Στη βουλή το πρόβλημα με τη διάθεση των μανταρινιών από τον Χρήστο Γκόκα

Πουλήστε και θα δούμε…

Τι απάντησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε ερώτηση του Χρ. Γκόκα για τους μανταρινοπαραγωγούς

Χωρίς δέσμευση σε ένα πλαίσιο στήριξης

Βορίδης: Αποζημίωση μόνο αν η κατάσταση οφείλεται στα περιοριστικά μέτρα

Στη Βουλή, μέσω Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βορίδη, σχετικά με τα προβλήματα διάθεσης και συγκομιδής των μανταρινιών και γενικότερα των εσπεριδοειδών στην Άρτα, που φέτος αντιμετωπίζουν έφερε ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας.
Στη συζήτηση ανέφερε αναλυτικά τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο οι εσπεριδοπαραγωγοί της Άρτας, και την ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία των παραγωγών αλλά και την στήριξη των εισοδημάτων τους, με την οικονομική ενίσχυσή τους. Ειδικότερα, τόνισε ότι η κατάσταση όπως διαμορφώνεται είναι απογοητευτική και οι παραγωγοί βρίσκονται πραγματικά σε απόγνωση, αφού οι τιμές για τα μανταρίνια είναι πάρα πολύ χαμηλές, εξευτελιστικές , μόλις στο μισό της περυσινής τιμής, περίπου στα 13 λεπτά για τον παραγωγό, ενώ η ζήτηση είναι μηδαμινή. Αντίστοιχα και στα πορτοκάλια οι τιμές είναι μειωμένες κατά 30% σε σχέση με πέρυσι και δεν υπάρχει ανάλογη ζήτηση. Επεσήμανε δε, ότι το πρόβλημα αφορά και στις εξαγωγές αλλά και στην εσωτερική κατανάλωση.

Επιπλέον, ανέφερε ότι στην αρνητική αυτή κατάσταση συμβάλλει ότι έχουμε υποκατανάλωση στο εσωτερικό λόγω της έξαρσης της πανδημίας και του lockdown, ενώ δεν λειτουργεί ούτε η εστίαση και φυσικά δεν υπάρχει τουριστική κίνηση.
Επίσης, επισήμανε ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τα μανταρίνια, παρ’ ότι είναι υψηλής ποιότητας, να μείνουν στα δέντρα, διότι η περίοδος συγκομιδής είναι πολύ σύντομη , ενώ λόγω των επικείμενων βροχοπτώσεων και των κλιματικών συνθηκών, σύντομα θα αναπτυχθούν μύκητες που θα καταστρέψουν την παραγωγή.
Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι οι καλλιέργειες αυτές έχουν υψηλό κόστος παραγωγής και ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο στην επιβίωση των οικογενειών, λόγω έλλειψης εισοδήματος, αλλά και στην αδυναμία να συνεχίσουν να παράγουν. Τόνισε δε, ότι η Άρτα, αποτελεί μια περιοχή που στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα και ήδη τα προβλήματα και στους άλλους κλάδους είναι γνωστά, στην κτηνοτροφία, στην πτηνοτροφία, στις υδατοκαλλιέργειες και στην υπόλοιπη παραγωγή.

Βορίδης: να εξακριβωθούν οι λόγοι
Ο κ. Υπουργός , στην απάντησή του προς τον κ. Γκόκα, δήλωσε ότι το Υπουργείο παρακολουθεί την κατάσταση στην αγορά και στην κίνηση για τα συγκεκριμένα προϊόντα και παραδέχτηκε ότι έχει εμφανιστεί μια μειωμένη εξαγωγική κίνηση σε αυτά, τόνισε ωστόσο, ότι θα πρέπει να εξακριβωθούν οι λόγοι αυτής της εμπορικής διαταραχής και ιδίως αν αυτή η κατάσταση οφείλεται στα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί λόγω του κορωνοϊού. Όπως επίσης ανέφερε στοιχεία αυξημένης εισαγωγής εσπεριδοειδών από άλλες χώρες.
Σε κάθε περίπτωση κάλεσε τους παραγωγούς να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για διάθεση των προϊόντων τους ώστε να υπάρξει μια αντικειμενική καταγραφή και αποτίμηση των δεδομένων που θα προκύψουν.
Ο κ. Υπουργός τοποθετήθηκε γενικά χωρίς να δεσμευθεί σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο στήριξης των παραγωγών ,και επικεντρώθηκε στην παρακολούθηση της εξέλιξης της αγοράς και του προβλήματος για τη στήριξη μέσω κρατικών ενισχύσεων, εφ’ όσον διαπιστωθεί ότι σχετίζεται με τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας. Τότε ανέφερε χαρακτηριστικά θα μπούμε στη διαδικασία των κρατικών ενισχύσεων, χωρίς να αναφέρει κάτι για ενίσχυση από άλλες πηγές και προγράμματα.

Επίσης ανέφερε ότι γίνονται φυτοϋγειονομικοί έλεγχοι χωρίς να παραθέσει συγκεκριμένα στοιχεία, ιδιαίτερα για τις εισαγωγές προϊόντων της Τουρκίας, ή άλλα στοιχεία για την εξαγωγική διαδικασία, και χωρίς τελικά να ξεκαθαριστεί πως ακριβώς τελικά θα κινηθεί το Υπουργείο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τόσο στη συγκομιδή όσο και στη διάθεση των μανταρινιών και των εσπεριδοειδών γενικότερα.
Ο κ. Γκόκας από την πλευρά του, δήλωσε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα, το οποίο μετά και τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή φαίνεται ότι έχει πολύ δρόμο ακόμα. Με στόχο η ενίσχυση του εισοδήματος και η στήριξη των παραγωγών, να ικανοποιήσει την κάλυψη της πραγματικής ζημιάς και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες που προκύπτουν.

Γκόκας: Απογοήτευση
Πιο συγκεριμένα στην αρχική του τοποθέτηση ο Χρήστος Γκόκας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόνισε πως η κατάσταση, πως διαμορφώνεται είναι απογοητευτική και οι παραγωγοί βρίσκονται πραγματικά σε απόγνωση. Οι τιμές για τα μανταρίνια είναι πάρα πολύ χαμηλές, εξευτελιστικές θα έλεγα, στο μισό της περσινής τιμής για τον παραγωγό. (…) Κύριε Υπουργέ, ιδιαίτερα για τα μανταρίνια η περίοδος συγκομιδής είναι πολύ σύντομη και παρ’ ότι είναι υψηλής ποιότητας, κινδυνεύουν να μείνουν αδιάθετα. Αλλά και λόγω των επικείμενων βροχοπτώσεων και των κλιματικών εάν δεν διατεθούν, σύντομα θα αναπτυχθούν μύκητες που θα καταστρέψουν την παραγωγή. Έτσι λοιπόν, κύριε Υπουργέ, οι παραγωγοί κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς καθόλου εισόδημα και γι’ αυτό σας ρωτώ με αυτήν μου την επίκαιρη ερώτηση: Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε ως Υπουργείο να προβείτε για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων που αφορούν στους παραγωγούς μανταρινιών…» τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Άρτας του Κινήματος Αλλαγής.

ΒΟΡΙΔΗΣ: να τα διαθέτουν, φθηνότερα
Κύριε συνάδελφε, το θέμα βρίσκεται στην παρακολούθηση του Υπουργείου. Έχει ούτως ή άλλως τεθεί το ζήτημα αυτό. Εκτός από εσάς σήμερα που το θέτετε με την ερώτησή σας ορθώς, άλλοι συνάδελφοι επίσης το έχουν θέσει, όπως ο κ. Στύλιος και ο κ. Γιόγιακας, στον οποίον βλέπω ότι προεκλήθη ενδιαφέρον από την επίκαιρη ερώτησή σας και ήρθε να την παρακολουθήσει.
Κοιτάξτε: Εκείνο το οποίο κάνουμε είναι ότι παρακολουθούμε προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η αγορά και η κίνηση στα συγκεκριμένα προϊόντα, όπως και σε όλα τα προϊόντα. Η αλήθεια είναι ότι, πράγματι, έχει εμφανιστεί μια μειωμένη εξαγωγική κίνηση στα συγκεκριμένα προϊόντα και επομένως, θα πρέπει να παρακολουθήσουμε περαιτέρω το πώς θα εξελιχθούν τα ζητήματα.
Θα ήθελα να πω δυο πράγματα, γιατί θέλω να είμαι σαφής και πολύ κατηγορηματικός στα ζητήματα αυτά. Πρώτον, είναι πολύ σημαντικό, ακόμα και αν οι παραγωγοί μας δεν βρίσκουν αγοραστές στις τιμές που θα επιθυμούσαν, να τα διαθέτουν, γιατί έτσι έχουμε καταχώρηση της μειωμένης τιμής και επίσης, καταχώρηση και της κίνησης. Εάν δεν διατίθενται, τότε δεν υπάρχει αυτή η καταχώρηση και δυσκολεύει εν συνεχεία τις αποτιμήσεις και τις εκτιμήσεις που έχουμε να κάνουμε εμείς.

Άρα, λοιπόν, το πρώτο πράγμα που λέω είναι το εξής: ανεξαρτήτως της δυσκολίας τιμής οι παραγωγοί μας πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να διαθέτουν τα προϊόντα. Εμείς παρακολουθούμε την εξέλιξη της τιμής, αλλά είναι σημαντικό να γίνεται αυτό.
Το δεύτερο, το οποίο θέλω να σας πω, είναι –και αυτό επίσης, θέλω να καταστεί κτήμα του Κοινοβουλίου, αλλά κυρίως των παραγωγών- ότι εμείς δεν ενισχύουμε για την περίπτωση της εμπορικής διαταραχής. Αυτό πρέπει να καταστεί σαφές. Δεν επιτρέπεται να γίνεται αυτό διότι αυτό αποτελεί παραβίαση των κανόνων της εσωτερικής αγοράς και του ανταγωνισμού.

ΓΚΟΚΑΣ: Η πολιτεία πρέπει να βοηθήσει
Ο βουλευτής Άρτας, στη δευτερολογία του, μεταξύ άλλων σημείωσε: Κύριε Υπουργέ, η πολιτεία πρέπει να βοηθήσει. Πρέπει να προστατευθεί η παραγωγή, να στηριχθεί η δύσκολη προσπάθεια των παραγωγών με κάθε τρόπο. Πρέπει να υπάρξει ενίσχυση. (…) Είναι αλήθεια ότι ο πρωτογενής τομέας δεν στηρίχθηκε στον βαθμό που θα έπρεπε μέχρι σήμερα είτε από πλευράς ενισχύσεων είτε στα πλαίσια χρηματοδοτικών προγραμμάτων, λόγω της υγειονομικής κρίσης. Επομένως, υπάρχει ανάγκη γενναίας ενίσχυσης, για να συνεχίσει να αποτελεί τον πυλώνα για την παραγωγική και αναπτυξιακή ανασυγκρότηση που επιθυμούμε για την χώρα μας.

Θα ήθελα να δείτε τα περιθώρια και τις δυνατότητες διάθεσης του προϊόντος σε διάφορες κοινωνικές ομάδες, πολύτεκνες οικογένειες, σχολεία, στρατό, για να μην πάει στο τέλος χαμένη η παραγωγή και να μην απαξιωθεί.(…) παρά το ότι οι παραγωγοί θέλουν να δώσουν τα μανταρίνια, και φυσικά θέλουν να τα δώσουν σε καλές τιμές και είναι και λογικό, ούτε το 10% από την παραγωγή δεν έχει φύγει ακόμη. Δηλαδή, σε συγκεκριμένες περιοχές, εκεί που φόρτωναν δέκα με δώδεκα νταλίκες την ημέρα, κύριε Υπουργέ, φορτώνουν μόνο μια. Περιμένουν πενήντα-εξήντα παραγωγοί και φεύγουν άπρακτοι.
Σε σχέση με την αυξημένη παραγωγή και τα μικρόκαρπα προϊόντα της Ισπανίας, όπως γνωρίζετε, μπαίνουν με χαμηλές τιμές. Έρχονται τα προϊόντα από τρίτες χώρες όπως το Μαρόκο, και αναμένεται όλα αυτά τα προϊόντα από τρίτες χώρες να έχουν και ευκολότερη διείσδυση στη Βρετανία. Δηλαδή, οι προοπτικές να υπάρχει ζήτηση στα εσπεριδοειδή μειώνονται.

ΒΟΡΙΔΗΣ: παρακολουθούμε την αγορά
Στη δευτερολογία του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάποτυξης σημείωσε: η πρόθεση της Κυβέρνησης, στην πράξη έχει εκφραστεί… Κυριολεκτικά δεν υπάρχει προϊόν, το οποίο να έχει υποστεί πίεση και ζημία εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχουμε πάρει για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού που να μην έχει ενισχυθεί. (…) Δεν υπάρχει κλάδος που διαπιστώνουμε ότι έχει υποστεί πίεση -και το τονίζω, δεν λέω απλώς αιτήματα γιατί έχουμε απορρίψει και αιτήματα, θέλω να είμαι σαφής, έχουμε απορρίψει και αιτήματα, γιατί πρέπει να διαπιστώνεται η διαταραχή λόγω του κορωνοϊού- ότι έχει πληγεί και να μην έχει υποστηριχθεί.

Το αυτόν -θέλω να είστε βέβαιος- θα ισχύσει και για την περίπτωση που συζητάμε τώρα, για τα εσπεριδοειδή αυτής της περιόδου . Βεβαίως, θα περιμένουμε να δούμε το πώς θα εξελιχθεί η αγορά στο σύνολό της. (…) Πράγματι, λοιπόν, εμφανίζεται μία αύξηση εισαγωγών. Το 2019 οι εισαγωγές στα μανταρίνια ανήλθαν στους χίλιους τριακόσιους είκοσι εννιά τόνους. Από 1-1-2020 μέχρι σήμερα ανήλθαν στους δύο χιλιάδες σαράντα τέσσερις. Το ίδιο ισχύει και για τα λεμόνια. Τα λεμόνια εισαγωγής ήταν είκοσι μία χιλιάδες εννιακόσιοι σαράντα εννιά τόνοι και ανέβηκαν φέτος στους είκοσι έξι χιλιάδες εξακόσιους τριάντα τέσσερις. Οι εισαγωγές στα πορτοκάλια είναι στους τρεις χιλιάδες διακόσιους πενήντα οκτώ και φέτος έχουμε φτάσει στους τέσσερις χιλιάδες τετρακόσιους τριάντα τρεις. Υπάρχει, λοιπόν, μια αύξηση των εισαγωγών…. Εγώ εκείνο για το οποίο θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι ότι σε κάθε περίπτωση παρακολουθούμε την αγορά και από τη στιγμή που θα διαπιστωθεί ότι υπάρχει διαταραχή εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχουμε πάρει για τον κορωνοϊό, θα παρέμβουμε για να στηρίξουμε τους παραγωγούς μας.