Στις Βρυξέλλες σε πανευρωπαϊκό φόρουμ η «ΠΙΝΔΟΣ»
Ανδρέας Δημητρίου: μένουμε πιστοί 60 χρόνια στο όραμα για έναν δυνατό Συνεταιρισμό
Σε ημερίδα με τίτλο «Αγροτροφικοί και δασικοί συνεταιρισμοί: εργαλεία για την επίτευξη οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών στόχων» που πραγματοποίησε στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, η COGECA που είναι η ένωση των δύο μεγαλύτερων αγροτοσυνεταιριστικών οργανισμών COPA και COGECA συμμετείχε ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Η Πίνδος».
Ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων ο Ανδρέας Δημητρίου παρουσίασε στο «COGECA Presidency Business Forum» στο οποίο συμμετείχε ως βασικός ομιλητής, το σχέδιο της επιχείρησης, για την ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη της πτηνοτροφίας στην Ήπειρο, για διασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών, την προστασία του περιβάλλοντος. Στην ημερίδα αυτή υπήρξε εκπροσώπηση υψηλόβαθμων στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και με την παρουσία αγροτοσυνδικαλιστικών εκπροσώπων οργανώσεων χωρών όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Πολωνία, η Ουγγαρία και ο πρόεδρος του ΑΠΣΙ «ΠΙΝΔΟΣ» Ανδρέας Δημητρίου μίλησε στην ενότητα «Καινοτομία και αποδοτικότητα: βασικοί παράγοντες για την αντιμετώπιση του περιβάλλοντος και των κλιματικών αλλαγών» και αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κάνει ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων κατά τα τελευταία χρόνια, να συμβαδίζει η ποιοτική παραγωγή προϊόντων και τροφίμων με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
«Θέλουμε έναν δυνατό και οικονομικά βιώσιμο Συνεταιρισμό. Στο όραμα αυτό μένουμε πιστοί 60 χρόνια», τόνισε ο Ανδρέας Δημητρίου επισημαίνοντας πως στην Ελλάδα τα είδη της «Πίνδου» διακινούνται σε 7.000 σημεία, με τον Συνεταιρισμό να κατέχει το 30% της συνολικής ελληνικής παραγωγής κοτόπουλου, έχοντας ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξης των 270 εκατ. ευρώ
Η «ΠΙΝΔΟΣ» όπως είπε, είναι μια καθετοποιημένη πτηνοτροφική επιχείρηση, που ξεκινάει από την εκτροφή, στην επεξεργασία, τυποποίηση και μέσω των
18 κέντρων διανομής της logistics, διακινεί όλα τα προϊόντα της σε 7.000 σημεία σε όλη την Ελλάδα.
Ο κ. Δημητρίου, τόνισε στην ομιλία του πως η πτηνοτροφία έχει να αντιμετωπίσει κυρίως τις επιπτώσεις προς το περιβάλλον από:
-Τα απόβλητα των πτηνοτροφείων,
-τα νεκρά πτηνά,
-τα απόβλητα του πτηνοσφαγείου.
Όσο για τις μεθόδους που εφαρμόζει η «ΠΙΝΔΟΣ» ο κ. Δημητρίου ενημέρωσε πως εφαρμόζει πρότυπο ευζωίας για την εκτροφή των πτηνών, το οποίο περιλαμβάνει:
-Την εκπαίδευση των πτηνοτρόφων.
-Την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων εκτροφής.
-Τη διασφάλιση της υγείας των πτηνών.
-Τους ελέγχους σε όλα τα στάδια παραγωγής.
-Ανάπτυξη βέλτιστων μορφών εκτροφής ζώων.
-Αξιοποίηση βιομάζας.
– Εφαρμόζει πρόγραμμα συγκέντρωσης και αδρανοποίησης των νεκρών πτηνών των πτηνοτροφείων.
– Έχει κατασκευάσει δυο μονάδες, μια για την μετατροπή των πτηνοτροφικών αποβλήτων σε λίπασμα και μια για την αδρανοποίηση των αποβλήτων σφαγείων. Στο άμεσο μέλλον σχεδιάζεται η κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, στηριζόμενη στα απόβλητα των πτηνοτροφείων και του πτηνοσφαγείου.
Στην ομιλία του ο κ. Δημητρίου και όπως είπε, το όραμα της «ΠΙΝΔΟΣ» είναι:
– Ανάπτυξη πτηνοτροφίας στην Ήπειρο.
-Διασφάλιση εισοδήματος παραγωγών.
-Προστασία του περιβάλλοντος.
-Προσφορά στην τοπική κοινωνία.
-Δυνατός και οικονομικά βιώσιμος Συνεταιρισμός.
Ο κ. Δημητρίου σημείωσε πως στην «ΠΙΝΔΟΣ» η έρευνα και η καινοτομία είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίτευξη των στόχων και του οράματος της επιχείρησης και συμβάλουν στην ανάπτυξη του συνεταιρισμού και στην αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων.
-Με την αδρανοποίηση των αποβλήτων του πτηνοσφαγείου, μειώνουμε την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και δημιουργούμε υπεραξία, την οποία χρησιμοποιούμε για την ανάπτυξη της πτηνοτροφίας.
-Με την αδρανοποίηση των νεκρών πτηνών, παράγουμε πτηνάλευρα, τα οποία χρησιμοποιούνται για καύση , για την παραγωγή ζεστού νερού και ατμού για τις ανάγκες του πτηνοσφαγείου, αντικαθιστώντας το μαζούτ.
-Με την μονάδα κομποστοποίησης της κοπριάς των πτηνοτροφείων, προστατεύουμε το περιβάλλον και παράγουμε λίπασμα, το οποίο χρησιμοποιείται για τη λίπανση καλλιεργειών καλαμποκιού, για τις ανάγκες μας. Από τέτοιες επενδύσεις προκύπτουν οφέλη που μεταφέρονται στους αγρότες-μέλη και στην τοπική οικονομία (οργανικό και βιολογικό λίπασμα AGROSYN, δημιουργία θέσεων εργασίας στην ύπαιθρο), είπε ο κ. Δημητρίου.