-Στη Βλαχέρνα τόνοι απορριμμάτων του Δήμου Παξών
-Έρχονται και από Λευκάδα και Κέρκυρα
-Θα ωφεληθούν οι Ηπειρώτες για την χρήση των εγκαταστάσεων;
Με το πρόσχημα πως αποτελούσε αίτημα ενός μικρού και εξόχως τουριστικού δήμου που πρέπει να στηριχθεί, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΟΣΔΑ Ηπείρου ενέκρινε τη μεταφορά και απόθεση στους ΧΥΤΑ του Ελληνικού και της Βλαχέρνας, 1500 τόνων απορριμμάτων από τους Παξούς, ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα, για να γίνει η Ήπειρος σκουπιδότοπος των νησιών του Ιονίου.
Η απόφαση ήταν ομόφωνη όμως δεν ακόυστηκαν αν θα υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη, ή αν οι Ηπειρώτες για μια ακόμη φορά θα γίνουν τα υποζύγια των πλούσιων ξενοδόχων της Κέρκυρας της Λευκάδας και αλλού.
Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Ζηρού και Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Νίκος Καλαντζής ήταν «ένα αίτημα για 1500 τόνους απορριμμάτων δεν μπορούσε να μη γίνει αποδεκτό από τους δημάρχους της Ηπείρου, οπότε γνωμοδότησαν θετικά», αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί στο τραπέζι και η μεταφορά απορριμμάτων από άλλες περιοχές εκτός Ηπείρου, κάτι που προφανώς έχει να κάνει και με το οικονομικό κομμάτι.
«Εφόσον ολοκληρωθεί στο επόμενο συμβούλιο η ψήφιση του κανονισμού τιμολόγησης, θα ανοίξει η κουβέντα, αν μπορούμε και πόσο μας συμφέρει, αν αποφασίσουν οι δήμοι, να πάρουμε απορρίμματα και εκτός της σύμβασης του εργοστασίου, από περιφέρειες δηλαδή εκτός περιφέρειας Ηπείρου», είπε ο κ. Καλαντζής, χωρίς ωστόσο να ζητηθεί η άποψη των τοπικών κοινωνιών, για μια «φιλοξενία» που όσο και καλοπληρωμένη να είναι, θα αλλάξει τη λειτουργία της μονάδας, για την οποία έγιναν αγώνες και υποχωρήσεις, ενώ εάν γίνει αποδεκτή η μεταφορά σκουπιδιών από τα νησιά, σίγουρα ο χρόνος λειτουργίας των ΧΥΤΑ θα μειωθεί.
Προς το παρόν δεν ακούστηκε καμιά κουβέντα από τις διάφορες συλλογικότητες, άλλους φορείς και οργανώσεις, που αντιδρούν για κάθε αλλαγή που επιβαρύνει το περιβάλλον. Φαίνεται πως η εμπλοκή ιδιωτών στη λειτουργία της διαχείρισης των σκουπιδιών, «αμβλύνει» τις ευαισθησίες.
Τέλος, ομόφωνα, το διοικητικό συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ προχώρησε στην αποδοχή των προγραμματικών συμβάσεων με την περιφέρεια Ηπείρου για την υλοποίηση των έργων επέκτασης των ΧΥΤΑ Ελληνικού και Καρβουναρίου και μετατροπής τους σε ΧΥΤΥ, επειδή σύμφωνα με το σκεπτικό, το υπόλειμμα, που είναι περίπου 40.000 τόνοι τον χρόνο, να μοιράζεται και στους τρεις ΧΥΤΥ.