ΣΠΥΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ : Ένταξη των ΚΥ Θεσπρωτικού, Καναλακίου και Πάργας σε Προβληματικές και Άγονες Περιοχές

Ο Βουλευτής Ν. Πρέβεζας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΠ. ΚΥΡΙΑΚΗΣ, σε ανακοίνωσή του σημειώνει τα εξής:

«Από μέρα σε μέρα, αναμένεται η δημοσίευση σε ΦΕΚ της πολύ σημαντικής για τον νομό μας Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), με την οποία τα Κέντρα Υγείας (ΚΥ)
• Καναλακίου,
• Πάργας και
• Θεσπρωτικού
εντάσσονται στις προβληματικές και άγονες περιοχές και συγκεκριμένα, τα ΚΥ Καναλακίου και Πάργας, εντάσσονται στην κατηγορία Α’ και το ΚΥ Θεσπρωτικού, στην κατηγορία Β’ των περιοχών αυτών. Με την υπογραφείσα ΚΥΑ, ουσιαστικά παρέχεται αυξημένο οικονομικό κίνητρο στους ιατρούς κλάδου ΕΣΥ, τόσο για την παραμονή, όσο και για την προσέλκυσή τους στις δομές αυτές, το οποίο αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό.

Τονίζεται ότι το ΚΥ Πάργας, εντάσσεται για πρώτη φορά σε τέτοια περιοχή και μάλιστα κατηγορίας Α’, ανοίγοντας τον δρόμο για την αύξηση του αριθμού του ιατρικού προσωπικού που υπηρετεί σε αυτό και την αναβάθμιση των υπηρεσιών του.

Αρχικά, αποσαφηνίζεται ότι ως άγονες και προβληματικές, χαρακτηρίζονται οι περιοχές λόγω των γεωγραφικών, κοινωνικών, συγκοινωνιακών και οικονομικών τους ως τέτοιων συνθηκών και ως εκ τούτου, παρέχονται ανάλογα κίνητρα για την υπηρέτηση ιατρών σε δομές υγείας των περιοχών αυτών. Με την ΚΥΑ που υπογράφηκε, καθορίζονται συγκεκριμένα και αυξημένα οικονομικά κίνητρα ανά ειδικότητα ιατρού ΕΣΥ και ανά κατηγορία χαρακτηρισμού ως άγονης και προβληματικής περιοχής, στην οποία εδρεύουν τα ΚΥ.

Έτσι, σημαντικά οικονομικά κίνητρα θα παρέχονται στους ιατρούς/οδοντιάτρους κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν στα προαναφερόμενα ΚΥ του νομού μας, Καναλακίου, Πάργας και Θεσπρωτικού, γεγονός το οποίο θα διαμορφώσει νέα δεδομένα, στην αντιμετώπιση της υποστελέχωσης και των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό, ενώ σημειώνεται πως αναμένεται από το Υπουργείο Υγείας, η προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων, στις κρίσιμες αυτές περιοχές.

Σημειώνεται ότι, για το πρόβλημα των κενών οργανικών θέσεων ιατρικού και λοιπού προσωπικού στα Κέντρα Υγείας του νομού μας και για την ανάγκη άμεσης προκήρυξης των θέσεων αυτών, είχα υποβάλει σχετική Αναφορά τον 3ο/24 στη Βουλή των Ελλήνων και πλέον, με την υπογραφή της προαναφερόμενης ΚΥΑ, συντελείται ένα σημαντικό βήμα προς την επίλυση του εν λόγω ζητήματος.

Υπενθυμίζεται ότι τα συγκεκριμένα ΚΥ του νομού μας, έχουν επιπλέον ενταχθεί σε πρόγραμμα κτιριακής αναβάθμισης, για τον εκσυγχρονισμό των κτιριακών υποδομών και του εξοπλισμού τους, μέσω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, RRF.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, στα ΚΥ του νομού Πρέβεζας, έχουν πραγματοποιηθεί προσλήψεις ειδικευμένων ιατρών ειδικότητας Γενικής Ιατρικής, αυξάνοντας τον αριθμό του υπηρετούντος προσωπικού, ενώ έχουν επιπλέον ενισχυθεί με επικουρικό και λοιπό προσωπικό, το οποίο με παρατάσεις, υπηρετεί έως και σήμερα.

Επιπλέον, όσον αφορά στην ανανέωση του στόλου των ΚΥ, το τελευταίο χρονικό διάστημα το υφιστάμενο δυναμικό οχημάτων του νομού Πρεβέζης, έχει ανέλθει συνολικά σε 6 οχήματα, καθώς 2 ασθενοφόρα ανακατασκευασμένα και πλήρως λειτουργικά, διατέθηκαν στα ΚΥ Θεσπρωτικού και Καναλακίου, υποβοηθώντας σημαντικά το έργο του ΕΚΑΒ.

Με τις παραπάνω παρεμβάσεις, καταβάλλεται ουσιαστική προσπάθεια, για την αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν σε ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό των ζωτικής σημασίας ΚΥ του νομού μας, Θεσπρωτικού, Καναλακίου και Πάργας, μέσω της παροχής οικονομικών κινήτρων και προσλήψεων ιατρικού και λοιπού προσωπικού, αλλά και σε θέματα στόλου, κτιριακών υποδομών και εξοπλισμού, μέσω της ένταξής τους σε πρόγραμμα RRF.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, για την υπογραφή της ΚΥΑ, με την οποία εντάσσονται τα συγκεκριμένα ΚΥ του νομού μας σε προβληματικές και άγονες περιοχές και με την οποία αναμένεται να επιλυθούν καίρια ζητήματα υποστελέχωσης, αναβαθμίζοντας αντίστοιχα την προνοσοκομειακή φροντίδα των συμπολιτών μας. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδεικνύει για άλλη μία φορά εμπράκτως, ότι εμμένει στην αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών, προκειμένου το ΕΣΥ να ανταποκρίνεται ικανά στις προσδοκίες όλων μας».