Στην Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων Και Υποδομών ο Γιώργος Στύλιος

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε με τον Γιώργο Στύλιο τον πρώην Υφυπουργό και Βουλευτή Άρτας παρουσία των διευθυντών των Υπηρεσιών Διαχείρισης, στην Γενικη Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων Και Υποδομών.
Στην τεχνική σύσκεψη που ακολούθησε έγινε συζήτηση για τον προγραμματισμό των προκηρύξεων του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 και την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Γ. Στύλιου, τονίσθηκε το επιτακτικό πρόβλημα άρδευσης που αντιμετωπίζουν οι παραγωγικές καλλιέργειες της Αρτας, αφού ο αγροτικός νομός υποφέρει από τη μη κανονική λειτουργία των αρδευτικών δικτύων. Οι ανάγκες σε νερό άρδευσης αποτελούν ένα από τα μόνιμα προβλήματα, τόσο στην ορεινή και ημιορεινή περιοχή, όσο και στην πεδινή και παραλιακή περιοχή, με κυρίαρχο πρόβλημα αυτό της άρδευσης της πεδιάδας της Άρτας, όπου απαντάται εκτεταμένη υφαλμύρωση αλλά και την πληθώρα δημοτικών και ιδιωτικών γεωτρήσεων που υφίστανται.

Το φράγμα Κομποτίου με το συνοδό δίκτυο μεταφοράς θα αποτελέσει μία μακροχρόνια και αξιόπιστη υποδομή, η οποία θα απαλλάξει την περιοχή από την συνεχή πίεση για κατασκευή μικρών αρδευτικών δικτύων και την συνέχιση της υπεράντλησης του υδροφόρου ορίζοντα από την λειτουργία των γεωτρήσεων. Εχει συνολικού όγκου 16,315.000 m3 και υδροδοτούμενου από αυτό αρδευτικού δικτύου αρδεύσιμης εκτάσεως 29.900 στρεμμάτων, με τα απαραίτητα συνοδά τους έργα.

Σημειώνεται ότι η κατασκευή του φράγματος και των συνοδών αυτού έργων θα γίνει στην περιοχή του Κομποτίου (Π.Ε. Άρτας), ενώ από τα 29.900 στρέμματα (29,9 km2) αρδευόμενης έκτασης , εντός των διοικητικών ορίων της Π.Ε. Αιτ/νίας βρίσκεται αρδευόμενη έκταση περίπου 1.000 στρεμματα ( 1 km2), βόρεια του Μενιδίου (Π.Ε. Αιτ/νίας).

Στόχος η ολοκλήρωση ενός αναπτυξιακού, βιώσιμου, ευφυούς, ασφαλούς, πλήρους και λειτουργικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και των Ελλήνων αγροτών.