Σπ. Καράλης Νέες επενδύσεις 10,5 εκατ. για την ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία

Στα επίπεδα μεταξύ 45-50 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα κινηθεί φέτος ο τζίρος της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας, Καράλης (από 39,11 εκατ. πέρυσι), ενώ η κερδοφορία εκτιμάται ότι θα μειωθεί ελαφρώς, λόγω της μεγάλης αύξηση του κοστολογίου, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην Ημερησία, ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Σπύρος Καράλης.
«Η στρατηγική μας δεν αφορά απλά στην ανάπτυξη των πωλήσεων. Κυνηγάμε τα κέρδη για να τα ξαναβάζουμε στην επιχείρηση, να την μεγαλώνουμε και να εκσυγχρονίζουμε τις εγκαταστάσεις. Δεν είμαστε υπερβολικοί. Απλά οι βιομηχανίες πρέπει να παράγουν κέρδη για να μπορέσουν να υπάρχουν. Όλα μας τα κέρδη επενδύονται ξανά και ξανά, κάθε χρόνο. Δεν τα παίρνουν οι μέτοχοι», σημείωσε με έμφαση στην Ημερησία ο κ. Καράλης.
Ανέφερε ότι στην Ελλάδα, «υποφέρει» η αγορά των σκληρών τυριών αφού έχει ακριβύνει πολύ η πρώτη ύλη, η τιμή του γάλακτος». Είναι φυσιολογική η πτώση της κατανάλωσης, αφού μέσα σε δύο χρόνια διπλασιάστηκε το κόστος του πρόβειου γάλακτος. Αν προσθέσουμε και τη σημαντική αύξηση στα έξοδα για την ενέργεια, τα κόστη μας είναι πολύ υψηλότερα, οπότε πρέπει να τα πάρουμε από την αγορά, σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό. Σίγουρα περιμένουμε μείωση των όγκων, ωστόσο, πρέπει να προστατέψουμε τα κέρδη μας», τόνισε.

Οι ανατιμήσεις
Σχετικά με τις ανατιμήσεις σημείωσε ότι «δεν ξέρουμε πότε θα σταματήσουν. Σε κάθε περίπτωση οι τιμές δεν πρόκειται να ξαναγυρίσουν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν ξεσπάσουν οι συνεχείς εξωγενείς κρίσεις». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «εμείς είμαστε σε συνεχείς επαφές με τους πελάτες μας, ώστε και οι παραγωγοί να στηρίζονται, αλλά και οι καταναλωτές να είναι σε θέση να μπορούν να αγοράσουν τα προϊόντα. Υπάρχει πάντως μια αμοιβαία εμπιστοσύνη. Μας λένε π.χ. ότι «θα δεχθούμε ακόμη και 100% αύξηση αν μας την φέρεις, επειδή ξέρουμε ότι θα έχεις δίκιο που προχωράς σε τέτοια κίνηση».
Υπάρχουν, βέβαια, και ορισμένοι πελάτες μας σε κάποιες χώρες που είναι αρκετά «σκληροί» στις εμπορικές σχέσεις. Απειλούν ακόμη και να «κόψουν» ένα προϊόν από το ράφι τους παρά να μπουν σε παζάρια για την τιμή του. «Πάντως μέχρι στιγμής φέτος εμείς έχουμε πολύ καλή αντιμετώπιση από όλους τους συνεργάτες μας» συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της βιομηχανίας.
Για το θέμα των ελληνοποιήσεων, υπογράμμισε ότι αυτές….συνεχίζονται. «Όταν βγαίνει ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής και κάνει λόγο για 400 υποθέσεις παραποίησης στη φέτα που βρίσκονται στα συρτάρια στο υπουργείο και… κάθονται, αυτές είναι σοβαρές καταγγελίες για ένα τόσο σημαντικό για τη χώρα μας ΠΟΠ προϊόν».
Ο κ. Καράλης επισήμανε ότι «εμείς υποστήκαμε άσχημο ανταγωνισμό όλα αυτά τα χρόνια από αυτούς τους «συναδέλφους». Εγώ έπρεπε κάθε μέρα να απολογούμαι στον πελάτη μου γιατί έχω τιμή 5 ευρώ και όχι 3,5 όπως εκείνοι. Και όταν ξεσκεπάστηκαν ορισμένοι από αυτούς, αντί να τους κλείσουν, τους αθώωσαν. Και μάλιστα αν ζητήσουν και αποζημίωση για δυσφήμιση, θα τους πληρώσουμε και από πάνω. Αυτή την πραγματικότητα ζούμε. Και είναι αυτοί που καθορίζουν και την τιμή του γάλακτος σήμερα, αφού έχουν τα περιθώρια λόγω νοθείας».

Οι βασικές αγορές
Σε ό,τι αφορά την εξωστρέφεια, παλαιότερα ο τζίρος της Καράλης από το εξωτερικό έφθανε το 95% του συνολικού τζίρου, ωστόσο, πλέον η διοίκηση κρατάει την αναλογία Ελλάδας-διεθνών αγορών στο 50%-50%. «Φροντίζουμε να ενισχύουμε περαιτέρω την παρουσία μας σε υφιστάμενες αγορές όπου στέλνουμε τα προϊόντα μας. Ισχυρή αγορά στην Ευρώπη θεωρείται η γερμανική, ενώ πολύ καλά έχει πάει και η αγορά της Γαλλίας στην οποία η Καράλης έχει διπλασιάσει φέτος τις εξαγωγές της, χάρη σε καλές τοποθετήσεις σε νέες αλυσίδες. Παράλληλα, ισχυρή παρουσία έχουμε σε Καναδά και ΗΠΑ» σημειώνει. Συνολικά η εταιρεία εξάγει το 50% της παραγωγής της, κυρίως σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο και Σουηδία.

Επενδύσεις
Τέλος σχετικά με το επενδυτικό πλάνο της γαλακτοβιομηχανίας, την περασμένη άνοιξη εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο (Ν. 4399/2016) σχέδιο της εταιρείας ύψους 3 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά εκσυγχρονισμό της επιχείρησης επεξεργασίας γάλακτος για την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων (σκληρά τυριά και φέτα).
Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Καράλης, «έχουμε υποβάλει επενδυτικό σχέδιο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 7,5 εκατ. ευρώ Αφορά στην επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων και στην αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού για την παραγωγή και συσκευασία των προϊόντων της».