Στήριξη ΚΕΔΕ στα Κέντρα Πρόληψης

Έκδοση ψηφίσματος μετά από πρωτοβουλία του Χάρη Δούκα και του Θωμά Μπέγκα

Επιτελούν μέγιστης σημασίας έργο στο θέμα των εξαρτήσεων

Και συνάντηση των εργαζόμενων του Κέντρου Άρτας με τον Χριστόφορο Σιαφάκα

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ προχώρησε ομόφωνα σε έκδοση ψηφίσματος για τα Κέντρα Πρόληψης, ύστερα από πρόταση της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Τώρα» του Χάρη Δούκα και πρωτοβουλίας του δημάρχου Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα.

Ο κ. Μπέγκας είχε επιδιώξει να συζητηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και είχε αναλάβει την πρωτοβουλία έκδοσης ψηφίσματος μετά από συναντήσεις με εργαζόμενους στο Κέντρο Πρόληψης «Σχεδία» και του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος.

Αναλυτικά το ψήφισμα της ΚΕΔΕ έχει ως εξής:
Τα Κέντρα Πρόληψης επιτελούν μέγιστης σημασίας έργο στο θέμα της ενημέρωσης-πρόληψης των εξαρτήσεων. Έχουν υποστηρίξει εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών μας (γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές, νέους κ.α.), συχνά μάλιστα αποτελούν, ιδίως στις μικρές κοινότητες, τη μοναδική υπηρεσία ψυχικής υγείας που θα προστρέξει ο δημότης μας. Τα επιστημονικά προγράμματα που σχεδιάζουν και υλοποιούν, στηρίζονται στην εργαλειοθήκη των Ευρωπαϊκών Προδιαγραφών (ΕυΠρο) ποιότητας στον τομέα της πρόληψης. Η δουλειά τους έχει μνημονευτεί ως πρότυπη και καινοτόμα από το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά. Οι δράσεις τους συνδιαμορφώνονται από τις κατά τόπους ανάγκες των πολιτών/ωφελούμενων τους.

Το τελευταίο διάστημα βλέπουν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για το προσχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας, με τίτλο «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», το οποίο περιλαμβάνει ρυθμίσεις που ουσιαστικά αφήνουν μετέωρα, χωρίς καμία νομοθετική ρήτρα τα Κέντρα Πρόληψης και χωρίς χρηματοδότηση.
Ως εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε δομές που υπηρετούν τις ανάγκες των δημοτών μας.

Εκφράζουμε την συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους των Κέντρων Πρόληψης.
Επιδιώκουμε διάλογο από μηδενική βάση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για τη θεσμική λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, την πάγια και επαρκή χρηματοδότησή τους από την πολιτεία, την τοπική λειτουργία τους και τη συμμετοχική τους διοίκηση, αλλά και τη συνέχιση της «φιλοσοφίας» της Πρόληψης στην Κοινότητα, που έδωσε πρωτοποριακά αποτελέσματα για τη χώρα μας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ζητάμε να παραμείνουν εγκεκριμένοι φορείς για την πρόληψη στον χώρο της ψυχικής υγείας και των εξαρτήσεων, να γίνουν οι απαιτούμενες προσλήψεις, ώστε να καλυφθούν οι πολλές κενές θέσεις προσωπικού και να δημιουργηθούν Κέντρα Πρόληψης εκεί που δεν υπάρχουν.

Συνάντηση με Σιαφάκα
Εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Άρτας την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Δήμαρχο Αρταίων κ. Σιαφάκα Χριστόφορο. Στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Πατήλας Κων/νος και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας-Εθελοντισμού -Κοινωνικών Δομών & ΚΔΑΠ/ ΚΔΑΠ-ΜΕΑ κα Τσώλα Αγγέλα.

Αρχικά έγινε ενημέρωση και συζήτηση για την σύγχρονη φιλοσοφία στην Πρόληψη των εξαρτήσεων, την σημασία του ρόλου της τοπικής κοινότητας και το έργο που επιτελεί το Κέντρο Πρόληψης Άρτας είκοσι επτά (27) χρόνια στη σχολική κοινότητα και στο γενικό πληθυσμό.

Όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούμε ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους, αλλά και ευαισθητοποιώντας και εκπαιδεύοντας ομάδες οι οποίες έρχονται σε επαφή με παιδιά και νέους όπως είναι οι ιερείς, οι αστυνομικοί, οι κοινωνικοί επιστήμονες και άλλοι.
Τα τελευταία χρόνια καθώς τα προβλήματα εντείνονται και οι δείκτες ψυχοκοινωνικής υγείας παρουσιάζονται αυξανόμενοι, καλούμαστε να διαχειριστούμε περισσότερα και πιο σύνθετα αιτήματα.

Τονίστηκε από τους εργαζόμενους ότι στην παρούσα φάση κατά την οποία σαν επιστήμονες, εργαζόμενοι -λειτουργοί στην Πρόληψη εντείνουμε τις προσπάθειές μας, έχει διαρρεύσει το νομοσχέδιο με τον τίτλο «Ολοκλήρωση Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» που προβλέπει με το άρθρο 46 το κλείσιμο των Κ.Π., χωρίς καμία διασφάλιση για το προσωπικό τους, καταργεί το άρθρο 61 του ισχύοντος νόμου 3459/2006, που διασφαλίζει την πάγια και τακτική χρηματοδότησή τους από το Κράτος και καταργεί το άρθρο 60 παράγραφος 4, του ισχύοντος νόμου 4139/2013, σύμφωνα με το οποίο τα Κέντρα Πρόληψης ανήκουν στους εγκεκριμένους Φορείς Πρόληψης.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο:
1. Κλείνει αναίτια και χωρίς καμία εξήγηση και αιτιολόγηση, μετά από τρεις δεκαετίες λειτουργίας, τα 75 Κέντρα Πρόληψης της χώρας, με ότι αυτό σημαίνει για τους εργαζόμενους και τους ωφελούμενους.
2. Αφήνει μετέωρη την Πρόληψη των εξαρτήσεων, χωρίς να διευκρινίζει ποιος και με ποιον τρόπο θα την ασκεί στο νέο φορέα, αφού τα Κ.Π. δε θα συνιστούν πλέον τους εγκεκριμένους φορείς.
3. Επιφέρει τεράστιο πλήγμα στη σχολική και ευρύτερη κοινότητα, στερώντας καίριας σημασίας υπηρεσίες, σε μια περίοδο μάλιστα που οι δείκτες ψυχοκοινωνικής υγείας εμφανίζονται επιβαρυμένοι.
4. Προχωρά σε απόφαση διακοπής της χρηματοδότησης, παραβλέποντας: α) ότι το ίδιο το κράτος επί τρεις δεκαετίες έχει επενδύσει πόρους στα Κέντρα Πρόληψης, ώστε να παρέχονται από εκπαιδευμένο και έμπειρο επιστημονικό προσωπικό καινοτόμες υπηρεσίες και β) ότι τα Κ.Π. αποτελούν ένα δίκτυο που ανήκει στις τοπικές κοινότητες, στρατηγική που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (1986) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (1997) προτείνουν ως την καλύτερη πρακτική.
5. Αποκαλύπτει μια απαξιωτική στάση, καθώς το Νομοσχέδιο έρχεται, χωρίς να ερωτηθούν οι ειδικοί επιστήμονες που δουλεύουν χρόνια στο πεδίο, δίχως καμία προηγούμενη επίσημη πληροφόρηση, πόσο δε μάλλον διαβούλευση.

Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους και τους προβληματισμούς τους και ζήτησαν τη στήριξη της δημοτικής αρχής στην προσπάθεια να συνεχιστεί η λειτουργία των 75 Κέντρων Πρόληψης που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, ώστε να προσφέρουν απρόσκοπτα τις υπηρεσίες τους μέσα από ένα ισχυρά κατοχυρωμένο θεσμικό πλαίσιο.