Σκάνδαλο υποκλοπών: Σκοτάδι και εμπαιγμός των πολιτών από τον πρωθυπουργό

Του Βασίλη Τσίρκα

Πάνω από ένα μήνα από εκείνο το αλησμόνητο διάγγελμα στις αρχές Αυγούστου, o κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να εμπαίζει τους πολίτες και να μη συμβάλει – όπως δημόσια δεσμεύτηκε – στην αποκάλυψη της αλήθειας σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών και στη στήριξη του έργου της αρμόδιας εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή.
Από την πρώτη στιγμή που ήρθαν στην επιφάνεια οι αποκαλύψεις για την παρακολούθηση των κινητών του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, ο πρωθυπουργός επιδόθηκε σε ένα κρεσέντο αλαζονείας, αποφεύγοντας να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα, βάζοντας εμπόδια και ρίχνοντας σκιές στην πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου. Πολλά ευρωπαϊκά ΜΜΕ με σειρά ρεπορτάζ επιχείρησαν να φέρουν το ζήτημα σε κεντρικό, ευρωπαϊκό επίπεδο, προκαλώντας το ενδιαφέρον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και πολλών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της προστασίας του κράτους δικαίου, της ελευθεροτυπίας και της ανεξάρτητης δημοσιογραφικής έρευνας.

Ο «βαθιά δημοκράτης», σύμφωνα με δική του έκφραση, πρωθυπουργός απέφυγε επίσης να απαντήσει και να διαψεύσει αν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, εκτός από το Predator, παρακολουθείται κι από την ΕΥΠ, επιβεβαιώνοντας ότι ο ίδιος συντονίζει την επιχείρηση συγκάλυψης πίσω από το δήθεν «απόρρητο», διαφωνώντας με όλους τους συνταγματολόγους αλλά ακόμα και με βουλευτές της ΝΔ.
Με καταστροφή κάθε στοιχείου για την παρακολούθηση των Ανδρουλάκη, Κουκάκη και, ενδεχομένως, πολλών ακόμη πολιτικών και δημοσιογράφων, ο κ. Μητσοτάκης και το στενό του επιτελείο επιχειρούν να ξεμπερδέψουν με συνοπτικές διαδικασίες, αποκλείοντας από την εξεταστική επιτροπή όλους τους κρίσιμους μάρτυρες, διασύροντας την ίδια την κοινοβουλευτική διαδικασία, αγγίζοντας τα όρια της αντιδημοκρατικής εκτροπής. Στο ίδιο μήκος κύματος και η κ. Μπακογιάννη, αδελφή του πρωθυπουργού, που προέβη σε αδιανόητες απειλές περί δήθεν φυλάκισης για όσους πουν την αλήθεια, για όσους πράξουν το αυτονόητο, δηλαδή, αυτό που το Σύνταγμα και ο νόμος ορίζει.
Η ουσία είναι ότι αν κάποιοι βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρές ποινικές ευθύνες, αυτοί δεν είναι όσοι συμβάλλουν στην αποκάλυψη της αλήθειας, αλλά όσοι συνειδητά και μεθοδικά επιχειρούν την συγκάλυψή της. Όσοι ενορχήστρωσαν και εκτέλεσαν μια σκοτεινή επιχείρηση παρακολούθησης και παραβίασης των προσωπικών δεδομένων, βαφτίζοντας «συνωμοσιολογία» ό,τι δεν τους βολεύει. Ακόμα δεν έχουμε μάθει αν οι Κουκάκης και Ανδρουλάκης συνιστούν «απειλή» για τη δημοκρατία μας, αν βρίσκονται «ξένες δυνάμεις» πίσω τους, αν κάποιοι κύκλοι που δεν γνωρίζουμε απεργάζονται σχέδια πολιτικής αποσταθεροποίησης στη χώρα, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός. Θα το μάθουμε ποτέ ή όλες οι δηλώσεις του είναι αποκύημα της φαντασίας του και έγιναν μόνο και μόνο για να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών;

Όσα ψέματα κι αν ειπωθούν, όσες προσπάθειες κουκουλώματος κι αν γίνουν, η κοινωνία αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει και ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτή την υπόθεση. Η κοινωνία γνωρίζει ότι ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να πετάξει την μπάλα στην κερκίδα, αποποιούμενος τις ευθύνες του, και θα τον κρίνει γι’ αυτό στις εκλογές. Η κυβέρνηση έχει πάρει διαζύγιο με τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, με τον πρωθυπουργό να βάζει τρικλοποδιά στον ίδιο του τον εαυτό αρνούμενος να πει την αλήθεια, να αναγνωρίσει με εντιμότητα και παρρησία το λάθος του και να παραιτηθεί προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα η διερεύνηση του σκανδάλου.
Βρισκόμαστε μπροστά σε μια εν εξελίξει θεσμική και δημοκρατική εκτροπή, με βασικό υπεύθυνο τον πολιτικά ανυπόληπτο πρωθυπουργό. Απέναντι σε αυτό το καθεστώς που επιχείρησαν να οικοδομήσουν, πρέπει να βρουν απέναντι όχι μόνο τη δημοκρατική αντιπολίτευση αλλά και κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο πολίτη. Για να τελειώσουμε οριστικά με αυτή την καθεστωτική δυστοπία, μόνη δημοκρατική διέξοδος είναι οι εκλογές.

*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι δικηγόρος, πρώην βουλευτής Άρτας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.