Σοκολάτα και δυσκοιλιότητα: Κατανοώντας τη σύνδεση

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να οφείλεται σε ορισμένες καταστάσεις, σε φάρμακα ή σε έλλειψη νερού και φυτικών ινών στη διατροφή σας. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η σοκολάτα είναι επίσης ένας ένοχος, αλλά αυτό δεν το υποστηρίζει η έρευνα.
Λίγα φαγητά είναι τόσο αγαπημένα όσο η σοκολάτα. Το δίνουμε στους αγαπημένους μας την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Όσο κι αν αγαπούν οι άνθρωποι τη σοκολάτα, κάποιοι της αποδίδουν μια ταλαιπωρία.
Πολλοί λένε ότι η σοκολάτα τους προκαλεί δυσκοιλιότητα. Στην πραγματικότητα, όταν οι ερευνητές ρώτησαν μια ομάδα ατόμων με χρόνια δυσκοιλιότητα ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ποιες τροφές προκαλούν τα συμπτώματά τους, οι περισσότεροι από αυτούς ανέφεραν τη σοκολάτα ως ένοχο.
Είναι αλήθεια? Θα μπορούσε αυτή η γλυκιά λιχουδιά να προκαλέσει μια τόσο δυσάρεστη παρενέργεια; Ακολουθεί μια ματιά στη σχέση μεταξύ σοκολάτας και δυσκοιλιότητας.

Τι είναι η δυσκοιλιότητα;
Η δυσκοιλιότητα εμφανίζεται όταν δεν έχετε τόσες κενώσεις όπως συνήθως. Τεχνικά ορίζεται ως το να έχετε λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα.
Οι άνθρωποι που έχουν δυσκοιλιότητα παράγουν σκληρά, ξηρά κόπρανα που κινούνται πιο αργά μέσα από τα έντερα, μερικές φορές ακόμα και αν πάρουν το καλύτερο φάρμακο για την δυσκοιλιότηταδεν βλέπουν αποτελέσματα. Αν και η δυσκοιλιότητα δεν είναι απειλητική για τη ζωή, μπορεί όμως να είναι άβολη. Μαζί με την κοιλιακή δυσφορία και το φούσκωμα, μπορείτε να αναπτύξετε αιμορροΐδες εάν είστε δυσκοίλιοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τι προκαλεί τη δυσκοιλιότητα;
Η δυσκοιλιότητα προέρχεται συχνά από προβλήματα με τη διατροφή σας. Οι φυτικές ίνες και το νερό κάνουν τα κόπρανα πιο μαλακά και ευκολότερα στην κυκλοφορία. Εάν δεν λαμβάνετε αρκετές φυτικές ίνες ή νερό στη διατροφή σας, μπορεί να παρουσιάσετε δυσκοιλιότητα.

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα ως παρενέργεια. Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν:
• αντιόξινα
• αντισπασμωδικά φάρμακα
• φάρμακα για την αρτηριακή πίεση
• συμπληρώματα σιδήρου
• φάρμακα για τη νόσο του Πάρκινσον
• ναρκωτικά αναλγητικά
• αντικαταθλιπτικά

Η δυσκοιλιότητα μπορεί επίσης να προέλθει από μία από αυτές τις καταστάσεις υγείας:
• Διαβήτης
• Νόσος Πάρκινσον
• Εγκεφαλικό
• Άλλες ασθένειες που επηρεάζουν τον εγκέφαλο ή τη σπονδυλική στήλη σας
• Κακώσεις του νωτιαίου μυελού
• Όγκους στα έντερα
• Έναν υπολειτουργικό θυρεοειδή αδένα ή υποθυρεοειδισμό

Μερικές φορές, η δυσκοιλιότητα είναι ένα προσωρινό αποτέλεσμα μιας αλλαγής στη ζωή. Πολλοί άνθρωποι αναπτύσσουν δυσκοιλιότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω της αλλαγής των επιπέδων των ορμονών. Μερικοί άνθρωποι παθαίνουν δυσκοιλιότητα μόνο όταν ταξιδεύουν. Καθώς μεγαλώνετε, η κίνηση στα έντερα σας επιβραδύνεται και είναι πιο πιθανό να γίνετε δυσκοίλιοι.

Πώς η σοκολάτα επηρεάζει τη δυσκοιλιότητα;
Οι μελέτες δεν έχουν επιβεβαιώσει ότι η σοκολάτα προκαλεί δυσκοιλιότητα, αν και μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι δυσκολεύονται περισσότερο να πάνε στην τουαλέτα αφού την φάνε. Μπορεί να μην φταίει το κακάο.

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι αποτέλεσμα άλλων συστατικών της σοκολάτας. Για παράδειγμα, οι πλάκες σοκολάτας και τα κέικ περιέχουν γάλα, το οποίο μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τους προκαλεί δυσκοιλιότητα.
Η σοκολάτα περιέχει επίσης καφεΐνη, η οποία μπορεί να συμβάλει στην αφυδάτωση. Η έλλειψη νερού στα έντερά σας κάνει τα κόπρανα ξηρά και πιο δύσκολα.
Τα τρόφιμα γεμάτα σοκολάτα έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, η οποία μπορεί επίσης να είναι σκληρή για τα έντερά σας. Η ζάχαρη συχνά αντικαθιστά πιο υγιεινά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στη διατροφή σας που κρατούν τα έντερά σας σε κίνηση.

Πώς επηρεάζει η σοκολάτα διαφορετικές ομάδες ανθρώπων;
Η ανταπόκριση του σώματός σας στη σοκολάτα μπορεί να εξαρτάται διάφορα.Για παράδειγμα, η σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Περίπου το 12% των ανθρώπων στις ΗΠΑ έχουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη των ΗΠΑ τογιατί η σοκολάτα μπορεί να συμβάλλει στη δυσκοιλιότητα σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου δεν είναι ξεκάθαρο.
Ενώ η σοκολάτα προκαλεί δυσκοιλιότητα σε μερικούς ανθρώπους, το κακάο ή τα συστατικά της μπορεί πραγματικά να βοηθήσουν στη δυσκοιλιότητα σε κάποιους άλλους.
Σε μια μελέτη, οι ερευνητές έδωσαν φλοιούς κακάο, που είναι το εξωτερικό μέρος των κόκκων κακάο που απορρίπτονται κατά την παραγωγή σοκολάτας, σε παιδιά με χρόνια δυσκοιλιότητα. Οι φλοιοί, που είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, βοήθησαν τα παιδιά να πηγαίνουν πιο συχνά στην τουαλέτα.

Πόση σοκολάτα μπορείτε να φάτε χωρίς να έχετε δυσκοιλιότητα;
Το αν πρέπει να τρώτε σοκολάτα και πόσο συχνά πρέπει να την τρώτε εξαρτάται από το πώς σας επηρεάζει. Εάν η σοκολάτα δεν φαίνεται να προκαλεί δυσκοιλιότητα, δεν υπάρχει λόγος να σταματήσετε να την τρώτε. Θα πρέπει να τρώτε τη σοκολάτα με μέτρο, επειδή είναι πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες.
Εάν η σοκολάτα φαίνεται να σας προκαλεί δυσκοιλιότητα, δοκιμάστε να την αφαιρέσετε από τη διατροφή σας και δείτε αν αυτό βοηθάει. Μόλις νιώσετε καλύτερα, μπορείτε σιγά σιγά να επαναφέρετε τη σοκολάτα λίγο τη φορά και να δείτε εάν θα εμφανίσετε ξανά δυσκοιλιότητα.

Πότε θα υποχωρήσει η δυσκοιλιότητα;
Εάν η δυσκοιλιότητα σας οφείλεται άμεσα στη σοκολάτα, τότε η αντιμετώπιση της δυσκοιλιότηταςείναι εύκολη, θα πρέπει να υποχωρήσει μόλις αφαιρέσετε τα τρόφιμα που περιέχουν κακάο από τη διατροφή σας. Ωστόσο, εάν σταματήσετε να τρώτε σοκολάτα και η δυσκοιλιότητα συνεχίζεται, κάτι άλλο μπορεί να πυροδοτεί την πάθηση. Μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσετε άλλα τρόφιμα για να βρείτε την πηγή ή να επισκεφτείτε το γιατρό σας για συμβουλές.

Πώς να αποτρέψετε τη δυσκοιλιότητα

Αλλαγές τρόπου ζωής
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα είναι να κάνετε μερικές αλλαγές στη διατροφή σας. Τρώτε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως:
• φρούτα
• λαχανικά
• ολικής αλέσεως
Οι φυτικές ίνες προσθέτουν όγκο στα κόπρανα σας, γεγονός που τα καθιστά πιο μαλακά. Οι ενήλικες θα πρέπει να έχουν ως στόχο να λαμβάνουν περίπου 22 έως 34 γραμμάρια φυτικών ινών στη διατροφή τους κάθε μέρα.

Θα πρέπει επίσης να αυξήσετε την ημερήσια πρόσληψη νερού. Τα υγρά βοηθούν στην κίνηση των κοπράνων.
Η άσκηση πρέπει να συνοδεύεται από δίαιτα. Η φυσική κατάσταση είναι καλή για κάθε μέρος του σώματός σας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την δυσκοιλιότηταhttps://www.diskoiliotita.gr/