότι μπορεί να τύχει έγκρισης, πολύ δε περισσότερο χρηματοδότησης και κατασκευής.
Το θέμα συζητήθηκε μετά από εισήγηση της παράταξης «Κοινό Ηπειρωτών». Εισηγούμενος το θέμα ο Γ. Ζάψας, επικεφαλής της παράταξης «Κοινό Ηπειρωτών», τόνισε ότι η μέχρι σήμερα εξαίρεση της Ηπείρου από την σιδηροδρομική σύνδεση με το εθνικό δίκτυο σταθερής τροχιάς είναι ο βασικός λόγος της υστέρησης έναντι των άλλων περιφερειών της χώρας, αλλά και της Ευρώπης! Η γραμμή Ηγουμενίτσα – Γιάννενα – Καλαμπάκα, αποτελεί το κρίσιμο τμήμα που συμπληρώνει την σιδηροδρομική Εγνατία. «Αυτό που προτείνουμε, είναι ένα κίνημα διεκδίκησης, με επικεφαλής τον περιφερειάρχη και τη σύσταση μίας επιτροπής, που θα απευθυνθεί και σε έναν τεχνικό σύμβουλο για τη διεκδίκηση του έργου», ανέφερε ο κ. Ζάψας.

Η πρόταση βρήκε την αποδοχή όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Παρόλα αυτά οι επικεφαλής , Δημ. Δημητρίου και Γ. Πρέντζας επεσήμαναν, ότι στη πλευρά του οικονομικού σκέλους, η πρόταση αυτή φαίνεται από εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο, να υλοποιηθεί.
Μιλώντας επί του θέματος, ο περιφερειάρχης, Αλ. Καχριμάνης, αφού υπενθύμισε ότι τα μεγάλα έργα που αφορούν λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηρόδρομοι, από την Ευρωπαϊκή Ένωση προωθείται η κατασκευή τους μέσω παραχωρήσεων σε ιδιώτες, σημείωσε τα εξής: «Ουδείς λέει όχι για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου, αλλά πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Θέλω να είμαι πραγματιστής και όχι μόνο οραματιστής, γιατί κάποια στιγμή τα οράματα τελειώνουν».

Με την ευκαιρία ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και σε επιμέρους ζητήματα υποδομών, ζητώντας από όλες τις παρατάξεις να τοποθετηθούν αν στηρίζουν τις προσπάθειες της Περιφέρειας να προωθήσει η ίδια τα έργα των διευρωπαϊκών αξόνων (που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών), είτε των συνδέσεων Καμπή- Γέφυρα Καλογήρου, Ιωάννινα – Κακαβιά και Μεσοπόταμος- διασταύρωση Πάργας. Όπως είπε τα μεγάλα έργα που αφορούν λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηρόδρομοι, από την Ευρωπαϊκή Ένωση προωθείται η κατασκευή τους μέσω παραχωρήσεων σε ιδιώτες.