Στα όρια το Νοσοκομείο

Αναμένεται μεγαλύτερη αύξηση των μολύνσεων από Covid στην Άρτα

Επίσκεψη Όλγας Γεροβασίλη και Χρήστου Γκόκα-συνάντηση με Διοίκηση, εργαζομένους

Γιατροί ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες-Στις 19 οι κενές οργανικές θέσεις για Ιατρικό προσωπικό

Διαμαρτύρεται ο Σύλλογος Εργαζομένων για τη μεταφορά ηλικιωμένων από τα Γιάννενα

Ενώ για μια ακόμη ημέρα τα κρούσματα κορωνοϊού εμφανίζονται να παραμένουν σε ανησυχητικό επίπεδο, η επίσκεψη στο Νοσοκομείο των βουλευτών Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγας Γεροβασίλη και ΚΙΝΑΛ Χρήστου Γκόκα, αναδεικνύουν τα προβλήματα που υπάρχουν καθώς οι αντοχές του συστήματος βρίσκονται στα όρια, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν από τον Σύλλογο Εργαζομένων.
Όπως αναδεικνύεται από τις επισκέψεις των βουλευτών, επιβεβαιώνεται πλήρως και το χθεσινό ρεπορτάζ της ΗΧΩ, ότι δηλαδή η αύξηση του αριθμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή, προέρχεται από διασπορά στον πληθυσμό και όχι από συρροές.

Στις συναντήσεις των δύο βουλευτών με τον Διοικητή του Νοσοκομείου, τέθηκαν και η πλήρωση των οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό, αν και όπως παρατήρησε ο διοικητής Ευάγγελος Ντάκουλας, παρότι υπάρχουν κενές θέσεις επικουρικών, δεν υπάρχει διαθεσιμότητα.
Εν τω μεταξύ, μακραίνει η λίστα με τους νεκρούς από κορωνοϊό στη χώρα, την ίδια ώρα που τα νέα κρούσματα τη Δευτέρα έχουν φτάσει στα 1490. Αναλυτικότερα, από τα 1.463 εγχώρια κρούσματα, η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, έχει ως εξής:

– 25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 2 επιπλέον εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
– 390 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 12 συνδέονται με γνωστές συρροές
– 413 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 12 συνδέονται με γνωστές συρροές
Σε ότι αφορά την Ήπειρο:
•7 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
• 8 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
•8 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
•2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

Όλγα Γεροβασίλη: Η μόνη λύση μαζικές προσλήψεις
Πιο αναλυτικά, το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας επισκέφθηκε το πρωί της Δευτέρας, 11 Νοεμβρίου 2020, η Όλγα Γεροβασίλη, βουλευτής Άρτας και γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, συνοδευόμενη από τον πρ. βουλευτή Άρτας, Βασίλη Τσίρκα, όπου πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εργαζομένων και με τον διοικητή του Νοσοκομείου, Ευάγγελο Ντάκουλα.
Το προσωπικό του Νοσοκομείου περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο, η οποία έχει γίνει οριακή, μετά και την αιφνιδιαστική και χωρίς καμιά προετοιμασία διακομιδή των ασθενών από το ιδιωτικό γηροκομείο των Ιωαννίνων, καθώς υπάρχουν οχτώ γιατροί, εκ των οποίων οι δύο ανήκουν σε ευπαθή ομάδα, Πνευμονολόγοι και Παθολόγοι, οι οποίοι πρέπει να νοσηλεύσουν και ασθενείς με Covid, αλλά και πνευμονολογικά και παθολογικά περιστατικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου και των εφημεριών.

Την ίδια στιγμή, παρά την πανδημία, ο προϋπολογισμός παραμένει ίδιος με την προ πανδημία περίοδο και απαιτείται άμεση αύξηση της χρηματοδότησης. Χαρακτηριστικό είναι ότι, ενώ υπάρχει αξιόπιστο μηχάνημα για τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ Covid, υπάρχει πρόβλημα με την προμήθεια των αντιδραστηρίων που είναι απαραίτητα για τα τεστ.
Οι εργαζόμενοι του ΓΝΑ τόνισαν ότι, ακόμη και τώρα, μετά από 8 μήνες, δεν υπάρχει κανένα πλάνο διαχείρισης είτε σε κεντρικό είτε σε περιφερειακό επίπεδο και έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επόμενες μέρες, καθώς αναμένεται μεγαλύτερη αύξηση των μολύνσεων από Covid, μιας και η αύξηση του αριθμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή, προέρχεται από διασπορά στον πληθυσμό και όχι από συρροές.

Η Όλγα Γεροβασίλη επεσήμανε πως, εάν το Μάρτιο υπήρξε αιφνιδιασμός, τώρα πλέον δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για την κυβερνητική αδράνεια που αγγίζει τα όρια της εγκληματικής αμέλειας. Όλοι οι ειδικοί προειδοποιούσαν για το δεύτερο κύμα που έρχεται ισχυρότερο το φθινόπωρο, αλλά η κυβέρνηση, αντί να αξιοποιήσει το χρονικό περιθώριο που της δόθηκε, αντί να θωρακίσει το σύστημα υγείας όπως όφειλε, αντί να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών και να αυξήσει τη χρηματοδότηση, αντί για μαζικούς προληπτικούς ελέγχους στον πληθυσμό και την παροχή της δυνατότητας δωρεάν τεστ στους πολίτες, επιδείνωσε την κατάσταση με αλλοπρόσαλλες αποφάσεις και παλινωδίες. Με το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, με την αύξηση της χωρητικότητας στα πλοία, τη μείωση των δρομολογίων των μέσων μαζικής μεταφοράς, το μη ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τις υποδείξεις των επιστημόνων. Βρισκόμαστε στην τωρινή κατάσταση, δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Γεροβασίλη, επειδή «η κυβέρνηση έκατσε στο ροζ συννεφάκι της αυταρέσκειας και αυτοθαυμασμού».

Σημείωσε δε, ότι, για να διαχειριστεί κανείς σωστά μια κατάσταση, πρέπει να γνωρίζει τις παραμέτρους της. Είναι καθοριστικής σημασίας, τόνισε, να γίνονται μαζικοί έλεγχοι σε στατιστικά δείγματα του πληθυσμού κάθε περιοχής, ώστε να γνωρίζουμε την υγειονομική της εικόνα και να υπάρχει σχεδιασμός για την αντιμετώπιση ανάλογα με τα ευρήματα. Μέχρι στιγμής, ούτε αυτό δεν συμβαίνει, βαδίζουν στα τυφλά.
Στη συνέχεια, ακολούθησε συνάντηση με τον διοικητή του Νοσοκομείου, Ευάγγελο Ντάκουλα, στη διάρκειας της οποίας επιβεβαιώθηκε το μείζον πρόβλημα υποστελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό. Παρότι υπάρχουν κενές θέσεις επικουρικών, δεν υπάρχει διαθεσιμότητα, παρατήρησε ο διοικητής.

Η μόνη λύση είναι να γίνει πράξη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών και η μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού, ώστε να υπάρχει το κίνητρο της μονιμότητας, αντέτεινε η βουλευτής Άρτας, ώστε να ενισχυθούν τα νοσοκομεία. Αν ασθενήσει ένας γιατρός της Παθολογικής ή της Πνευμονολογικής, θα καταρρεύσει το Νοσοκομείο της Άρτας, υπογράμμισε.
Ολοκληρώνοντας τη συνάντηση, η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε ότι θα συνεχίσει να είναι αρωγός σε κάθε διεκδίκηση στην κατεύθυνση της στήριξης του Νοσοκομείου και της προάσπισης της δημόσιας υγείας, αλλά θα ασκεί και αυστηρή κριτική, όπου διαπιστώνονται λάθη και παραλείψεις.
«Ο καθένας οφείλει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του στο βαθμό που του αναλογεί. Ως βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βάλω και πλάτη, θα συμβάλλω με προτάσεις, αλλά θα ασκήσω και κριτική και πίεση. Αναρωτιέμαι εάν και η συμπολίτευση δείχνει την ίδια υπευθυνότητα», υπογράμμισε η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Χρήστος Γκόκας: η λειτουργία του ΕΣΥ αδιαπραγμάτευτη
Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, επισκέφθηκε την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020, το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, και ενημερώθηκε από τη Διοίκηση και τους εργαζομένους για τα προβλήματα που υπάρχουν και δυσκολεύουν την εύρυθμη λειτουργία του, δεδομένου ότι εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή και πέραν των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.
Ενημερώθηκε αναλυτικά από τον Διοικητή του Νοσοκομείου, κ. Ευάγγελο Ντάκουλα, για την κατάσταση που αφορά στο προσωπικό, τις 19 κενές οργανικές θέσεις για Ιατρικό προσωπικό, την κάλυψη κάποιων κενών από Επικουρικούς γιατρούς αλλά και για άγονες προκηρύξεις θέσεων επικουρικών και μόνιμων γιατρών, και για προκηρύξεις που είναι σε εξέλιξη. Όπως και για την κατάσταση στο Νοσηλευτικό προσωπικό, που δεν επαρκεί, ενώ μεγάλο μέρος αυτού βρίσκεται κοντά στο όριο της συνταξιοδότησης, αλλά και για τις ανάγκες για ενίσχυση των υπηρεσιών του Νοσοκομείου με προσωπικό από άλλες μονάδες υγείας της περιοχής.

Ο κ. Ντάκουλας ενημέρωσε επίσης τον κ. Γκόκα, για τη μεταφορά ασθενών με covid-19 από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, με αποτέλεσμα να καλυφθούν οι 4 κλίνες ΜΕΘ-covid-19 και οι περισσότερες από την πτέρυγα ήπιων συμπτωμάτων, πτέρυγες που πρόσφατα διαμορφώθηκαν.
Παράλληλα έγινε αναλυτική ενημέρωση για τις ανάγκες σε ιατροτεχνικό εξοπλισμό,και για τις ανάγκες της συντήρησης του κτιρίου αλλά και της Ενεργειακής Αναβάθμισής του.
Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι, αναφέρθηκαν επίσης στο σοβαρό πρόβλημα των ελλείψεων σε Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και στην έλλειψη χρηματοδότησης για προμήθεια υγειονομικού υλικού, και μέσων ατομικής προστασίας, ιδιαίτερα με τις νέες ανάγκες λόγω της πανδημίας .
Τόνισαν ιδιαίτερα την έλλειψη επαρκούς προετοιμασίας από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας. Ένα κενό που προσπάθησαν να καλύψουν οι ίδιοι σε συνεργασία με τη Διοίκηση.
Επισήμαναν στον κ. Γκόκα την αδράνεια και την αναστολή κάθε σχεδιασμού τους προηγούμενους μήνες, με αποτέλεσμα την ξαφνική υποδοχή ασθενών με covid-19 από τα Γιάννενα, χωρίς προετοιμασία, και μάλιστα από ένα Noσοκομείο Αναφοράς σε ένα Νοσοκομείο μη Αναφοράς, με προβλήματα που έχουν γίνει ευρύτερα γνωστά από την ανακοίνωση του Συλλόγου τους για τις νοσηλείες covid-19.

Έντονος επίσης είναι ο προβληματισμός τους για τη διαδικασία ιχνηλάτησης, τις αρμόδιες υπηρεσίες για αυτή,ενώ τα ερωτήματα προς την 6η ΥΠΕ αφορούν στη διακομιδή ασθενών και στην ευθύνη για αυτή, στην τήρηση των υγειονομικών πρωτόκολλων και τους κινδύνους για τη διασπορά του κορωνοϊού στο προσωπικό.
Ο κ. Γκόκας ευχαρίστησε τόσο τον κ. Διοικητή, όσο και τους εκπροσώπους των Εργαζομένων για τη συζήτηση μαζί τους και την αναλυτική ενημέρωση που είχε και κατά τις συναντήσεις αυτές, αλλά και στη συνέχεια , μεταξύ των άλλων,δήλωσε:
“Προβλήματα στο χώρο της Υγείας υπήρχαν. Επιδεινώθηκαν με την εμφάνιση της πανδημίας, που ανέδειξε το βασικό ρόλο και την αξία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που κάποιοι είχαν παραμελήσει τα τελευταία χρόνια της προηγούμενης Κυβέρνησης ΣΎΡΙΖΑ και κάποιοι προσπάθησαν να υποβαθμίσουν, αποδυναμώνοντας το στην πράξη με την παρούσα Κυβέρνηση της ΝΔ.

Η αναγκαιότητα του Ε.Σ.Υ για την Παράταξή μας, που ίδρυσε και λειτούργησε το σύστημα αυτό, είναι δεδομένη και η λειτουργία του αδιαπραγμάτευτη. Από την αρχή της πανδημίας, καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. Για προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Για αύξηση των κλινών ΜΕΘ.
Για πολλά και δωρεάν τεστ, ένταξη της πρωτοβάθμιας υγείας στη διαδικασία αντιμετώπισης της πανδημίας και για τα απαραίτητα μέσα προστασίας και υγειονομικό υλικό στα Νοσοκομεία. Για την ένταξη του Ιδιωτικού Τομέα στο σύστημα διαχείρισης της πανδημίας.
Η αδράνεια και ο εφησυχασμός και η λογική βλέποντας και κάνοντας βρήκε το Σύστημα Υγείας, να μην είναι προετοιμασμένο στο βαθμό που θα έπρεπε, για το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες της Κυβέρνησης.
Στο Νοσοκομείο Άρτας οι προσπάθειες των Εργαζομένων και οι πρωτοβουλίες της Διοίκησης δεν αρκούν.

Υπάρχουν ελλείψεις, χαρακτηριστικό παράδειγμα στις ειδικότητες Πνευμονολόγου- Παθολόγου, αλλά και σε άλλες ειδικότητες γιατρών, ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό, ανάγκη αξιοποίησης του προσωπικού που υπηρετεί σε άλλες τοπικές δομές υγείας(Κέντρα Υγείας, ΠΕΔΥ κτλ).
Επιπλέον, το Νοσοκομείο Άρτας καλείται να διαχειριστεί τη νοσηλεία ασθενών covid-19, χωρίς ένα έγκαιρα προετοιμασμένο περιφερειακό σχεδιασμό. Και αυτό πρέπει να επιλυθεί άμεσα.
Από την πλευρά μας, ως Κίνημα Αλλαγής, έχουμε παρουσιάσει πρόσφατα ολοκληρωμένη πρόταση για την αναβάθμιση του Ε.Σ.Υ. Ενώ έχουμε κατ’ επανάληψη επαναφέρει τις Τροπολογίες, για την ένταξη των Εργαζομένων στο χώρο της Υγείας, στο ΕΚΑΒ,στις κοινωνικές δομές και στον τομέα καθαριότητας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, καθώς και για την καταβολή έκτακτου επιδόματος σε όσους όλο αυτό το διάστημα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και δίνουν τον αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Όπως επίσης καταθέσαμε Τροπολογία για την αυτοτελή φορολόγηση των αμοιβών από εφημερίες. Στηρίζουμε το Ε.Σ.Υ στην πράξη.”

Παράλληλα, ο κ. Γκόκας υπέβαλε αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Β. Κικίλια, με βάση της Ανακοίνωση του Συλλόγου των Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας, και με δεδομένη την ενημέρωση που είχε κατά την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο, και καλεί τον κ. Υπουργό να εξετάσει με προσοχή όλα τα στοιχεία που παρατίθενται, να απαντήσει σχετικά σε αυτά, και να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες για την επίλυση των προβλημάτων και τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του Νοσοκομείου Άρτας.
Τέλος, ο κ. Γκόκας δηλώνει ότι στηρίζει και θα είναι δίπλα στις ανάγκες του Νοσοκομείου, και στα πλαίσια των Κοινοβουλευτικών Διαδικασιών θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις του.

Δήλωση του Βασίλη Τσίρκα* με αφορμή την επίσκεψη στο Νοσοκομείο Άρτας 
Το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας επισκεφτήκαμε με την Όλγα Γεροβασίλη και συναντηθήκαμε με τους εργαζόμενους και τον διοικητή του νοσοκομείου σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τη χώρα και την υγειονομική κατάσταση στην περιοχή μας. Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας και την συμπαράστασή μας στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και σε όλους τους εργαζόμενους και τονίσαμε ότι θα είμαστε αρωγοί σε κάθε διεκδίκηση στην κατεύθυνση της στήριξης του Νοσοκομείου και της προάσπισης της δημόσιας υγείας, αλλά θα ασκούμε και αυστηρή κριτική, όπου διαπιστώνονται λάθη και παραλείψεις.
Οι εργαζόμενοι του ΓΝΑ που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης τόνισαν ότι, ακόμη και τώρα, μετά από 8 μήνες, δεν υπάρχει κανένα πλάνο διαχείρισης είτε σε κεντρικό είτε σε περιφερειακό επίπεδο και έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επόμενες μέρες, καθώς αναμένεται μεγαλύτερη αύξηση των μολύνσεων από Covid.

Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια δραματική κατάσταση. Ωστόσο, η κατάσταση αυτή δεν ήταν αναπόφευκτη. Η ασφυξία του συστήματος υγείας, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εγκληματική αδράνεια, στον εγκληματικό εφησυχασμό του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης.
Το δεύτερο lockdown αποτελεί απόδειξη και ομολογία της αποτυχίας της κυβέρνησης στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Η κυβέρνηση είχε έξι ολόκληρους μήνες για να ενισχύσει τη δημόσια Υγεία. Αντί, όμως, να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία και να προετοιμάσει την άμυνα της χώρας, επέλεξε να θριαμβολογεί και να εκπέμπει μηνύματα εφησυχασμού στην κοινωνία.
Δεν προσέλαβε μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία.
Δεν μερίμνησε για την επαρκή προσθήκη νέων ΜΕΘ στο ΕΣΥ.

Δεν προχώρησε στη μαζική συνταγογράφηση δωρεάν τεστ για όλους τους πολίτες.
Καλούμε έστω και την τελευταία στιγμή την κυβέρνηση να εκπονήσει ένα εξάμηνο σχέδιο για τη στήριξη της δημόσιας υγείας, να καλυφθούν οι ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών, να εξασφαλίσει μονάδες εντατικής θεραπείας, να σχεδιάσει μια ενιαία στρατηγική σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Η κοινωνία αγωνιά για τις επιπτώσεις της πανδημίας τόσο σε υγειονομικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Μοναδική μας έγνοια αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι η ανθρώπινη ζωή και η ζωή με αξιοπρέπεια. Μοναδικά μας όπλα η αλληλεγγύη, η συλλογική ευθύνη και η διεκδίκηση.
-Ο Βασίλης Τσίρκας,είναι πρώην βουλευτής Άρτας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Άρτας