Σταματήστε να αφήνετε αναμμένα τα φώτα του μπαλκονιού όταν φεύγετε για διακοπές

Μια βόλτα να κάνετε στους δρόμους της, άδειας πια, Αθήνας αυτές τις ημέρες και δη πριν ξημερώσει, θα διαπιστώσετε πως είναι πολλά τα μπαλκόνια διαμερισμάτων στα οποία τα φώτα είναι αναμμένα.
Εύλογα σκέφτεστε πώς μπορεί αυτό να λειτουργεί ως αποτρεπτικό μέτρο για τυχόν παραβίαση της οικείας μας.

Στην πραγματικότητα, είναι ένας από τους τρόπους να καταλάβουν πιθανοί εισβολείς πως το σπίτι είναι ακατοίκητο.
Δεν υπάρχουν σαφείς επιστημονικές αποδείξεις ότι ο φωτισμός εξωτερικού χώρου αποτρέπει τα εγκλήματα. Ενδεχομένως να μας κάνει να νιώθουμε πιο ασφαλείς, αλλά δεν έχει αποδειχθεί πως όντως μας κάνει πιο ασφαλείς. Αυτό ισχύει και για το φωτισμό των δρόμων των πόλεων, όταν ο φωτισμός είναι πολύ έντονος.
Τα αναμμένα φώτα στο μπαλκόνι, ως αποτρεπτικό παράγοντα δεν είναι κάτι άλλο από ένας μύθος που ‘τακτοποιεί’ την ανθρώπινη ψυχολογία (είναι από τις απλές λύσεις που μας κάνουν να αισθανόμαστε ασφαλείς), αλλά δεν έχει πρακτική έννοια.

Είναι κάτι ανάλογο με την σκέψη πως αν έχουμε όλα τα φώτα κλειστά και τα παντζούρια κατεβασμένα παντού, είναι σαν να ‘φωνάζουμε’ ότι λείπουμε.

Τουναντίον, όταν τα φώτα είναι συνεχώς αναμμένα (και τις πρωινές ώρες) και δη για ημέρες, υποδηλώνουν πως το σπίτι είναι άδειο. Σε κάποιες περιπτώσεις, όταν σε τζάμια δεν υπάρχουν κλειστά παντζούρια (ή κουρτίνες/στόρια), τα έντονα φώτα στον εξωτερικό χώρο φωτίζουν και το εσωτερικό του σπιτιού. Έτσι οι επιτήδειοι μπορούν να καταλάβουν αν υπάρχει κίνηση.
(ΠΗΓΗ: news247.gr)