Σπ. Ριζόπουλος για συνεργασίες στις Περιφερειακές Εκλογές

Συζητώ και με τα τρία κόμματα-αποκλίνω από τη ΝΔ

Περί συνεργασιών μίλησε στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου ο κ. Σπύρος Ριζόπουλος που κλήθηκε να σχολιάσει τα σενάρια που κυκλοφόρησαν το τελευταίο διάστημα περί στήριξης των Οριζόντων Ηπείρου από συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα. Όπως τόνισε, σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο καθώς «συζητήσεις γίνονται και με τα τρία κόμματα».
Αποσαφήνισε όμως ότι από το Νοέμβριο του 2021 στο συνέδριο των Οριζόντων Ηπείρου είχε τεθεί το πλαίσιο συνεργασιών με τα κόμματα στη βάση της αποδοχής εκ μέρους τους του προγράμματος της παράταξης.
«Χρειάζεται ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης. Αυτή τη στιγμή τα πολιτικά κόμματα έχουν προτεραιότητα τις εθνικές εκλογές. Αν προκύψει κάτι επίσημο θα το μάθετε. Είμαστε ένας σοβαρός αυτοδιοικητικός παράγοντας και συνεχίζουμε απρόσκοπτα τη δική μας οργάνωση, οι υποψήφιοι μας είναι περίπου 70, μια αποδοχή που δεν είχαμε στις προηγούμενες εκλογές», είπε ο κ. Ριζόπουλος.
Ερωτηθείς δε αν υπάρχει κάποιο κόμμα με το οποίο βρίσκεται πιο κοντά στην πιθανότητα συνεργασίας απάντησε ότι αυτή τη στιγμή με τη Ν.Δ. υπάρχει μια απόκλιση γιατί στο πολιτικό της σκεπτικό δεν εντάσσει την έννοια των θητειών.
«Είναι δικό της πρόβλημα και πρέπει να το λύσει. Το έχω πει ξεκάθαρα, ότι εφόσον εκλεγώ Περιφερειάρχης και η θητεία μου ανανεωθεί δεν θα παραμείνω στη θέση αυτή για πάνω από δύο θητείες. Αν δεν μπορείς να προσφέρεις ότι επιθυμείς μέσα σε δύο θητείες πρέπει να πηγαίνεις σπίτι σου», κατέληξε.

Εθνική Σύνταξη ομογενών
Ικανοποίηση των ενεργειών για απονομή αυξημένης Εθνικής Σύνταξης στους ομογενείς από την Αλβανία.
Με τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία υπολογίζεται πως διευκολύνονται 15.000 άτομα που είναι ήδη συνταξιούχοι, ενώ δυνητικά ωφελούμενοι θα είναι περίπου 55.000 άτομα που εκτιμάται ότι θα καταστούν συνταξιούχοι μέσα στην επόμενη δεκαετία.
«Μετά την πολιτική πρωτοβουλία του Υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, ήμασταν εδώ και αρκετούς μήνες σε συνεργασία με το δήμαρχο Δρόπολης, Δημήτρη Τόλη και τον Όμηρο Τσάπαλο , διευθυντή επικοινωνίας του ΕΦΚΑ, προκειμένου να διαμορφωθεί η ιστοσελίδα όπου πλέον μπορούν να καταγραφούν τα αιτήματα των ομογενών.
Η εξέλιξη αυτή είναι μια δικαίωση για τους Έλληνες της Αλβανίας που ήταν για χρόνια εγκλωβισμένοι σε ειδικές καταστάσεις και στις δύο χώρες μεταξύ των δύο χωρών και δεν μπορούσαν να λαμβάνουν συντάξεις.
Οι αγώνες μας για τους Έλληνες της Αλβανίας δεν σταματούν εδώ», σημείωσε ο κ. Ριζόπουλος.

Υποβάθμιση του περιβάλλοντος
Στη συνέχεια, ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου αναφέρθηκε στην επιστολή που έστειλε χθες στον υπουργό και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα και Γ. Αμυρά αντίστοιχα, και με την οποία ζητά την άμεση παρέμβασή τους έτσι ώστε ελεγκτές του Υπουργείου να πραγματοποιήσουν αυτοψία στην Τοπική Κοινότητα Ζωτικού του δήμου Δωδώνης μετά τη δικογραφία που σχημάτισε το Αστυνομικό Τμήμα Τύριας της Δ/νσης λατ. Ιωαννίνων, (ΑΒΜ Α 2022-3090) σχετικά με «παράνομη αμμοληψία», προκειμένου να διαπιστώσουν το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής.
Όπως σημείωσε ο κ. Ριζόπουλος, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, μετά από αίτημα του Α.Τ, διενήργησαν αυτοψία η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και το Δασαρχείο Ιωαννίνων.
Στην αυτοψία της Κτηματικής Υπηρεσίας αναφέρεται : «στην εν λόγω περιοχή πραγματοποιείται αμμοληψία από την κοίτη σε έκταση 2.500 τ.μ περίπου, με μήκος άξονα αμμοληψίας 106,00 μέτρα και μέσο πλάτος 23,00 μέτρα, ενώ το βάθος εκσκαφής κυμαίνεται από 2,50 μ: έως και 4,00 μ…». Η παραπάνω αμμοληψία διενεργείται χωρίς άδεια αφού μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία αίτηση στην Υπηρεσία μας μια έκδοση άδειας αμμοληψίας για τη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ λόγω του όγκου της, εγκυμονεί κινδύνους για το περιβάλλον».