Στις φλόγες το ΚΥΤ Μόριας – Στο δρόμο 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες

Απροετοίμαστος αποδείχθηκε ο κρατικός μηχανισμός μετά από το ξέσπασμα πυρκαγιάς που κατέκαψε τον καταυλισμό της Μόριας, ωθώντας μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων να έχουν διαφύγει προς τα γύρω βουνά αλλά και προς την πόλη, για να σωθούν.
Αφορμή για την πυρκαγιά αποτέλεσε η ανακοίνωση ότι εντοπίστηκαν 35 κρούσματα του κορωνοϊού μεταξύ όσων παρέμεναν στον καταυλισμό, οι οποίοι θα έπρεπε να απομονωθούν μαζί με τα μέλη της οικογένειάς τους και όσους είχαν χαρακτηριστεί ως επαφές, σε χώρους αποθήκης στο δρόμο προς την Παναγιούδα. Κάποιοι από αυτούς αντέδρασαν στην προοπτική της απομόνωσης τους και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό, ενώ άλλοι αργά το βράδυ προσπάθησαν να βγουν έξω από τον καταυλισμό κινούμενοι προς τα βουνά, θεωρώντας ότι έτσι θα διαφύγουν από τον κίνδυνο του κορωνοϊού. Οι συγκρούσεις μεταξύ τους οδήγησαν σύντομα σε φωτιές αρχικά περιμετρικά του καταυλισμού που έκαψαν όλες τις σκηνές έξω και γύρω από το ΚΥΤ και κοντέινερ μέσα σε αυτό.

Σε σκηνές
Σε σκηνές αναμένεται να μεταφερθούν οι άστεγοι πρόσφυγες και μετανάστες που διέμεναν στο ΚΥΤ της Μόριας, που υπέστη τεράστιες καταστροφές από πυρκαγιά που ξέσπασε τις πρώτες πρωινές ώρες, όπως ενημέρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
Στο πλαίσιο της σχετικής ενημέρωσης, ο κ. Κουμουτσάκος διευκρίνισε πως θα δοθεί ιδιαίτερη προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες και επισήμανε ότι οι 408 ασυνόδευτοι ανήλικοι είναι ήδη ασφαλείς σε ξενοδοχεία και άλλες ασφαλείς περιοχές.
Παράλληλα, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι βάσει των πληροφοριών δεν έχει καταγραφεί καμία απώλεια ζωής. Τόνισε επίσης, ότι αυτή τη στιγμή αποτελεί προτεραιότητα η κατάσβεση των εστιών και η κατόπτευση της περιοχής.
Νωρίτερα, σε σχετικό tweet, ο κ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση. Συγκεκριμένα, τόνισε πως «διαχειριζόμαστε μία πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση. Δραματικά γεγονότα στη Μόρια οδήγησαν σε μεγάλη πυρκαγιά. Το ΚΥΤ έχει καταστραφεί. Αποτέλεσμα να μείνουν μερικές χιλιάδες άνθρωποι άστεγοι. Ο συνδυασμός μετανάστευσης & πανδημίας διαμορφώνει μία κατάσταση εξαιρετικά απαιτητική».

ΣΥΡΙΖΑ: εγκληματικές ευθύνες
Η αξιωματική αντιπολίτευση σημείωσε πως η ΝΔ έταζε πως θα κλείσει τη Μόρια αλλά αύξησε τον πληθυσμό της από 5.600 ανθρώπους σε πάνω από 20.000. «Η σημερινή τραγωδία στη δομή της Μόριας αναδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες Μητσοτάκη-Μηταράκη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του για την πυρκαγιά στη δομή ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως «η ΝΔ καταδικάζει την τοπική κοινωνία, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην αθλιότητα».
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε την κυβέρνηση ότι προεκλογικά η ΝΔ «έταζε ότι θα κλείσει τη δομή της Μόριας» και πως «το μόνο που κατάφερε είναι να παραλάβει μια δομή με 5.600 ανθρώπους και να ξεπεράσει τις 20.000 πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα αποσυμφόρησης».
Παράλληλα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι «χωρίς να πιέζει για μία συνολική Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, καθιστά την Ελλάδα μια αποθήκη ψυχών» σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση εθελοτυφλεί και με τις επιλογές της οδήγησε στο τραγικό αποτέλεσμα που βλέπουμε σήμερα στη Μόρια».

Παραίτηση των υπεύθυνων ζήτησε το ΚΙΝΑΛ
«Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης και συγκεκριμένα των υπουργών Μετανάστευσης και Ασύλου και Προστασίας του Πολίτη είναι τεράστιες», σημείωσε το γραφείο Τύπου του ΚΙΝΑΛ, σε σχόλιό του για την καταστροφική πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας υπογραμμίζοντας: «Αν υπήρξαν υποκινούμενοι προβοκάτορες, όπως υπαινίσσονται, ποιοι τους άφησαν να δράσουν ανεξέλεγκτα; Αυτοί. Πρέπει να παραιτηθούν».
Σύμφωνα με το ΚΙΝΑΛ, η κυβέρνηση «έχασε τον έλεγχο των ‘δομών’. Αδιαφόρησε για την αποσυμφόρηση. Διατήρησε τις συνθήκες ‘ζούγκλας’. Έκρυψε το διογκούμενο πρόβλημα πίσω από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα του αρμόδιου Υπουργείου» και τόνισε πως «εφόσον πρόκειται για εμπρησμό, όπως όλα δείχνουν, το λόγο έχει η Δικαιοσύνη».