Στην τελική ευθεία το αίτημα ενίσχυσης των πτηνοτρόφων

Ζητούν τα αυτονόητα

Η πανδημία έπληξε σκληρά τον κλάδο της πτηνοτροφίας

Δημ. Πετανίτης: στήριξη με ομοψυχία των τοπικών παραγόντων

Η πανδημία που από πέρσι σαρώνει την οικουμένη και κατακρημνίζει οικονομίες και κλάδους παραγωγικούς, δεν ήταν δυνατόν να μην πλήξει και τον κλάδο της πτηνοτροφίας, μια παραγωγικής δραστηριότητας που στην Άρτα και την Ήπειρο, αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της τοπικής μας οικονομίας.
Ο κλάδος, αυτός της πτηνοτροφίας, που επλήγη σοβαρά από την καραντίνα, αναζητεί ενίσχυση και οι εκπρόσωποι του προσπαθούν να αποδείξουν τα αυτονόητα, ότι δηλαδή οι πτηνοτρόφοι έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, αφού από το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ανάψει το «πράσινο φώς» για να εκταμιευθούν τα κονδύλια τα οποία είναι απαραίτητα για τη στήριξη των πτηνοτρόφων.

Οι εκπρόσωποι των μεταποιητικών επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΑΡΤΑΣ, ο Δημήτρης Πετανίτης, όλο το προηγούμενο διάστημα βρίσκονταν σε συνεχείς επαφές και συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να βρεθεί τρόπος για την στήριξη του κλάδου.

Τα κονδύλια
Το συνολικό ποσό ενίσχυσης το οποίο έχει εκτιμηθεί από το αρμόδιο υπουργείο ανέρχεται σε 12.746.000 ευρώ, όμως το Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε περισσότερα στοιχεία που να αποδεικνύουν την ζημία ώστε να δώσει εντολή για την εκταμίευση.
Ήδη Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πτηνοτροφίας (Ε.Δ.Ο.Π.), έχει ολοκληρώσει την συλλογή των στοιχείων που αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας, την ζημία που υπέστησαν λόγω της πανδημίας οι πτηνοτρόφοι.
Παράλληλα σε συνεργασία με το Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προωθούν την έκθεση στους αρμόδιους υπηρεσιακούς και άλλους παράγοντες, ώστε να δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις για την εκταμίευση.

Ενδεικτικό της κινητικότητας αυτής είναι και η επιστολή από τον αρμόδιο υπουργό κ. ΛΙΒΑΝΟ προς τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, όπως μεταξύ άλλων για το θέμα της καταβολής κρατικών ενισχύσεων για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για τον πρωτογενή τομέα στη γεωργία και στην κτηνοτροφία και ειδικότερα της πολιτικής της στήριξης των παραγωγών και των εκτροφέων που υπέστησαν σοβαρή μείωση του εισοδήματος τους λόγω της λήψης των μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, κρίνεται απαραίτητη η υλοποίηση μέτρου στήριξης στον τομέα της εκτροφής ορνίθων σε όλη την επικράτεια. Το ανωτέρω μέτρο στήριξης θα υλοποιηθεί με βάση το καθεστώς που έχει θεσπίσει η Ε.Ε. «Ανακοίνωση της Επιτροπής της 19/03/2020 C(2020) 1863 final (Προσωρινό Πλαίσιο), όπως ισχύει».
Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανέρχεται σε 12.746.000 ενώ παρατίθεται τεκμηρίωση της ενίσχυσης του συγκεκριμένου παραγωγικού τομέα με βάση την κατηγορία μεγέθους των πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων της χώρας νε βάση αναλυτική μελέτη που διενεργήθηκε για τον πληττόμενο τομέα.

Συνεργασία
Την στήριξη όλων των Τοπικών Πολιτικών Παραγόντων, επιζητεί ο πρόεδρος του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας, ο κ. Δημήτρης Πετανίτης, που παρακολουθεί το θέμα από τη στιγμή που ανέκυψε και συμμετέχει ενεργά σε όλες τις διεργασίες ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να εκταμιευθούν τα χρήματα στους παραγωγούς.
«Η Άρτα παράγει το 50% της συνολικής παραγωγής κοτόπουλου στη χώρα» λέει ο Δημ. Πετανίτης. «Δεν είναι μόνο ο ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ, είναι και οι πτηνοτρόφοι που συνεργάζονται με την ΠΙΝΔΟ και το ΝΙΤΣΙΑΚΟ και που προσφέρουν όλοι μαζί στην τοπική οικονομία της Άρτας. Θεωρώ πως όλοι οι βουλευτές της Άρτας, αλλά και οι εκλεγμένοι της Αυτοδιοίκησης, ο καθένας από την πλευρά του, να πιέσει και να στηρίξει τα αιτήματα των πτηνοτρόφων, μέχρι την τελική λύση», επισημαίνει ο κ. Πετανίτης στους συνομιλητές του.

«Εμείς ως Διοικητικό Συμβούλιο και εγώ προσωπικά, είμαι στη διάθεση να ενημερώσουμε όλους και να προχωρήσουμε μαζί σε κάθε ενέργεια που θα στηρίξει την πτηνοτροφία της Άρτας και της ευρύτερης περιοχής», υπογραμμίζει ο κ. Πετανίτης.