
Στα ύψη οι τιμές των κρεάτων λόγω πανώλης και ευλογιάς
Στα 25 ευρώ πάει το μοσχάρι, 20% πάνω το αρνί
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι κτηνοτρόφοι εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής, λόγω ασθενειών (ευλογιά, πανώλη). Την ίδια ώρα η έλλειψη στήριξης της εγχώριας κτηνοτροφίας (η ντόπια παραγωγή καλύπτει μόλις το 10% των αναγκών), οδηγούν τους κτηνοτρόφους σε μείωση της παραγωγής, ενώ το κρέας απο εδώ και στα εξής συγκαταλέγεται στα είδη delicatessen για τα ελληνικά νοικοκυριά αφού πλέον η τιμή του είναι απαγορευτική!
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η τιμή του αιγοπρόβειου έχει αυξηθεί περίπου 20% σε σχέση με πέρσι, καθώς η μαζική θανάτωση 350.000 αιγοπροβάτων λόγω πανώλης (πέρυσι) και ευλογιάς (φέτος) έχει περιορίσει σημαντικά την προσφορά.
Έτσι λοιπόν, τα φρέσκα κρέατα παρουσιάζουν αύξηση των τιμών τους τον τελευταίο μηνακατα 10,08%. Ειδικότερα το αρνί, το κατσίκι και το μοσχάρι παρουσιάζουν τις σημαντικότερες αυξήσεις, ενώ το χοιρινό επηρεάζεται λιγότερο από την κρίση προσφοράς αφού πωλείται προς 8 ευρώ/κιλό.
Συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή, το κόστος για αρνί ή κατσίκι κυμαίνεται από 15 έως 17 ευρώ το κιλό. Η κατάσταση αναμένεται να επιβαρυνθεί περαιτέρω, αφού σφαγεία στη Θεσσαλία και τον Έβρο παραμένουν κλειστά λόγω της ευλογιάς.
Το τελευταίο μήνα, το μοσχαρίσιο κρέας έχει αυξηθεί κατά 10% – 15% και περίπου 20% σε σύγκριση με πέρσι. Οι τιμές στα κρεοπωλεία και τα σούπερ μάρκετ κυμαίνονται πλέον από 17 έως 20 ευρώ το κιλό. Το μοσχαράκι γάλακτος… φθάνει και τα 25€ το κιλό! Οι ειδικές «κοπές» τώρα πωλούνται πάνω από 30ευρώ/ κιλό , το ίδιο και οι γιαπωνέζικες μπριζόλες wagyu, με περιεκτικότητα λίπους 70%. Μάλιστα σύμφωνα με εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς τους επόμενους μήνες για το απλό μοσχάρι δεν αποκλείεται η τιμη να πετάξει στα 25 ευρώ / κιλό.
Όσο για το κοτόπουλο η αύξηση της τιμής του το τελευταίο μήνα φθάνει 35%!Δηλαδή ένα ολόκληρο κοτόπουλο, κοστίζει 2,89 -2,99 ευρώ/κιλό, όταν πριν τρία χρόνια η τιμή του ήταν κάτω από τα 2 ευρώ/κιλό.