Στην… πρίζα για Αποζημιώσεις

Μεγάλες ζημιές από τον ανοιξιάτικο παγετό

Με το μάτι στον ΕΛΓΑ οι εσπεριδοπαραγωγοί της Άρτας

Σε κινητικότητα οι Αγροτικοί Σύλλογοι στη Β. Ελλάδα

Γιώργος Στύλιος: επίκειται έγκριση κονδυλίων από την Ε.Ε.

Μεγάλες ζημιές σε πολλές περιοχές, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, έχουν δημιουργήσει οι συνεχόμενοι ανοιξιάτικοι παγετοί. Σε πολλές περιοχές ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα οι ζημιές φτάνουν ακόμη και στο 100% της παραγωγής και οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων βρίσκονται σε κινητικότητα αφού τα χρήματα των αποζημιώσεων είναι πολλά και δύσκολο φαίνεται να μπορεί να τα καλύψει ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ..

Στην Επισκοπή Νάουσας, το Σάββατο, 10 Απριλίου, έγινε συνάντηση στις εγκαταστάσεις του ΑΣ Επισκοπής μετά από το κάλεσμα του συλλόγου Νάουσας και του ΑΣ Επισκοπής, που είχε σαν θέμα τα μη ικανοποιητικά πορίσματα του ΕΛΓΑ για την ανεμοθύελλα που έπληξε τα ακτινίδια.
Ο Μάκης Αντωνιάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχουν μεγάλες ζημιές σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Πρέπει άμεσα να καταβληθούν προκαταβολές αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς. Ο μαθηματικός τύπος του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει το 100% της ζημιάς λόγω παγετού (περίπου φτάνει στο 61,6%). Αποφασίστηκε ο τρόπος διεκδίκησης μετά από προτάσεις που έγιναν από τους παρευρισκόμενους για να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των παραγωγών μέσω του ΕΛΓΑ η άλλων τρόπων».

Απανωτοί παγετοί
Από την πλευρά του ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας, σε ανακοίνωσή του καλεί τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον ΥπΑΑΤ Σπήλιο Λιβανό, τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, στη δύσκολη αυτή συγκυρία που βιώνουμε, με καταστροφές άνευ προηγουμένου στις καλλιέργειες, να επισκεφτούν άμεσα την Ημαθία.
Στο θέμα των απανωτών παγετών (25-26-27/3 και 9-10/4) που έπληξαν την παραγωγή όλων των καλλιεργειών που οι ζημιές ξεπερνούν και αυτές του 2003, έχουν καταθέσει αιτήματα όπως:
– Προκαταβολή έναντι των αποζημιώσεων.
– Αποζημίωση στο 100% της εκτίμησης χωρίς κόφτες.
– Συμψηφισμός των εισφορών.
– Στήριξη των οργανώσεων και επιχειρήσεων του κλάδου.
– Σύσταση ομάδας διεκδίκησης αποτελούμενης από βουλευτές, αντιπεριφερειάρχες, συνεταιριστές και συνδικαλιστές από όλους τους νόμους που επλήγησαν».

Ζημιές στα ακτινίδια
Επίσης ο Αγροτικός Σύλλογος Νέστου ενημερώνει ότι οι δυναμικές καλλιέργειες που υπάρχουν στο Δήμο Νέστου, επλήγησαν από παγετό, που εκδηλώθηκε στις 9 Απριλίου. Ο παγετός προκάλεσε μεγάλες ζημίες τόσο σε δενδρώδεις όσο και σε κηπευτικές καλλιέργειες. Τα ποσοστά των ζημιών είναι μεγάλα και θα φανούν πιο έντονα τις επόμενες μέρες.
Σε δηλώσεις που έκανε στον ΑγροΤύπο ο κ. Σάββας Αργυράκης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, επισήμανε τα εξής: «υπάρχουν ζημιές σε πολλές περιοχές που νφτάνουν σε ποσοστό 30 – 90% της παραγωγής. Έχουμε ζημιές σε δενδρώδεις (ακτινίδια, πυρηνόκαρπα, γιγαρτόκαρπα κ.α.) αλλά και σε κηπευτικά (ακόμη και σε καρπούζια). Ζητάμε από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ να υπάρξουν σωστές εκτιμήσεις και να καταβληθούν στους πληγέντες παραγωγούς δίκαιες αποζημιώσεις».

Σε επιστολή που έστειλαν οι τοπικοί φορείς προς τη διοίκηση του ΕΛΓΑ ζητούν να υπάρξουν αντικειμενικές και δίκαιες εκτιμήσεις. Η έκθεση πραγματογνωμοσύνης από τους γεωπόνους των Ομάδων Παραγωγών της περιοχής, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη όσο και επείγουσα ανάγκη να επικοινωνήσουμε μαζί σας, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που ανέκυψαν το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα στις ζημίες που προκάλεσε ο παγετός στις 9/4/2021. Οι χαμηλές θερμοκρασίες από τις 12 βραδινής έως τις πρώτες πρωινές ώρες της παρασκευής 9/4/2021 που καταγράφηκαν από τους μετεωρολογικούς σταθμούς στην ευρύτερη παρανέστια περιοχή είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή μεγάλου αγροτικού κεφαλαίου της επαρχίας Νέστου. Το μέγεθος της ζημίας είναι αρκετά μεγάλο στους οφθαλμούς και στους καρποφόρους βλαστούς (ακτινίδια, πυρηνόκαρπα, γιγαρτόκαρπα, ελιές), καθώς και στο φυτικό κεφάλαιο πρώιμων κηπευτικών υπό κάλυψη.

Ακούμπησε την Άρτα
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με εκτιμήσεις που προέρχονται από παραγωγούς ο ανοιξιάτικος παγετός πέρασε και από τα κτήματα της Άρτας στα ακτινίδια, προκαλώντας ζημιές κυρίως στις περιοχές του Νεοχωρίου, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν εμφανή αποτελέσματα.

Αναμονή για εσπεριδοπαραγωγούς
Σε αδημονία βρίσκονται και οι εσπεριδοπαραγωγοί της Άρτας, αφού η χρονιά ήταν καταστροφική για τα μανταρίνια και τα πορτοκάλια.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η ΗΧΩ, ο ΕΛΓΑ θα μοιράσει αποζημιώσεις 1,5 έως 2 εκατομμύρια ευρώ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως σε ότι αφορά τον παγετό στα πορτοκάλια, από τις 7000 δηλώσεις που έγιναν την πρώτη φορά για τον παγετό, στη δεύτερη φορά οι δηλώσεις που έγιναν ήταν περίπου 3000. Σύμφωνα με τα στοιχεία από αυτές τις δηλώσεις θα αποζημιωθούν περίπου 2500 ιδιοκτησίες.
Άλλες αποζημιώσεις για το πορτοκάλι, δεν φαίνεται να προβλέπονται, αφού αποζημιώσεις λόγω covid, για τα πορτοκάλια της Άρτας δεν φαίνεται πως θα δοθούν, και αυτό επειδή οι εξαγωγές πορτοκαλιών φέτος από άλλες περιοχές είναι σε υψηλά επίπεδα, οπότε δύσκολο να υπάρξει εξαίρεση για την Άρτα.

Σε ότι αφορά το μανταρίνι, που στην Άρτα χάθηκε σχεδόν όλη η παραγωγή, οι ελπίδες για αποζημιώσεις εδράζονται στα προγράμματα de minimis και για την μικροκαρπία και για τον μύκητα.
Οι πληροφορίες θέλουν να υπάρχει στρεμματική αποζημίωση για τα μανταρίνια, αλλά τα ποσά που θα δοθούν δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά.
Να σημειωθεί πως σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών υπό την προεδρία του προέδρου του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου, και με την παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου, αρμόδια για τα τοπικά προϊόντα, κ. Σίμου Αναστασίας, της Δημάρχου Ν. Σκουφά κ. Ροζίνας Βαβέτση, του κ. Χήρα , Προϊσταμένου ΕΛΓΑ Ιωαννίνων, και υπηρεσιακών παραγόντων του ΕΛΓΑ Αθηνών, τέθηκε το ζήτημα ότι πρέπει να επιστραφούν τα τέλη εκτίμησης από τις πρώτες υποβληθείσες δηλώσεις για τον παγετό επειδή δεν υπήρξε αποτίμηση ζημιάς από τον ΕΛΓΑ, και επειδή υπήρξε μικρό διάστημα μεταξύ των δύο αναγγελιών.

Ζητήθηκε επίσης να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών όσον αφορά το χρόνο πληρωμής επειδή η επόμενη καλλιεργητική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει, και οι παραγωγοί έχουν ανάγκη για να ανταποκριθούν στα τρέχοντα έξοδα.

Κονδύλια από την Ε.Ε.
Να σημειωθεί πως μιλώντας στην ΕΡΤ Ιωαννίνων ο Γιώργος Στύλιος έκανε λόγο για εισοδηματικές ενισχύσεις της τάξης των 2 εκατ. Ευρώ που θα λάβουν το προσεχές διάστημα οι εσπεριδοπαραγωγοί του Νομού Άρτας από τον ΕΛΓΑ ως αποζημίωση για τις πρόσφατες καταστροφές από φυσικά φαινόμενα.
Όπως τόνισε στον σταθμό της ΕΡΤ ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Στύλιος επίκεται και η έγκριση κονδυλίων από την Ε.Ε. για την κάλυψη ζημιών των παραγωγών λόγω covid.