Σπύρος Ριζόπουλος: Δεν ήταν θέλημα Θεού, το κλείσιμο της Βελλάς

Τα πραγματικά γεγονότα που οδήγησαν στην κατάργηση της Ιερατικής Σχολής της Βελλάς και τις ευθύνες όσων υποκριτικά ξεσηκώθηκαν πριν από μερικούς μήνες παρουσίασε στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σήμερα ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου, Σπύρος Ριζόπουλος.
Ο κ. Ριζόπουλος μεταξύ άλλων τόνισε τα ακόλουθα: «Υπήρξα κοινωνός της υποκρισίας των ανακοινώσεων του Δεσπότη και του Περιφερειάρχη, αλλά δεν τοποθετήθηκα γιατί όπως έχετε διαπιστώσει σε ορισμένες περιπτώσεις αργώ να τοποθετηθώ γιατί περιμένω να συγκεντρώσω όλα τα δεδομένα. Σήμερα λοιπόν πρέπει να αποκαταστήσουμε την αλήθεια γιατί ούτε ο Δεσπότης, ούτε ο κ. Καχριμάνης μας είπαν την αλήθεια για την Βελλά. Λαϊκίσανε και οι δύο χάριν πρόχειρων εντυπωσιασμών για να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες και την εμπλοκή τους.

Την περίοδο της υπουργίας του κ. Γαβρόγλου το Υπουργείο Παιδείας προωθούσε τα διετή προγράμματα σπουδών αποκλειστικά για αποφοίτους με δεξιότητες. Μετά από συζήτηση που είχα και με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κο Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, μου αποσαφηνίστηκε ότι ήθελε τότε να δημιουργηθεί μια τέτοια σχολή γαλακτομικής και γεωπονικής υπό την αιγίδα του πανεπιστημίου. Ο Μητροπολίτης ήταν και τότε έτοιμος να εγκαταλείψει την Βελλά για να συμπράξει κι εκεί. (…) Προσωπικά να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω καμία αντίρρηση στην αξιοποίηση σε επίπεδο πρωτογενούς τομέα που επιχειρείται, γιατί όλοι μιλάμε για την ιστορία της Βελλάς αλλά δεν την υπολογίζουμε στην ουσία. Οι παλιοί απόφοιτοι ήξεραν ότι είχαν υποχρέωση να συμμετέχουν στην στήριξη των αγρών και κτηνοτροφικών εργασιών το πρωί. Πέραν της εθνικής αποστολής που είχε η Βελλά για να υπερασπιστεί το εθνικό μας πρόσημο στην Βόρειο Ήπειρο είχε κι ένα στόχο κοινωνικό με σκληρή εργασία. (…) Δεν είμαι Βελλαΐτης, είμαι γιός Βελλαΐτη. Πιστεύω ότι ο πατέρας μου είναι ο κορυφαίος Βελλαΐτης γιατί φοίτησε στην Βελλά και κλήθηκε να αναλάβει την ανόρθωση της παρακμής της, επιστρέφοντας από την Αμερική.

Στο σπίτι μου ζήσαμε με την Βελλά γιατί την υπηρετήσαμε για 18 χρόνια και σαν μαθητές και σαν διοίκηση. (…) Να μην κατηγορούμε την κ. Κεραμέως γιατί «δεν περιμέναμε μια δεξιά υπουργός να κλείσει την Βελλά». Η κ. Κεραμέως πιστή στο δόγμα της για κλείσιμο σχολών χωρίς φοιτητές έκανε αυτό που τεχνοκρατικά είχε υποσχεθεί. Αφήνουμε στην άκρη το γεγονός ότι οι βουλευτές της Ηπείρου το ψήφισαν. Όμως οι φορείς και οι απόφοιτοι που ήταν να διεκδικήσουν ένα νέο μέλλον για τη σχολή; Κάποιοι πήραν πτυχίο στο όνομα το Θεού, ας λογοδοτήσουν σήμερα στη συνείδησή τους…ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΘΕΛΗΜΑ ΘΕΟΥ, ΟΠΩΣ ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΒΕΛΛΑΣ. ΗΤΑΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ».