Στην Καλαμιά η νέα χωροθέτηση για το Επιχειρηματικό Πάρκο

Ομόφωνα από το Επιμελητήριο η απόφαση για αλλαγή θέσης

Από τα Κρικούκια στη Καλαμιά, ήταν η απόφαση από το Επιμελητήριο Άρτας, μετά την πρόταση του Δημάρχου Αρταίων για την αλλαγή της θέσης εγκατάστασης του ΕΠΙΧΠΑ, η δημιουργία του οποίου αποτελεί αίτημα ετών τόσο του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής, αλλά και γενικότερα της κοινωνίας, καθώς θεωρείται οτι θα υπάρξουν ευκαιρίες και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Ένα από τα σημαντικά θέματα της περιοχής, που χρόνια βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι και το Επιχειρηματικό Πάρκο, το οποίο πριν αρκετά χρόνια αποφασίστηκε η χωροθέτηση του στη θέση Κρικούκια Αμμοτόπου και την προσπάθεια για την κατασκευή ανέλαβαν από κοινού ο Δήμος Αρταίων, η Περιφέρεια Ηπείρου και το Επιμελητήριο Άρτας, χωρίς όμως να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.
Να σημειωθεί πως πρόκειται για μια περιοχή που επιλέχθηκε εξ ανάγκης, αφού σε άλλες καλύτερες (Καλαμιά, Ρόκκα) υπήρχαν τότε που συζητούνταν αντιδράσεις από του κατοίκους. Όμως ο Δήμος Αρταίων, και ο Δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης, προκειμένου να υπάρξει υλοποίηση του σχεδίου, αποφάσισε να αναθέσει σε μελετητές να επανεξετάσουν το θέμα του ΕΠΙΧΠΑ κάτω από τα νέα δεδομένα.

Εδώ και καιρό παραδόθηκε η μελέτη που αξιολογούσε τα υπέρ και τα κατά των τριών περιοχών που βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων για την επιλογή τους ως έδρα του ΕΠΙΧΠΑ και που ήταν τα Κρικούκια, Καλαμιά, Ρόκκα. Όταν ερωτήθηκε ο Δήμαρχος Αρταίων από την ΗΧΩ, ποιος θα αποφασίσει για τη χωροθέτηση του Πάρκου, ο Χρήστος Τσιρογιάννης απάντησε ως εξής: «Η απάντηση είναι μία και είναι ξεκάθαρη: ότι μας πει ο επιχειρηματικός κόσμος, αυτό θα κάνουμε. Τόσο, η μελέτη για τα Κρικούκια, όσο, και οι εναλλακτικές προτάσεις θα παρουσιαστούν σε ειδική συνεδρίαση στο Επιμελητήριο Άρτας. Εμείς θα στηρίξουμε όποια απόφαση παρθεί, αλλά αυτή η απόφαση θα πρέπει να στηρίζεται στη λογική. Ούτε στην επιθυμία, ούτε στο ιδιωτικό συμφέρον».

Η μελέτη της Συγκριτικής Αξιολόγησης
Η χωροθέτηση του Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας ενός οργανωμένου χώρου όπου θα φιλοξενούνται επιχειρήσεις που θα δημιουργούνται χωρίς να υφίστανται τις γραφειοκρατικές και άλλες πολλές προϋποθέσεις που θέτουν οι νόμοι και οι διατάξεις, φαίνεται αυτή τη φορά να βρίσκεται κοντά στην τελική λύση.
Και τούτο επειδή και το Επιχειρηματικά Πάρκο είναι από τα πολλά και μεγάλα αιτήματα της Άρτας που έμεναν ανεκπλήρωτα από τη δεκαετία του 1980, όταν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας δημιουργούνταν αυτοί οι χώροι για να εξυπηρετήσουν τις επενδυτικές προτάσεις που στηρίζονταν σε χρηματοδοτήσεις και επιδοτήσεις μετά την ένταξη της χώρας μας στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

Οι θέσεις που υπεδείχθησαν από τη Δημοτική Αρχή και αξιολογήθηκαν στο πλαίσιο της Συγκριτικής Αξιολόγησης ήταν:
1. Δημοτική έκταση (περίπου 400στρ.) στη θέση ΛΙΒΑΔΙΑ της Τοπικής Κοινότητας
Καλαμιάς, ΔΕ Φιλοθέης, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τον οικισμό της
Καλαμιάς (2,5 χλμ) και σε μικρή επίσης απόσταση από την πόλη της Άρτας (περίπου 6
χλμ.), της Φιλιππιάδας (περίπου 3,5 χλμ.) και από τον οικισμό Καμπή (περίπου 2,5
χλμ). Εξετάστηκε από τη Μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Επιμελητηρίου
Άρτας, υπό τον τίτλο: ” Μελέτη για την διαπίστωση της καταλληλότητας έκτασης για
την ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας κατά τον Ν.3982/2011″, την
περίοδο 2012-2013.

2. Δημοτική έκταση (επιφάνειας 2.200 στρ. περίπου) στην περιοχή ΚΡΙΚΟΥΚΙΑ της
Τοπικής Κοινότητας Αμμότοπου, ΔΕ Ξηροβουνίου. Εντός αυτής έχουν εντοπιστεί
τμήματα κατάλληλα για την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου, τα οποία
αθροιζόμενα με όμορες ιδιωτικές εκτάσεις, δημιουργούν τη δυνατότητα υποδοχέα επιφάνειας 250 στρ. έως 300 στρ. περίπου. Η περιοχή εξετάστηκε από τη Μελέτη που
εκπονήθηκε για λογαριασμό του Επιμελητηρίου Άρτας, υπό τον τίτλο: “Φάκελος
σκοπιμότητας / βιωσιμότητας κατασκευής Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας”, την
περίοδο 2017-2018.

3. Δημοτική έκταση (προεκτιμώμενης επιφάνειας 618 στρ.) στη θέση ΡΟΚΚΑ, ΔΕ
Φιλοθέης, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τον οικισμό Χανόπουλο (800μ.)
απόσταση από τον οικισμό Χανόπουλο και 500μ.- 600μ. από τον μη οριοθετημένο
οικισμό Βρυσούλες Γραμμενίτσας. Απέχει δε από τον ομώνυμο οικισμό Ρόκκα,
περίπου 1.800μ. και από την πόλη της Άρτας περίπου 4χλμ. Έχει αναδειχθεί στο
πλαίσιο της Μελέτης που εκπονήθηκε από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της
Περιφέρειας Ηπείρου, υπό τον τίτλο: “Μελέτη σκοπιμότητας- βιωσιμότητας και
χωροθέτησης νέων χώρων οργανωμένης υποδοχής βιομηχανικών και
επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (ΒΕ.ΠΕ.) στους Νομούς της Ηπείρου”, την περίοδο
2010-2012.

Οι εκτιμήσεις της Μελέτης
Η μελέτη έχει μεταξύ άλλων εκτιμήσει και διάφορα χαρακτηριστικά των 3 περιοχών, όπως είναι η Εκτίμηση Δυναμικότητας, οι υπάρχουσες υποδομές, η Προσβασιμότητα κ.λ.π.
*Η δυναμικότητα του ΕΠ στα ΛΙΒΑΔΙΑ ΚΑΛΑΜΙΑΣ , εκτιμήθηκε πως μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 100- 110 επιχ. Μικρού και μεσαίου μεγέθους, στα περίπου 450στρ.
Η πρόταση ανάπτυξης ΕΠ στη θέση Λιβάδια Καλαμιάς συγκεντρώνει την υψηλότερη
βαθμολογία (148 βαθμούς). Προκρίνεται, ως η προτιμότερη μεταξύ των τριών, λόγω των
κάτωθι συγκριτικών πλεονεκτημάτων της:
-του μεγέθους και της επάρκειας της (δημοτικής) έκτασης για την δημιουργία
ενιαίου υποδοχέα και την δυνατότητα μελλοντικής επέκτασής του
-της άριστης προσβασιμότητάς της, την καλύτερη (συγκριτικά με τις άλλες δυο)

-της πληρότητας των σχετικών εγκρίσεων και γνωμοδοτήσεων από Φορείς και
Υπηρεσίες, παράγοντας που διασφαλίζει τυπικά την καταλληλότητα της θέσης και
επισπεύδει τις διαδικασίες αδειοδότησης
-της κομβικής της θέσης πλησίον των περιοχών όπου έχει καταγραφεί μεγαλύτερη
πύκνωση διάσπαρτων μεταποιητικών μονάδων (ΕΟ Άρτας-Ιωαννίνων, περιαστικές
ζώνες Άρτας και Φιλιπιάδας, κάμπος της Άρτας) αποτελώντας την πλέον ελκυστική
θέση για μετεγκατάσταση υφιστάμενων μονάδων.
-της θέσης της ανάμεσα στα δυο μεγαλύτερα οικιστικά κέντρα του νομού,
εξασφαλίζοντας επάρκεια προσωπικού προερχόμενου από τα δυο πλέον
δυναμικά οικιστικά κέντρα του νομού.
– του υψηλού βαθμού-σταδίου ωρίμανσης του Επιχειρηματικού σχεδίου συνολικά.

Συμπεράσματα
Κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ του Επιμελητηρίου Άρτας, όπου παρουσιάστηκε η μελέτη για την αξιολόγηση της καλύτερης περιοχής, η Τεχνική Έκθεση Συμπερασμάτων Αξιολόγησης Μελέτης Δήμου Αρταίων βάσει της οποίας κλήθηκαν τα μέλη του ΔΣ του Επιμελητηρίου για να αποφασίσουν, κατέληγε σύμφωνα με τα αποτελέσματα ότι η περιοχή στη θέση Λιβάδια κρίνεται ως βέλτιστη επιλογή για την χωροθέτηση ΕΠ στο νομό Άρτας, έναντι της 2ης περιοχής στη θέση Ρόκκα και της 3ης στη θέση Κρικούκια, καθώς:
– Διαθέτει άριστη κυκλοφοριακή και μεταφορική διασύνδεση λόγω της επαφής της με την Ιόνια Οδό, ενώ οι άλλες δύο θέσεις, παρά την εγγύτητα τους σ’ αυτήν (την Ιόνια Οδό), η σύνδεση τους επιβάλει την χάραξη και υλοποίηση νέου οδικού άξονα.
-Δεν έχουν αναδειχθεί κρίσιμα θέματα απαγορεύσεων σχετικά με περιβαλλοντική προστασία και κυρίως δεν υφίστανται θέματα δασικών περιορισμών ή περιορισμών υψηλής παραγωγικότητας. Για τις θέσεις Κρικούκια & Ρόκκα δεν είναι διαθέσιμη η εν λόγω πληροφόρηση.
-Το εμβαδόν της έκτασης που προτείνεται για την ανάπτυξη του ΕΠ κρίνεται επαρκής για τις ανάγκες της τοπικής επιχειρηματικότητας.

-Δεν υφίστανται συγκρούσεις γης
-Βρίσκεται ανάμεσα στα δυο μεγαλύτερα οικιστικά κέντρα του νομού, εξασφαλίζοντας επάρκεια προσωπικού προερχόμενου από τα δυο πλέον δυναμικά οικιστικά κέντρα του νομού (Άρτα – Φιλιππιάδα)
– Βρίσκεται σε μεγάλη εγγύτητα με τα ενεργειακά δίκτυα (μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου), τα τηλεπικοινωνιακά και λοιπά δίκτυα υποδομών της ευρύτερης περιοχής. Σημειώνεται ιδιαιτέρως η εγγύτητα της περιοχής με τη Μονάδα Καθαρισμού Αποβλήτων (ΜΚΑ) της Φιλιππιάδας, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα να μην κατασκευαστεί ξεχωριστή μονάδα εντός του Πάρκου, καθώς τα λύματα θα μεταφέρονται σ’ αυτήν (τη ΜΚΑ).
-Λόγω της προωθημένης ωρίμανσης του επενδυτικού σχεδίου στην εν λόγω θέση, σε ότι αφορά σε δασικά θέματα και γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας, έχουν ληφθεί οι κατά το νόμο γνωμοδοτήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Δ/νση Δασών Άρτας & ΠΕΧΩ Άρτας), σύμφωνα με τις οποίες στη θέση Λιβάδια δεν
υπάρχουν χαρακτηρισμένες δασικές εκτάσεις ούτε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας.
Ομοίως, η περιοχή δεν εντάσσεται σε περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ή ζώνες προστασίας. Σε καμία από τις άλλες δύο περιοχές δεν υπάρχουν σχετικές γνωμοδοτήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες, μειώνοντας κατά πολύ την ωριμότητα του εκάστοτε επενδυτικού σχεδίου που τις αφορά.

-Σύμφωνα με τους χάρτες πλημμυρικού κινδύνου του ΥΠΕΝ, η περιοχή βρίσκεται σε περιοχή χαμηλού κινδύνου
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τον υψηλό βαθμό ωριμότητας που διαθέτει το επενδυτικό σχέδιο στη θέση Λιβάδια, είναι λογική η τελική κατάταξη της (της θέσης) ως τη βέλτιστη επιλογή για την χωροθέτηση του Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας σ’ αυτήν.
Μετά την παρουσίαση και μετά από τοποθετήσεις μελών του ΔΣ του Επιμελητηρίου και διαλογικής συζήτησης αποφασίσθηκε να αποδεχτούν την αλλαγή θέσης και η χωροθέτηση του Επιχειρηματικού Πάρκου να είναι στην Καλαμιά.