Στην Άρτα η Γιάννα Αγγελοπούλου

Υποδοχή την Τετάρτη «εν χορδαίς και οργάνοις»

Εν αναμονή για τις εκδηλώσεις που θα ανακοινωθούν

Που θα πάει, ποιους θα δεί

Διήμερη περιοδεία που πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021, έρχεται ξανά στην Ήπειρο. Πιο συγκεκριμένα η Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη θα βρεθεί την Τρίτη στην Πρέβεζα και την Τετάρτη στην Άρτα, όπου θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και τοπικών φορέων. Στις συναντήσεις αυτές θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν οι προτάσεις για τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 και την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον Οθωμανικό ζυγό.

Η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, λοιπόν, θα επισκεφτεί την Άρτα στις 7 Οκτωβρίου 2020 για τον σχεδιασμό του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει ξενάγηση σε μνημεία της πόλης, αλλά και συνάντηση με τους 4 Δημάρχους του Νομού μας, τον Χρήστο Τσιρογιάννη Δήμαρχο Αρταίων, την Ροζίνα Βαβέτση, Δήμαρχο Ν. Σκουφά, τον Περικλή Μίγδο Δήμαρχο Γ. Καραϊσκάκη και τον Δήμαρχο Χρήστο Χασιάκο, Δήμαρχο Κ. Τζουμέρκων.
Να σημειωθεί πως προ καιρού, υπήρξε δημόσια κοινή διαμαρτυρία των 4 δημάρχων του νομού Άρτας για το γεγονός ότι κα Δασκαλάκη είχε επισκεφθεί τέλη Ιουλίου τα Ιωάννινα, χωρίς να επισκεφθεί άλλες περιοχές της Ηπείρου, πράγμα που θεωρήθηκε ως «αγνόηση» περιοχών της Ηπείρου, όπου διαδραματίστηκαν σπουδαία γεγονότα.

Στην επιστολή διαμαρτυρίας των δημάρχων του Νομού Άρτας, αναφέρονταν τα εξής:«Με μεγάλη μας λύπη πληροφορηθήκαμε από τα Μ.Μ.Ε ότι η Πρόεδρος της Επιτροπής « Ελλάδα 2021» , κ. Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, πραγματοποίησε επίσκεψη στα Ιωάννινα, αγνοώντας τις όμορες περιοχές στις οποίες διαδραματίστηκαν σπουδαία γεγονότα και μεγαλούργησαν τεράστιες προσωπικότητες. Είναι πραγματικά άξιο απορίας το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκαν και δεν έλαβαν επίσημη πρόσκληση οι Δήμαρχοι του Νομού Άρτας. Σημειώστε ότι Ήπειρος δεν είναι μόνο τα Ιωάννινα. Αξιοσημείωτη κι αξιοθαύμαστη ιστορία έχει και ο Νομός Άρτας με τους τέσσερις Δήμους της. Απλά να αναφέρουμε ενδεικτικά και να θυμίσουμε ορισμένα γεγονότα:

-Στην Άρτα έγινε η σπουδαία μάχη της Άρτας τον Νοέμβριο του 1821, για την οποία ο Δήμος Αρταίων ετοιμάζει και δράσεις.
-Στον Δήμο Νικολάου Σκουφά, διεξήχθη η μάχη του Πέτα στην οποία θυσιάστηκαν οι Φιλέλληνες, κάτι που αποτελεί μέγιστη μορφή διεθνούς αλληλεγγύης.
-Επίσης, από το Κομπότι καταγόταν ο Νικόλαος Σκουφάς, ιδρυτικό μέλος της Φιλικής Εταιρείας, όπως και ο Γεροστάθης, γνωστός για τη συμβολή του στον Αγώνα κατά των οθωμανών.

-Στον Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη, στο χωριό Σκουληκαριά, γεννήθηκε ο Αρχιστράτηγος της Ελληνικής Επανάστασης, Γεωργίος Καραϊσκάκης.
-Σε αυτή την περιοχή σημειώθηκε και το Ολοκαύτωμα των Σουλιωτών στην Ιστορική Μονή Σέλτσου (στις Πηγές, ιστορική έδρα του Δήμου), ενώ σε αυτό τον Δήμο, έδρασαν και τα επαναστατικά κινήματα των Ραδοβυζίων εναντίον της Τουρκοκρατίας.
-Στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων έγινε η κήρυξη της Επανάστασης του 1821 και συγκεκριμένα στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Βουργαρελίου ενώ εκεί έγινε και η μάχη του Βουργαρελίου του 1821, στην οποία συμμετείχαν εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και ο Μάρκος Μπότσαρης.
-Επίσης, στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων διεξήχθησαν δύο ακόμη πολύ σημαντικές μάχες με νικηφόρα έκβαση. Η μάχη στο Σταυρό Θεοδωριάνων, και η μάχη στη Γέφυρα της Πλάκας».

Το πρόγραμμα
Μεθαύριο, οι 4 Δήμαρχοι της Άρτας υποδέχονται την πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι ανακοινώσεις για τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στην περιοχή μας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ

Το αναλυτικό πρόγραμμα επίσκεψης της Προέδρου της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” κ. Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη στην Άρτα την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020 είναι :
– 12:00: Υποδοχή στο Δημαρχείο Άρτας & Συνάντηση με τέσσερεις Δημάρχους του Νομού Άρτας
– 13:00: Επίσκεψη στην Παρηγορήτισσα
– 13:10: Επίσκεψη στο Ιστορικό Μουσείο «Σκουφά» & Κέρασμα
– 13:40: Διαδρομή πεζή στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης
– 14:00: Άφιξη στο Γεφύρι της Άρτας
– 14:15: Κενό 20’
– 14:45: Επιστροφή στο Δημαρχείο Συνάντηση – συζήτηση με θεσμικούς, φορείς στην αίθουσα ΔΣ. Δηλώσεις στα ΜΜΕ
– 16:00: Αποχαιρετισμός