«Σπάει ταμεία» στην ινδική αγορά το ελληνικό ακτινίδιο
ΕΞΩ πάει Καλά!!!
Όμως οι παραγωγοί της Άρτας δεν βγάζουν ούτε το κόστος
Οργή για τις χαμηλές τιμές στις τάξεις των ακτινιδιοπαραγωγών
Μια επιτυχημένη σεζόν διένυσε φέτος το ελληνικό ακτινίδιο στην Ινδία, το οποίο κατέκτησε τις αγορές με την ποιότητα, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά την φήμη του προϊόντος, όπως μας πληροφορεί ρεπορτάζ του in.gr. Σύμφωνα με στοιχεία του Απριλίου 2023, το ελληνικό ακτινίδιο κατέλαβε τη δεύτερη θέση όσον αφορά τις ποσότητες εισαγωγής στην ινδική αγορά, αμέσως μετά το ακτινίδιο Zespri της Νέας Ζηλανδίας. Παράλληλα, ο Ινδός καταναλωτής φαίνεται να προτιμά πρωτίστως το ελληνικό προϊόν.
Ειδικότερα, τη φετινή σεζόν 2022/2023, όπως εξηγεί στο freshplazza ο Saurabh Tanwar, εκπρόσωπος ινδικής εισαγωγικής εταιρείας φρούτων «για την Ελλάδα, η Ινδία φάνηκε να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά και το ελληνικό ακτινίδιο εκτιμάται περισσότερο εδώ σε σύγκριση με τα ιταλικά ακτινίδια. Βλέποντας αυτή την επιτυχία, θεωρώ ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει την εστίαση στην ινδική αγορά και την επόμενη σεζόν».
Το «μυστικό» της επιτυχίας
Η απαγόρευση εισαγωγής ακτινιδίου από το Ιράν στην Ινδία, φαίνεται πώς ευνόησε το ελληνικό προϊόν. Όπως επισημαίνει ο Tanwar αν και τα ακτινίδια από το Ιράν έχουν απαγορευτεί τις δύο τελευταίες σεζόν, πολλοί Ινδοί εισαγωγείς εξακολουθούσαν να τα εισάγουν παράνομα. Όμως, «οι ινδικές μυστικές υπηρεσίες εμπόδισαν τις ιρανικές αποστολές ακτινιδίων, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στους Έλληνες εξαγωγείς να στείλουν μεγαλύτερες ποσότητες στην Ινδία», εξηγεί.
Το ελληνικό ακτινίδιο έπρεπε όμως να ανταγωνιστεί και το ιταλικό ακτινίδιο, αλλά σύμφωνα με τον Tanwar, το ελληνικό προϊόν ήταν πιο ποιοτικό: «Μετά την απαγόρευση εισαγωγών ακτινιδίων από το Ιράν, οι εναλλακτικές επιλογές της Ινδίας ήταν η Ελλάδα και η Ιταλία. Η Ελλάδα είχε την πιο επιτυχημένη σεζόν ποιοτικά και είχε και τις ποσότες, που απαιτεί η Ινδία. Επιπλέον, οι τιμές ήταν πολύ λογικές. Πιστεύω ότι εάν η Ελλάδα συνεχίσει να παράγει ποιοτικό προϊόν και οι τιμές μείνουν σταθερές τότε, η αγορά μας δεν θα απαιτήσει ποτέ ιρανικό ακτινίδιο στο μέλλον».
Να σημειωθεί ότι από τις αρχές του Σεπτεμβρίου 2022 έως και τις 2 Ιουνίου 2023 οι αναγγελίες φορτίων, που έχουν καταχωρηθεί στο ΜΕΝΟ (τα στοιχεία έχει επεξεργαστεί ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Incofruit Hellas) οι ελληνικές εξαγωγές ακτινιδίου προς την Ινδία έφτασαν τους 20.133 τόνους έναντι των 1.630 τόνων της αντίστοιχης περσινής σεζόν.
Οι κανόνες της ΕΕ για την γεωγραφική προέλευση
Θετικά θα επηρεάσει τους Έλληνες παραγωγούς το νέο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΓΕ) των γεωργικών προϊόντων της ΕΕ, δήλωσε στη Euractiv Ελλάδας ο Ευρωβουλευτής κ. Πέτρος Κόκκαλης.
Πιο συγκεκριμένα, με το ψήφισμα της 1ης Ιουνίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του για την έναρξη συνομιλιών σχετικά με νέους κανόνες για τις γεωγραφικές ενδείξεις της ΕΕ στα γεωργικά προϊόντα.
Οι γεωγραφικές ενδείξεις, δηλαδή τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που προσδιορίζουν προϊόντα με συγκεκριμένες ιδιότητες ή είναι γνωστά λόγω φυσικών και ανθρώπινων παραγόντων που συνδέονται με τον τόπο προέλευσής τους, «θα πρέπει να προστατεύονται καλύτερα στο διαδίκτυο», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Euractiv, το Κοινοβούλιο ζήτησε οι ΓΕ να προστατεύονται καλύτερα στα επεξεργασμένα προϊόντα, και συγκεκριμένα, όσα περιέχουν ένα μόνο συστατικό αυτής της κατηγορίας δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να φέρουν το όνομα της γεωγραφικής ένδειξης, εκτός εάν το επιτρέπουν οι σχετικοί παραγωγοί.
Το εν λόγω κείμενο που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια την Πέμπτη (1 Ιουνίου) «επικαιροποίησε την πρόταση της Επιτροπής», δήλωσε ο κ. Κόκκαλης.
Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου, η Ολομέλεια ζητά «ταχύτερη διαδικασία καταχώρισης των Γεωγραφικών Ενδείξεων» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αυτό έχει ως μοναδικό στόχο την «ενίσχυση του ρόλου των ομάδων παραγωγών και την μεγαλύτερη προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων, την απλούστευση των διαδικασιών καταχώρισης και την εισαγωγή κριτηρίων αειφορίας και διαφάνειας απέναντι στους καταναλωτές», επεσήμανε ο Έλληνας Ευρωβουλευτής.
Ο κ. Κόκκαλης τόνισε ότι η πρόσφατη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και η νομοθεσία που αναμένεται να υιοθετηθεί τελικά, θα έχει «θετικό» πρόσημο για τους Έλληνες παραγωγούς «μιας και έχουμε αρκετά προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης», τα οποία αποτελούν και κύρια εξαγώγιμα προϊόντα της Ελλάδας, όπως το ελαιόλαδο ή το κρασί.
«Είμαστε σίγουροι ότι αυτή η νέα δυνατότητα ενθάρρυνσης νέων δεσμεύσεων βιωσιμότητας μεταξύ των παραγωγών γεωγραφικών ενδείξεων είναι το κύριο πλεονέκτημα ολόκληρης της μεταρρύθμισης», τόνισε ο Έλληνας Ευρωβουλευτής.
Με το ψήφισμα, το Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να ξεκινήσει συνομιλίες με τις κυβερνήσεις της ΕΕ σχετικά με την τελική μορφή της νομοθεσίας, μόλις το Συμβούλιο εγκρίνει και αυτό τη θέση του.
Αναμονή για το σήμα ΠΓΕ
Η απόκτηση σήματος Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) θα αναδείξει την τοπική ιδιαιτερότητα του ακτινιδίου Άρτας, πράγμα που βρίσκεται ακόμη στα χέρια της Περιφέρειας Ηπείρου, αλλά ακόμη δεν έχει υπάρξει πρόοδος με αποτέλεσμα να υπάρχει αδημονία στους ακτινιδιοπαραγωγούς της Άρτας.
Πιο συγκεκριμένα, εδώ και καιρό, στο δρόμο της πιστοποίησης ως προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) βρίσκεται το ακτινίδιο Άρτας, προκειμένου το προϊόν να αποκτήσει ταυτότητα, να προστατευτεί η προέλευσή τους και να διασφαλιστεί η ποιότητά τους. Ειδικότερα, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου είχε αποφασίσει να προχωρήσει στην κατάρτιση – σύνταξη φακέλου που αφορά την αναγνώριση του ακτινιδίου προέλευσης του νομού Άρτας, ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).
«Στα πλαίσια στήριξης του πρωτογενή τομέα από την Περιφέρεια Ηπείρου, περιλαμβάνεται και η προώθηση και ενίσχυση των αγροτικών προϊόντων της περιοχής. Για το σκοπό αυτό λαμβάνονται υπόψη οι σύγχρονες τάσεις και εξελίξεις για την στήριξη των ποιοτικών προϊόντων της περιοχής», επισημαίνονταν σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου.
Η απόκτηση σήματος Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) θα αναδείξει την τοπική ιδιαιτερότητα του ακτινιδίου Άρτας, θα του προσδώσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με αντίστοιχα προϊόντα καθιστώντας το αναγνωρίσιμο τόσο στην Ευρωπαϊκή αγορά, όσο και στις άλλες διεθνείς αγορές.
Μάλιστα στην ανακοίνωση της ΠΕ Άρτας και του Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Ψαθιά, σημειώνονται τα εξής: «Στα πλαίσια στήριξης του πρωτογενή τομέα από την Περιφέρεια Ηπείρου, περιλαμβάνεται και η προώθηση και ενίσχυση των αγροτικών προϊόντων της περιοχής. Για το σκοπό αυτό λαμβάνονται υπόψη οι σύγχρονες τάσεις και εξελίξεις για την στήριξη των ποιοτικών προϊόντων της περιοχής.
Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου αποφάσισε να προχωρήσει στην κατάρτιση – σύνταξη φακέλου που αφορά την αναγνώριση του ακτινιδίου προέλευσης του Νομού Άρτας, ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).
Η απόκτηση σήματος Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) θα αναδείξει την τοπική ιδιαιτερότητα του ακτινιδίου Άρτας, θα του προσδώσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με αντίστοιχα προϊόντα καθιστώντας το αναγνωρίσιμο τόσο στην Ευρωπαϊκή αγορά, όσο και στις άλλες διεθνείς αγορές».
Το θέμα πάντως το αναμένουν να προωθηθεί και να λήξει οι παραγωγοί του ακτινιδίου στην Άρτα, ώστε να περάσουν στις επόμενες ενέργειες για να διασφαλιστούν και οι τιμές, οι οποίες δέχονται επιθέσεις από ντόπιους και ξένους εμπόρους.