Στην Κοινότητα του Άσσου Πρεβέζης

Τελετή αποκαλυπτηρίων του Μνημείου για τη μάχη της Μπογόρτσας

Με συγκίνηση και κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Αυγούστου στην Κοινότητα του Άσσου, η τελετή των αποκαλυπτηρίων Μνημείου για την ιστορική μάχη της Μπογόρτσας, ενώ ομόθυμη ήταν η καταδίκη της βεβήλωσης του Μνημείου από αγνώστους κατά τη διάρκεια της προηγούμενης της εκδήλωσης, νύχτα.

Ο δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής άρχισε τον χαιρετισμό του καταδικάζοντας τη βεβήλωση του Μνημείο, λίγες ώρες πριν την τελετή των αποκαλυπτηρίων. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Καταδικάζουμε απερίφραστα τη βεβήλωση του ΜΝΗΜΕΙΟΥ για την ιστορική Μάχη της Μπογόρτσας η τελετή αποκαλυπτηρίων του οποίου πραγματοποιείται σήμερα κανονικά χάρη στην άμεση ενεργοποίηση του προέδρου και τωνκατοίκων της Κοινότητας του Άσσου και των όμορων χωριών τους οποίους ευχαριστούμε ιδιαίτερα.
Η επίθεση με μπογιές στο ΜΝΗΜΕΙΟ, από αγνώστους την περασμένη νύχτα, συνιστά πράξη ασέβειας και ιστορικής άγνοιας.

Στον χαιρετισμό του για την τελετή και τη σημασία της μάχης της Μπογόρτσας ο Δήμαρχος Ζηρού, ανέφερε: «Mε ιδιαίτερη χαρά βρισκόμαστε σήμερα εδώ στην κοινότητα του Άσσου για την τελετή των αποκαλυπτήριων Μνημείου εις τιμή και ανάμνηση της ηρωικής μάχης της Μπογόρτσας. Η διαφύλαξη και η ανάδειξη με κάθε δυνατό τρόπο, της ιστορίας, και ιδιαίτερα της τοπικής, αποτελεί ιερό χρέος.
Από την πρώτη στιγμή που έπεσε στο τραπέζι η ιδέα ανέγερσης Μνημείου για τη Μάχη της Μπογόρτσας, με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, δεν υπήρξαν δεύτερες σκέψεις.

Τιμούμε τους ήρωες Σουλιώτες και Λακκιώτες που πολέμησαν με περίσσιο θάρρος στις 18 και 19 Απριλίου 1821 σε αυτή την περιοχή και εξεδίωξαν τους Τούρκους από τον τόπο.
Τελειώνοντας θέλω να ευχαριστήσω την οικογένεια του συνδημότη μας Λάμπρου Δήμα για την ευγενική δωρεά του χώρου για την ανέγερση του Μνημείου, τους τοπικούς Συλλόγους, τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο πρ. Δήμου Θεσπρωτικού για την συνδρομή τους, τον πρόεδρο της Κοινότητας του Άσσου τον Κώστα Κατσάνο και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν στην ανέγερση του Μνημείου και την επιτυχία της σημερινής εκδήλωσης. Αθάνατοι οι ήρωες αγωνιστές του 1821!».

Χαιρετισμοί
Στη σημασία ανάδειξης της ιστορίας του τόπου στάθηκε στον χαιρετισμό του ο Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Πρέβεζας κ. Στέργιος Γιαννάκης, ο οποίος μετέφερε και τον χαιρετισμό του προέδρου της Βουλής κ. Τασούλα. Επίσης συνεχάρη τον Δήμο Ζηρού και όλους όσοι συνέδραμαν στην ανέγερση του Μνημείου και την επιτυχία της χθεσινής εκδήλωσης.
Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Κώστας Μπάρκας, αφού καταδίκασε την βεβήλωση του Μνημείου και τόνισε την σημασία του, καθώς συρρικνώνει τον ηρωισμό Σουλιτών και Λακκιωτών με τους αγώνες για την ελευθερία και την υπεράσπιση υψηλών ιδανικών.
Κατσάνος: «Ημέρα ορόσημο»

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Άσσου κ. Κώστας Κατσάνος από την πλευρά του –μεταξύ άλλων- ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Ζηρού κ. Νικόλαο Καλαντζή που αγκάλιασε την ιδέα για την ανέγερση του Μνημείου.
Για τη σημασία της μάχης της Μπογόρτσας αναφέρθηκε σε χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Πολιτιστικού –Περιβαλλοντικού Συλλόγου πρ. Δήμου Θεσπρωτικού κ. Νίκος Νικολάου.