Σοβαρά προβλήματα και στα μανταρίνια Κλημεντίνη της Άρτας

Σαπίζουν Πάνω στα δέντρα!

Προσβολές από μύκητες λόγω καιρικών συνθηκών

Επισκέφθηκε κτήματα στο κάμπο ο Βασίλης Ψαθάς

Η Πολιτεία, να επανεξετάσει τη στάση της δηλώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας

Για μια ακόμη χρονιά, οι παραγωγοί μανταρινιών στην Άρτα βρίσκονται υπό πίεση. Εκτός των προβλημάτων από το μειωμένο εμπορικό ενδιαφέρον και την υποτονική ζήτηση, στην ποικιλία της Κλημεντίνης, που έχουν σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν μειωμένες τιμές, οι καιρικές συνθήκες η υγρασία και οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις στην περιοχή μας, έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην παραγωγή.
Υ υγρασία και οι βροχοπτώσεις ήδη δημιουργούν προσβολές από μύκητες και καρπόπτωση, αποτέλεσμα, να σαπίζουν τα μανταρίνια, πράγμα που σημαίνει ότι πολλές ποσότητες θα είναι μη εμπορεύσιμες.
Μεγάλος κίνδυνος υπάρχει ότι μέρος της παραγωγής θα μείνει ασυγκόμιστο και οι παραγωγοί για μια ακόμη χρονιά θα υποστούν μεγάλη οικονομική ζημιά.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς με στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της ΠΕ Άρτας, επισκέφτηκαν χωράφια με μανταρίνια, στην Αγία Παρασκευή, τα Κολομόδια και το Γλυκόριζο, όπου συναντηθήκαν με παραγωγούς.

Όπως σημείωσε και ο ίδιος σε ανάρτησή του «Με στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της ΠΕ Άρτας, επισκέφτηκα κτήματα με μανταρίνια, στην Αγία Παρασκευή, τα Κολομόδια και το Γλυκόριζο, όπου συναντηθήκαμε με παραγωγούς. Κοινή διαπίστωση όλων μας, είναι ότι μεγάλο μέρος της παραγωγής μανταρινιών θα σαπίσουν. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν για το 35% της παραγωγής. Ως το πιο πιθανό αίτιο, αναφέρεται η κλιματική αλλαγή, δηλαδή έντονες βροχοπτώσεις και αμέσως μετά, υψηλές θερμοκρασίες. Αποτέλεσμα, να σαπίζουν τα μανταρίνια, όσο καλά και αν έχεις ραντίσει. Τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ο ΕΛΓΑ δεν τις αποζημιώνει. Αν και το αναφέρουμε σχεδόν κάθε χρόνο, καμία θετική ανταπόκριση δεν υπάρχει. Θα πρέπει η Πολιτεία, να επανεξετάσει τη στάση της και να σταθεί δίπλα στους αγρότες, δεδομένου της απογοήτευσης που υπάρχει και πολύ περισσότερο στους νέους αγρότες».