Στις καλένδες η Αντιπλημμυρική Προστασία της ΑΡΤΑΣ
Η οριοθέτηση της… Βαβυλωνίας
Αντικρουόμενες απόψεις στην Επιτροπή Περιβάλλοντος
Διάσταση Περιφέρειας και Δήμου Αρταίων για τα σενάρια
Η διάσταση των απόψεων σχετικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου «ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΡΤΑΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΟΥ ΔΙΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΑΡΑΧΘΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ, ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ ΚΟΛΠΟ», Δ.Ε. Αρταίων, Δ. Αρταίων, Π.Ε. Άρτας, Περιφέρειας Ηπείρου), μεταξύ των παρατάξεων ανεδείχθη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου.
Κι όχι μόνο αυτό, αλλά υπήρξε διάσταση ανάμεσα στις προτάσεις που κατέθεσε πρίν δύο εβδομάδες ο Δήμος Αρταίων και σε αυτές της Περιφέρειας Ηπείρου, αλλά και του Δήμου Ν. Σκουφά.
Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών/ Γ.Γ. Υποδομών/ Δ/νση Αντιπλημμυρικών & Εγγειοβελτιωτικών έργων, όμως πέραν τις διάστασης απόψεων για τις λύσεις, αφού στη μελέτη υπάρχουν 4 σενάρια, υπάρχουν και σοβαρές και έντονες επιφυλάξεις για τις προδιαγραφές της μελέτης που θα καθορίσει τη ζωή της ευρύτερης περιοχής τις επόμενες δεκαετιές. μπροστά μας.
Η μελέτη βρίσκεται σε διαβούλευση με ευθύνη του Υπουργείου Υποδομών ωστόσο, για το τεράστιο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας της Άρτας, καθώς και της ευρύτερης περιοχής που διασχίζει ο Άραχθος μέχρι τον Αμβρακικό Κόλπο, πέραν των σημαντικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων εκφράζονται πολλές επιφυλάξεις, από το αν υπάρχουν τα κονδύλια, μέχρι και ποια θα είναι η τελική λύση που θα επιλεγεί.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης υποστήριξε πως η ΔΕΗ δεν είχε σωστή αντιμετώπιση στο θέμα, και σημείωσε πως αν δεν πούμε να προχωρήσει η μελέτη αλλά με προδιαγραφές, δε θα γίνει ποτέ.
Οι τέσσερις εναλλακτικές λύσεις
Οι τέσσερις εναλλακτικές λύσεις, των έργων εκτροπής που εξέτασε και παρουσίασε το μελετητικό γραφείο, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων, είναι οι εξής:
*Εναλλακτική Λύση Α – ∆ίδυµη σήραγγα
Κατασκευή δίδυμης σήραγγας, η οποία ως διπλή θα περνάει τα 1.400 κυβικά νερού ανά δευτερόλεπτο υπόγεια από τον λόφο Περάνθης, που θα εκβάλλουν στο ύψος του Αράχθου, λίγο πριν τη Μονάδα του Βιολογικού Καθαρισμού της πόλης και μετά την υπό κατασκευή γέφυρα που θα ενώνει Άρτα και Κεραμάτες.
*Εναλλακτική Λύση Β – Ανοιχτή διώρυγα
Ανοιχτή διώρυγα για την εκτροπή των 1.400 κυβικών που θα ξεκινά από το ύψος μεταξύ φράγματος Ιμαρέτ και λίγο πριν την Ελεούσα και θα καταλήγει σύμφωνα με το πρώτο σενάριο.
* Εναλλακτική Λύση Γ – Κλειστή διώρυγα
Στη λύση αυτή προβλέπεται εκτροπή παροχής 1.400 m3 /s µε κλειστή διώρυγα από την ∆υτική όχθη του Αράχθου στην περιοχή βόρεια της Ελεούσας, µε υπερχείλιση.
*Εναλλακτική Λύση Δ – Κατασκευή μονής σήραγγας και ανοιχτής διώρυγας
Κατασκευή μιας μονής σήραγγας, παροχής 700 m3 /s που θα περνάει στο ύψος του ρέματος Μπούση και στη συνέχεια υπόγεια από το λόφο Περάνθης, ενώ θα καταλήγει λίγο πιο πάνω από τη Μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού και λίγο μετά την υπό κατασκευή γέφυρα Άρτας – Κεραματών. Ταυτόχρονα κατασκευή μιας ανοιχτής διώρυγας παροχής 700 m3 /s που θα μοιράζονται τα κυβικά παροχέτευσης. Μέσω της μελέτης η ανοιχτή διώρυγα προβλέπεται να ξεκινά μεταξύ φράγματος Ιμαρέτ και λίγο πριν την Ελεούσα με κατάληξη στο ύψος της Μονάδας Βιολογικού επί της κοίτης του Αράχθου.
Η επιλογή του Δημάρχου Αρταίων
Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Αρταίων, που βρήκε και την ομόφωνη στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν Δίδυμη σήραγγα κάτω απ’ τον Λόφο Περάνθης (προτεινόμενη λύση Α της μελέτης ).
Το Δημοτικό Συμβούλιο κατέληξε ομόφωνα στην αποδοχή ως προτιμητέας την λύση της «δίδυμης σήραγγας», καθώς όπως εισηγήθηκε ο Δήμαρχος « η πρόταση αυτή αφενός μας θωρακίζει απέναντι σε πλημμυρικά φαινόμενα όπως αυτά που ζήσαμε το 2015, αφετέρου ανοίγει τους ορίζοντες για πολεοδομική ανάπτυξη της Άρτας και της παραποτάμιας περιοχής προς τον Άραχθο».
Η άποψη του Αντιπεριφερειάρχη Β. Ψαθά
Ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς έκανε τρεις παρατηρήσεις:
Πρώτον, να μελετηθεί ξανά το ρέμα Μπούση καθώς στη μελέτη εφάπτεται με τη λύση Α’ και με τη λύση Δ’
Δεύτερον η σήραγγα που προτείνεται περνάει κοντά και εισέρχεται στο στρατόπεδο Παπακώστα που έχει αλλάξει ιδιοκτησία και ανήκει στην Περιφέρεια Ηπείρου άρα η συζήτηση πρέπει να γίνει με την Περιφέρεια Ηπείρου γιατί θα υπάρξει πρόβλημα με τη στατικότητα του στρατοπέδου
Τρίτον υπάρχει ένα κενό στη μελέτη που αναφέρεται στα σενάρια με τη σήραγγα, και αφορά το που θα εκτονώνεται το νερό μετά τη σήραγγα κοντά στο βιολογικό.
Η πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη Δ. Βαρέλη
Ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Βαρέλης, είπε σχετικά με το θέμα:
«Προσωπικά λοιπόν είμαι θετικός με τις προϋποθέσεις και προτείνω:
-1ον την άποψή της υπηρεσίας για την διαχείριση του φράγματος με την εναλλακτική λύση της απομείωσης του υδρογραφήματος πλημμύρας εισόδου μέσω ρυθμισμένης λειτουργίας των υπερχειλιστών των φραγμάτων ΠΟΥΡΝΑΡΙ Ι και ΙΙ και πρόβλεψη αποθηκευτικού όγκου των ταμιευτήρων για την μερική ανακοπή του πλημμυρικού κύματος και την “εν συνεχεία” ρυθμισμένη εκροή, όπως άλλωστε ορίζει η με αριθ. πρωτ. οίκ. 38684/18.09.2017 «Τροποποίηση και ανανέωση της χρονικής ισχύος των περιβαλλοντικών όρων που έχουν
επιβληθεί με την ΚΥΑ οίκ. 144826/6.06.2005 για τη λειτουργία του έργου: «Υφιστάμενοι Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί (ΥΗΣ) Πουρνάρι Ι και ΙΙ, στον ποταμό Άραχθο» (Π.Ο. 38 & 39)
– 2ον να εξεταστεί το εναλλακτικό σενάριο της διώρυγας η οποία θα βρίσκεται παραλλήλως στην επαρχιακή οδό Άρτας- Κορωνησίας θα συνδέεται με την αποστραγγιστική Τάφρο και θα εκβάλλει στην περιοχή της Σαλαώρας κατευθείαν στον Αμβρακικό κόλπο.
-3ον Από τα 4 σενάρια της μελέτης προτείνω το σενάριο της μονής κλειστής σήραγγας και της ανοιχτής διώρυγας.
Η Δήμαρχος Ν. Σκουφά
Στο ποσόν των κονδυλίων και κατά πόσον αυτά καλύπτουν τα έργα που πρέπει να γίνουν αλλά και τις απαλλοτριώσεις, επικέντρωσε την δική της άποψη η Δήμαρχος Σκουφά κ. Βαβέτση λέγοντας πως τα χρήματα για τις απαλλοτριώσεις είναι πάρα πολύ λίγα, τα αναχώματα που αναφέρονται στη μελέτη δεν υπάρχουν εδώ και χρόνια, ενώ το πιο σοβαρό πρόβλημα της περιοχής όπως φάνηκε και το 2015 όταν πλημμύρισε όλος ο κάμπος της Άρτας, είναι η διαχείριση των νερών.
Οι παρατάξεις
Σχετικά με τη μελέτη, θετικά ψήφισε η παράταξη “Κοινό των Ηπειρωτών”, θετικά ψήφισε η παράταξη “Ήπειρος Όλον”, αρνητικός ήταν ο επικεφαλής της παράταξης “Ορίζοντες Ηπείρου” Σπύρος Ριζόπουλος, αρνητικά η “Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο”, ενώ από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” η Τίνα Ζέκα υπογράμμισε πως αν δε λυθεί το θέμα της χρηματοδότησης δεν έχει αξία να συζητάμε για το έργο.
Δημήτρης Βαρέλης: Η ζωή και η περιουσία του καθενός έχει την ίδια αξία είτε ζει στην πόλη είτε σε χωριό
Για το θέμα σχετικά με την αντιπλημμυρική προστασία της Άρτας και της ευρύτερης περιοχής όπου διέρχεται ο Άραχθος ποταμός από το φράγμα Πουρναρίου μέχρι τον Αμβρακικό κόλπο, τοποθετήθηκε ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Βαρέλη.
Όσοι ζήσαμε την πλημμύρα του 2015 –είπε ο κ. Βαρέλης- γνωρίζουμε τις καταστροφές που υπέστησαν οι κάτοικοι της περιοχής. Η εν λόγω Μελέτη σύμφωνα με τον τίτλο της εξετάζει την αντιπλημμυρική προστασία της Άρτας και της ευρύτερης περιοχής όπου διέρχεται ο Άραχθος ποταμός από το φράγμα Πουρναρίου μέχρι τον Αμβρακικό κόλπο
Και ο κ. Βαρέλης συνέχισε λέγοντας: «Καταρχήν το φράγμα βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δημ. Νικ, Σκουφά και ο Άραχθος κατάντη του φράγματος διέρχεται από τα διοικητικά όρια του Δήμου Αρταίων και το μεγαλύτερο τμήμα του ποταμού ανήκει στο διοικητικά όρια του Δήμου ΝΙΚ. ΣΚΟΥΦΆ.
Τι γίνεται όμως και με τα τέσσερα σενάρια που αναπτύσσει η μελέτη; Λοιπόν και με τα 4 σενάρια διοχετεύεται τμήμα των υδάτων μέσω σηράγγων κλειστών ή ανοιχτών διωρύγων μετά την πόλη της Άρτας αλλά μέσα και πάλι στην κύρια κοίτη του ποταμού. Το αποτέλεσμα ποιο είναι; Ενώ θωρακίζεται κατά τη μελέτη η πόλη της Άρτας οι άλλες κατοικημένες περιοχές μέχρι τις εκβολές συνεχίζουν να κινδυνεύουν.
Το 2015 η πόλη της Άρτας κινδύνεψε αλλά δεν πλημμύρισε πλημμύρισαν όμως και καταστράφηκαν περιουσίες στα χωριά του δήμου Νικολάου Σκουφά. Η ζωή και η περιουσία του καθενός έχει την ίδια αξία είτε ζει στην πόλη της Άρτας είτε σε κάποιο χωριό, αυτό πιστεύω είναι αποδεκτό από όλους.
Ποια είναι λοιπόν τα συνοδά έργα για την προστασία των χωριών που θα δεχτούν το σύνολο του υδάτινου όγκου και μάλιστα στο σενάριο της δίδυμης σήραγγας 1.400 κυβικά μέτρα εκρέουν με τρομερή πίεση μέσα στην κύρια κοίτη πλησίον των χωριών. Έτσι τα χωριά Αγία Παρασκευή, Κολομόδια, Ακροποταμιά Παχυκάλαμος, Νεοχώρι, Κομμένο, Γλυκόριζο, Άγιος Γεώργιος Γλυκόριζου, η περιοχή της Περανθης θα κινδυνεύουν.
Ποια αναχώματα θα γίνουν και που, όταν εδώ και 40 χρόνια οι παραποτάμιες εκτάσεις είναι ιδιοκτησίες καλλιεργούμενες και επίσης δεν νομίζω ότι υπάρχει δυνατότητα αναχωμάτων σε όλο το μήκος μέχρι τις εκβολές μία αυτοψία επιτόπου από τους μελετητές ή την υπηρεσία θα ήταν αρκετή να το διαπιστώσει.
Προσωπικά συμφωνώ με την άποψη τις υπηρεσίας για την ρυθμισμένη λειτουργία των υπερχειλιστών των φραγμάτων ΠΟΥΡΝΑΡΙ Ι ΚΑΙ ΙΙ όπως καθορίστηκε και με την ΚΥΑ το 2017 η οποία είναι και μία λύση που περιορίζει τα απαιτούμενα έργα. Φυσικά για να υλοποιηθεί αυτό θα πρέπει να γίνει αντικατάσταση των θυροφραγμάτων από την ΔΕΗ όπως έχει προβλεφθεί.
Ερωτώ αν οι μελετητές εξέτασαν την λύση στο σενάριο της ανοιχτής διώρυγας όπου διέρχεται από την περιοχή Ιμαρέτ- Κωστακιούς- Κεραμάτες και καταλήγει στην κυρία κοίτη του Άραχθου , αν εξετάστηκε η διώρυγα αυτή να συνεχίζει παραλλήλως προς την επαρχιακή οδό Άρτας Κορωνησίας να συνενώνεται με την αποστραγγιστική Τάφρο που υπάρχει και να εκβάλλει στην περιοχή της Σαλαωρας κατευθείαν στον Αμβρακικό κόλπο.
Με αυτό λοιπόν τον τρόπο αποφεύγεται ο κίνδυνος πλημμύρας των χωριών του κάμπου όπως προανέφερα και εκτιμώ ότι με αυτή τη λύση εμπλουτίζονται και οι λιμνοθάλασσες των προστατευόμενων περιοχών».
Κατόπιν ο κ. Βαρέλης κατέθεσε την δική του πρόταση.