Από την Ομάδα Σημείο Μηδέν σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου
Σε συνεργασία με τον Μουσικό-Φιλολογικό Σύλλογο «ο Σκουφάς» και συνδιοργανωτή τον Δήμο Αρταίων
Το αρχαίο δράμα του Σοφοκλή, «Αντιγόνη», θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι συμπολίτες μας το βράδυ της Πέμπτης 3 Σεπτεμβρίου στις 9 το βράδυ (Ώρα προσέλευσης 20:30) στον αύλειο χώρο της Παρηγορήτισσας, από την ομάδα «Σημείο Μηδέν» και τον σκηνοθέτη Σάββα Στρούμπο.
Η παράσταση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Μουσικό-Φιλολογικό Σύλλογο «ο Σκουφάς» και συνδιοργανωτή τον Δήμο Αρταίων.
Λίγα λόγια για την παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή από την Ομάδα Σημείο Μηδέν
Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή παρουσιάζεται μετά από τρεις επιτυχημένους κύκλους (Μάιος-Ιούνιος 2019, χειμερινή σεζόν 2019-2020 και καλοκαιρινή περιοδεία 2019) και έχοντας αποσπάσει τα θερμά σχόλια κοινού και κριτικών.
Αξίζει να σημειωθεί πως η παράσταση είναι το αποτέλεσμα πολύμηνου εργαστηρίου πάνω στην αρχαία Τραγωδία, που ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2018 και ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2019, με την πρώτη παρουσίασή της στο «Θέατρο Άττις-Νέος Χώρος» στην Αθήνα. Για τις ανάγκες της ερευνητικής διαδικασίας και της παράστασης δημιουργήθηκε νέα μετάφραση του έργου από τον Δημήτρη Δημητριάδη.
Συντελεστές της παράστασης: Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης. Σκηνοθεσία, διαμόρφωση χώρου, επιμέλεια κοστουμιών: Σάββας Στρούμπος. Μουσική: Λεωνίδας Μαριδάκης. Φωτισμοί: Κώστας Μπεθάνης. Δραματολόγος: Μαρία Σικιτάνο. Photo credits: Johanna Weber. Δημιουργία αφίσας: Soul Design
Διανομή:Αντιγόνη: Έβελυν Ασουάντ, Κρέων: Κωνσταντίνος Γώγουλος, Τειρεσίας – κορυφαία Χορού: Έλλη Ιγγλίζ, Ισμήνη – Αγγελιαφόρος: Άννα Μαρκά – Μπονισέλ, Αίμων: Γιάννης Γιαραμαζίδης, Ευρυδίκη – κορυφαία, Χορού: Ρόζυ Μονάκη, Φύλακας – Εξάγγελος: Στέλιος Θεοδώρου – Γκλίναβος, Χορός: η Ομάδα
Στην παράσταση θα τηρηθεί αυστηρά το τρέχον υγειονομικό πρωτόκολλο
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την είσοδο, την έξοδο αλλά και κατά τη διάρκεια της παράστασης – Παρακαλούνται οι θεατές να τηρήσουν την ώρα προσέλευσης προς αποφυγή συνωστισμού
Σκηνοθετικό Σημείωμα
Βλέπουμε την «Αντιγόνη» ως Τραγωδία για τη Διεκδίκηση της Ζωής.
Η ακατάβλητη επιθυμία της Αντιγόνης να θάψει τον νεκρό αδερφό της παρά τις διαταγές του Κρέοντα, δεν τη συνδέει μονάχα με τον κόσμο των νεκρών της και της οικογένειάς της. Ξεκινώντας από τη διεκδίκηση της ταφής απέναντι στην κρατική εξουσία, οδηγείται στη διεκδίκηση νέων όρων για την επανεκκίνηση της Ζωής στην πόλη μετά τον πόλεμο. Η Αντιγόνη επιχειρεί να ενώσει Μνήμη και Πόλη, Ύπαρξη και Ιστορία, Εξέγερση και Κοινωνία.
Ο Κρέων φέρει το τρίπτυχο δύναμης της ανδρικής – κρατικής εξουσίας ως απόλυτη αρχή: πατριαρχία – στρατοκρατία – φαλλοκρατία. Όποιος δεν είναι μαζί του είναι εναντίον του. Κατά τη γνώμη του όλοι και όλα τον απειλούν, όλοι χρηματίζονται για να υποσκάψουν την εξουσία του.
Η Αντιγόνη αντιτίθεται, αντιστέκεται. Η στάση της δεν αφορά μονάχα την οικογενειακή διάσταση του ζητήματος. Στον οίκο των Λαβδακιδών κάθε πράξη είναι άμεσα πολιτική, γιατί επηρεάζει άμεσα την πόλη. Ο κατ’ επιλογή θάνατος της Αντιγόνης αποτελεί κραυγή Ζωής! Επιλέγει τον θάνατο γιατί θέλει να ζήσει ασυμβίβαστα.
Η παράστασή μας παίζεται αμέσως μετά από έναν πόλεμο. Δεν βλέπουμε τον Μύθο στο βάθος του παρελθόντος, αλλά στο Μέλλον. Μπορεί η ζωή να επανεκκινήσει μετά τον πόλεμο;
Μπορεί ο άνθρωπος να διεκδικήσει εκ νέου τους όρους της ζωής του; Ο πόλεμος αφορά την οικουμένη και δεν έχει χωρικό όριο. Το ίδιο και η τραγωδία. Μέσα από την οπτική του πολέμου συναντάμε την οντολογική και βιοπολιτική προσέγγιση του έργου ως αστερισμό τραγωδιών μέσα στην τραγωδία:
Περισσότερες πληροφορίες: Τηλ.: 210-3225207. Τιμές εισόδου: 10 ευρώ (γενική είσοδος). Προπώληση: Στη βιβλιοθήκη του Συλλόγου (οδός Αποκαύκου 1).